Skocz do zawartości

Komputer został zablokowany z powodu naruszenia prawa polskiego - Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

bardzo proszę o pomoc w usunięciu problemu z "infekcją" laptopa.

Po zalogowaniu zamiast pulpitu i wszystkich innych opcji pojawia się ekran z informacją, że komputer został zablokowany z powodu naruszenia prawa polskiego.

Widziałem na forum że wielu ludzi ma z tym problem i do każdego tematu trzeba podchodzić indywidualnie.

Dlatego też proszę Was o pomoc.

Zamieszczam logi z OTL i czekam na Wasze wsparcie.

Miłego wieczoru!

Extras.Txt

OTL.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Stosowałeś ComboFix, na ten temat: KLIK. Ponadto, w zasadach działu (KLIK) jest wyraźnie zaznaczone, by przyznać się do tego i pokazać log który utworzył, dla weryfikacji co było robione.

1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
O4 - HKU\S-1-5-21-917778092-478145982-1272054800-1000..\Run: [WUDFPlatform] C:\Users\Janina Kruk\AppData\Local\Microsoft\Windows\2209\WUDFPlatform.exe ()

:Files
C:\Users\Janina Kruk\AppData\Local\Microsoft\Windows\2209
C:\Users\Janina Kruk\AppData\Roaming\hellomoto

:Reg
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Start Page"="about:blank"

:Services
catchme

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany (i odblokowany), otworzy się log z wynikami usuwania.

2. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log z usuwania OTL z punktu 1 oraz log ComboFix (nie uruchamiaj narzędzia ponownie).

.

Stosowałeś ComboFix, na ten temat: KLIK. Ponadto, w zasadach działu (KLIK) jest wyraźnie zaznaczone, by przyznać się do tego i pokazać log który utworzył, dla weryfikacji co było robione.

faktycznie nie doczytałem tej informacji w regulaminie, dlatego chylę czoło i dziękuję, że mimo to mogę liczyć na Waszą pomoc.

Oczywiście po wykonaniu skryptu system się odblokował

2. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log z usuwania OTL z punktu 1 oraz log ComboFix (nie uruchamiaj narzędzia ponownie).

poniżej wszystkie logi.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i proszę o informację, czy wszystko jest już ok?

ComboFix.txt

07102012_165628.txt

OTL.Txt

ComboFix nic ciekawego nie robił, uruchomienie definitywnie niepotrzebne. Natomiast nasze zadania pomyślnie wykonane i możemy przejść do tej partii zadaniowej:

1. Odinstaluj w prawidłowy sposób ComboFix, co wyczyści też foldery Przywracania systemu. Klawisz z flagą Windows + R i w polu Uruchom wklej komendę:

D:\ComboFix.exe /uninstall

2. Gdy powyższa komenda się ukończy, w OTL uruchom Sprzątanie + przez SHIFT+DEL skasuj katalog C:\Windows\erdnt.

3. Na wszelki wypadek wykonaj pełne (nie ekspresowe) skanowanie w Malwarebytes Anti-Malware. Jeśli coś wykryje, przedstaw raport.

4. Następne w kolejności są aktualizacje: KLIK. Tu wyciąg wersji, widoczny kryzys w zabezpieczeniach:

Windows Vista Home Premium Edition  (Version = 6.0.6000) - Type = NTWorkstation

Internet Explorer (Version = 7.0.6000.17037)

========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ==========

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216031FF}" = Java™ 6 Update 31

"{AC76BA86-7AD7-1033-7646-000000000001}" = Adobe Reader 6.0

"{E633D396-5188-4E9D-8F6B-BFB8BF3467E8}" = Skype™ 5.0

"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 11 ActiveX

"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 10 Plugin

"Adobe Shockwave Player" = Adobe Shockwave Player 11.6

Przede wszystkim, system kompletnie nie aktualizowany, brak tu zainstalowanych pakietów SP1 + SP2 i wszystkiego co wydane po. Proszę potwierdź pomyślne przeprowadzenie aktualizacji, gdyż tak niskie zabezpieczenia budzą skojarzenia z jakimiś błędami uniemożliwiającymi wykonanie Windows Update. No chyba, że to Twoja nonszalancja ...

.

1. Odinstaluj w prawidłowy sposób ComboFix, co wyczyści też foldery Przywracania systemu. Klawisz z flagą Windows + R i w polu Uruchom wklej komendę:

D:\ComboFix.exe /uninstall

2. Gdy powyższa komenda się ukończy, w OTL uruchom Sprzątanie + przez SHIFT+DEL skasuj katalog C:\Windows\erdnt.

Zrobione

3. Na wszelki wypadek wykonaj pełne (nie ekspresowe) skanowanie w Malwarebytes Anti-Malware. Jeśli coś wykryje, przedstaw raport.

Skanowanie wykonałem - nic nie znaleziono więc nie wklejam raportu

4. Następne w kolejności są aktualizacje: KLIK. Tu wyciąg wersji, widoczny kryzys w zabezpieczeniach:

Wszystkie aktualizacje zrobiłem.

Przede wszystkim, system kompletnie nie aktualizowany, brak tu zainstalowanych pakietów SP1 + SP2 i wszystkiego co wydane po. Proszę potwierdź pomyślne przeprowadzenie aktualizacji, gdyż tak niskie zabezpieczenia budzą skojarzenia z jakimiś błędami uniemożliwiającymi wykonanie Windows Update. No chyba, że to Twoja nonszalancja ..

.

szczerze, to rzadko używam ten sprzęt, a najczęściej gdy nie mam połączenia z netem, ale muszę przyznać, że faktycznie nie zwracałem w ogóle uwagi na aktualizację - teraz wiem, że są istotne.

Dziękuję za pomoc i uratowanie sprzętu przed format C: bo tylko tak poradziłbym sobie z tą infekcją gdyby nie Ty.

Pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...