Sant Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Witam, mój laptop został zablokowany przez UKASH. Po tym komunikacie spróbowałem wyłączyć i włączyć ponownie komputer. Po drugiej takiej próbie laptop się już nie włączył... Teraz w ogóle nie reaguje na przycisk włączenia. Zero reakcji. Nie mam pojęcia co mam zrobić. Byłbym wdzięczny za pomoc.. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 Teraz w ogóle nie reaguje na przycisk włączenia. Zero reakcji. Trojan UKASH nie blokuje w taki sposób komputera, że nie da się go włączyć przyciskiem. Jest to odrębne zagadnienie tutaj. Skoro brak reakcji na przycisk, tu może być problem ściśle sprzętowy. Co się dzieje gdy: odłączysz zasilanie całkowicie (wyjęcie baterii) i odczekasz kilkanaście minut? Czy po tej operacji laptop reaguje w ogóle? Jeśli nie = w warunkach domowych możesz zbyt wiele nie zdziałać i lepiej laptopa dać do serwisu. . Odnośnik do komentarza
Sant Opublikowano 11 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 Udało się włączyć bez baterii na ładowarce. Na ekranie zostało wyświetlone, że "Komputer został zablokowany z powodu naruszenia prawa polskiego". Ekran jest zablokowany i nic nie można zrobić. Mam Windowsa 7... Nie wiem co dalej robić Zdobyłem pliki OTL z zainfekowanego komputer. Dodaje w załączniku. Proszę o kolejne wskazówki.. Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 Sant, zasady działu: KLIK. Gdy nikt jeszcze nie odpisał, a chcesz uzupełnić informacje, korzystaj z opcji Edytuj. Dwa posty w serii powyżej sklejam. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O4 - HKCU..\Run: [XpsPrint] C:\Users\Jackob\AppData\Local\Microsoft\Windows\3001\XpsPrint.exe () FF - prefs.js..browser.search.defaultengine: "Web Search" FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "Web Search" FF - prefs.js..browser.search.order.1: "Web Search" FF - prefs.js..keyword.URL: "http://startsear.ch/?aff=1&src=sp&cf=2eaa75d4-1547-11e1-847e-bcaec5d47541&q=" :Files C:\Users\Jackob\AppData\Local\Microsoft\Windows\3001 C:\Users\Jackob\AppData\Roaming\hellomoto C:\ProgramData\qcaddemorc C:\Users\Jackob\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\2foxf5x8.default\searchplugins\startsear.xml C:\Program Files (x86)\mozilla firefox\searchplugins\fcmdSrch.xml :Reg [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}] [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{0D7562AE-8EF6-416d-A838-AB665251703A}] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Search] :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany (i odblokowany), otworzy się log z wynikami usuwania. 2. Kolejny krok to deinstalacja adware i aplikacji, które wprowadziły adware, czyli: VshareComplete + vShare.tv plugin 1.3. Deinstalację wykonaj w trzech miejscach: Panel sterowania, Google Chrome i menedżer rozszerzeń, Firefox i menedżer dodatków. 3. Uruchom AdwCleaner i wybierz opcję Delete. Wynikowo powstanie log na dysku C. 4. Wygeneruj nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log z usuwania OTL z punktu 1 oraz AdwCleaner z punktu 3. . Odnośnik do komentarza
Sant Opublikowano 11 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 Komputer odblokował się i wykonałem powyższe zalecenia. To co otrzymałem przesyłam w załącznikach... AdwCleanerS1.txt najnowszy log.Txt po usuwaniu.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 Wszystko zrobione. Dalsze działania: 1. Porządki po narzędziach: w OTL uruchom Sprzątanie + w AdwCleaner Uninstall. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Na wszelki wypadek skanowanie w Malwarebytes Anti-Malware. Typu pełnego. Jeśli coś wykryje, przedstaw raport. 4. Aktualizacje: KLIK. Wykaz wersji z Twojej listy zainstalowanych: Internet Explorer (Version = 8.0.7601.17514) ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216031FF}" = Java 6 Update 31"{89F4137D-6C26-4A84-BDB8-2E5A4BB71E00}" = Microsoft Silverlight"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 10 ActiveX"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi