Mesjash Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Na początku serdecznie witam wszystkich użytkowników. Muszę dodać, że jestem kompletnie zielony od strony technicznej Dzisiaj zaatakował mnie (a raczej mój komputer) wirus o nazwie ukash. Zauważyłem, że każdy kto pisze na forum prosząc o pomoc zamieszcza log a ja nie mam pojęcia jak to zrobić więc jestem jeszcze bardziej zielony niż reszta potrzebujących pomocy... Bardzo proszę o pomoc bo uniemożliwia mi to pracę i dziękuję za możliwie najprostsze wytłumaczenie tematu. Dzięki p.s. znalazłem tutotrial jak korzystać z programu OTL i zamieszczam to co się wygenerowało, ale nie wiem czy o to chodzi Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 Zauważyłem, że każdy kto pisze na forum prosząc o pomoc zamieszcza log a ja nie mam pojęcia jak to zrobić więc jestem jeszcze bardziej zielony niż reszta potrzebujących pomocy... (...) p.s. znalazłem tutotrial jak korzystać z programu OTL i zamieszczam to co się wygenerowało, ale nie wiem czy o to chodzi Wszystko wyjaśniają zasady działu: KLIK. Przechodząc do usuwania infekcji: 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL IE - HKLM\..\SearchScopes\{afdbddaa-5d3f-42ee-b79c-185a7020515b}: "URL" = "http://search.conduit.com/ResultsExt.aspx?q={searchTerms}&SearchSource=4&ctid=CT2776682" IE - HKCU\..\SearchScopes\{afdbddaa-5d3f-42ee-b79c-185a7020515b}: "URL" = "http://search.conduit.com/ResultsExt.aspx?q={searchTerms}&SearchSource=4&ctid=CT2776682" O2 - BHO: (no name) - {6C680BAE-655C-4E3D-8FC4-E6A520C3D928} - No CLSID value found. O4:64bit: - HKLM..\Run: [WSManMigrationPlugin] C:\Users\Mesjash\AppData\Local\Microsoft\Windows\2711\WSManMigrationPlugin.exe () O4 - HKLM..\Run: [] File not found O4 - HKCU..\Run: [AdobeBridge] File not found :Files C:\Users\Mesjash\AppData\Local\Microsoft\Windows\2711 C:\Users\Mesjash\AppData\Roaming\hellomoto C:\Users\Mesjash\AppData\Local\Temp*.jpg :Reg [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany (i odblokowany). Na dysku powstanie katalog C:\_OTL z logiem z wynikami usuwania. 2. Jest tu problem z uszkodzonymi Zmiennymi środowiskowymi. Wpisy np. kierujące do powłoki explorer.exe są oznaczone jako "not found" (co nie może być prawdą, w przeciwnym wypadku nie widziałbyś Pulpitu). Panel sterowania > System i zabezpieczenia > System > Zaawansowane ustawienia systemu > Zmienne środowiskowe > w sekcji Zmienne systemu sprawdź czy widnieje zmienna Path równa: %SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;%SYSTEMROOT%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\ Jeśli jest, ale ma inny ciąg, zedytuj. Jeśli w ogóle jej nie ma, opcją Nowa... utwórz. 3. Należy odinstalować adware. Przejdź do Panelu sterowania i usuń Ask Toolbar, BrotherSoft Extreme Toolbar, Conduit Engine, free-downloads.net Toolbar. 4. Uruchom AdwCleaner i wybierz w nim opcję Delete. Z tego działania powstanie log na dysku C. 5. Wygeneruj nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log z usuwania OTL z punktu 1 oraz AdwCleaner z punktu 4. . Odnośnik do komentarza
Mesjash Opublikowano 11 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 Przede wszystkim bardzo dziękuję za pomoc bo już wszystko działa. Zgodnie z zaleceniami wysyłam logi, ale niestety próbując dołączyć log z "usuwania" wyskoczył komunikat, że nie posiadam uprawnień do wysyłania tego pliku. Zauważyłem, że komputer mi strasznie zamula (zwłaszcza przy uruchomieniu startuje nad wyraz długo. Jeśli to możliwe to bardzo proszę o podpowiedź, które aplikacje można usunąć z autostartu aby startował jak najszybciej a co nie jest niezbędne. Pozdrawiam AdwCleanerS1.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 (edytowane) ale niestety próbując dołączyć log z "usuwania" wyskoczył komunikat, że nie posiadam uprawnień do wysyłania tego pliku Zasady działu i Pomoc forum (link na spodzie forum) objaśniają, iż załączniki akceptują tylko rozszerzenie *.TXT, a tu jest *.LOG. Na przyszłość: wystarczy zmiana nazwy pliku. Log ten sobie podarujemy już, widać w nowym skanie OTL pożądane zmiany. Co miało zostać usunięte, zostało. Zmienne środowiskowe też skorygowane. Przejdź do: 1. Mini poprawka. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL IE - HKCU\..\URLSearchHook: {51a86bb3-6602-4c85-92a5-130ee4864f13} - No CLSID value found O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {51A86BB3-6602-4C85-92A5-130EE4864F13} - No CLSID value found. O4 - HKCU..\Run: [unified Remote v2] C:\Program Files (x86)\Unified Remote\RemoteServer.exe File not found :Files C:\Users\Mesjash\AppData\Local\Temp*.png Klik w Wykonaj skrypt. Tym razem nie będzie restartu. 2. Porządki po narzędziach: w OTL uruchom Sprzątanie + w AdwCleaner Uninstall. 3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 4. Wykonaj podstawowe aktualizacje: KLIK. Wykaz z Twojej listy zainstalowanych co podnieść / sprawdzić: Internet Explorer (Version = 8.0.7601.17514) ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== 64bit: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{89F4137D-6C26-4A84-BDB8-2E5A4BB71E00}" = Microsoft Silverlight [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216021FF}" = Java 6 Update 22"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin"Foxit Reader" = Foxit Reader"Google Chrome" = Google Chrome Zauważyłem, że komputer mi strasznie zamula (zwłaszcza przy uruchomieniu startuje nad wyraz długo. Jeśli to możliwe to bardzo proszę o podpowiedź, które aplikacje można usunąć z autostartu aby startował jak najszybciej a co nie jest niezbędne. 1. Pierwszy podejrzany: ESET Smart Security. Udowodnienie tej tezy tylko przez testową deinstalację, gdyż nie jest możliwe wyłączyć ESET kompletnie. To co jest w opcjach to tylko część, nie deaktywuje sterowników rozruchowych. Wyłączenie całości byłoby pracochłonne, lepiej od razu zrobić testową deinstalację. Gdyby się okazało, że to on wpływa negatywnie na system, bez żalu i tak scrackowany (w zainstalowanych widać "TNod User & Password Finder") i nie najnowszy. 2. Dodatkowo, w programie Autoruns w karcie Logon możesz wyłączyć obiekty Samsung Kies i usunąć ten wpis startowy ATI (skutek uboczny to okno konsolowe przy starcie): O4 - HKLM..\Run: [AMD AVT] C:\Windows\SysWow64\cmd.exe (Microsoft Corporation) . Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez picasso 15.08.2012 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi