karos Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Witam! Jestem nowy, więc przepraszam za ewentualne błędy:) Tak jak napisałem w temacie mój komputer został zablokowany przez złośliwego trojana. poniżej wrzucam log z OTL. Bardzo proszę o pomoc. OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 1. Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: :OTL DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- System32\Drivers\Video3D32.sys -- (Video3D) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\WINDOWS\system32\NSNDIS5.SYS -- (NSNDIS5) IE - HKU\S-1-5-21-839522115-287218729-2147062339-1004\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http: //search.conduit.com?SearchSource=10&ctid=CT2790392 FF - prefs.js..browser.search.defaultthis.engineName: "BitTorrentBar Customized Web Search" FF - prefs.js..browser.search.defaulturl: "http://search.conduit.com/ResultsExt.aspx?ctid=CT2790392&SearchSource=3&q={searchTerms}" FF - prefs.js..keyword.URL: "http://search.conduit.com/ResultsExt.aspx?ctid=CT2790392&SearchSource=2&q=" [2012-07-03 19:48:45 | 000,000,000 | ---D | M] (BitTorrentBar Community Toolbar) -- C:\Documents and Settings\Karol\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\r1elj8cv.default\extensions\{88c7f2aa-f93f-432c-8f0e-b7d85967a527} [2012-06-13 02:27:44 | 000,000,929 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\Karol\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\r1elj8cv.default\searchplugins\conduit.xml O4 - HKLM..\Run: [TapiMigPlugin] C:\Documents and Settings\Karol\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Microsoft\Windows\864\TapiMigPlugin.exe () :Files C:\Documents and Settings\Karol\Dane aplikacji\hellomoto C:\Documents and Settings\Karol\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Microsoft\Windows\864 :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera. 2. Wejdź w panel usuwania programów i odinstaluj pasek sponsoringowy BitTorrentBar Toolbar oraz niepotrzebny Spybot - Search & Destroy. To program nie na dzisiejsze czasy, przestarzały. 3. Uruchom AdwCleaner z opcji Delete 4. Uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz nowe logi z OTL Odnośnik do komentarza
karos Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 W czasie oczekiwania na odpowiedz, w pewnym sensie odblokowałem komputer. Z poziomu trybu awaryjnego utworzyłem nowego użytkownika. System uruchomił sie normalne. Troszke mnie to zdziwiło bo z tego co czytałem o tym trojanie to wprowadza on zmiany w rejestsze. Tylko że teras skryp nie jest już aktualny... nie pomyślałem o tym:) moje pytanie bżmi czy jezeli pozmienaim nazwy użykownika w skrypcie to on zadziała? Na wszelki wypadek wżucam nowe logi. Co do spaybota to usuwałem go z cięzkim sercem bo nie raz uratował mmnie z opresij, ale prawda jest taka, że nie jest już ak skuteczny jak kiedyś. OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Mam rozumieć, że tamtego użytkownika usunąłeś? moje pytanie bżmi czy jezeli pozmienaim nazwy użykownika w skrypcie to on zadziała? Chcesz leczyć zdrowe konto? Marny pomysł Odnośnik do komentarza
karos Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 tak Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 No to nie mamy co robić w takim razie. Tylko to na koniec: 1. Użyj opcji Sprzątanie z OTL. 2. Opróżnij folder przywracania systemu: KLIK 3. Zaktualizuj Adobe Reader bo mas bardzo stary: KLIK 4. Dla bezpieczeństwa zmień hasła logowania do serwisów w sieci. Odnośnik do komentarza
karos Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 czyli mam rozumieć, że wirusa nie ma? czy, że zrobiłem głupote usuwając to konto? Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 WIrusa nie ma bo był na tamtym koncie. Nic się nie stało Odnośnik do komentarza
karos Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Aha, czyli w pewnym sensie jest to jakieś rozwiozanie Wielkie dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi