DeEmTe Opublikowano 9 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Witam. Mam problem z dość popularnym ostatnio wirusem który próbuje wyłudzić ode mnie pieniądze. Niestey zanim zdążyłem cokolwiek o tym poczytać bezmyślnie odpaliłem combofixa, log ze skanowania gdzies mi przepadł, nigdzie nie mogę go znaleźć. Zrobiłem natomiast skan OTL'em .Logi umieśćiłem w załącznikach. Bardzo prosze o pomoc i dziekuję z góry. OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O4 - HKLM..\Run: [sqlncli] C:\Documents and Settings\Xp\Local Settings\Application Data\Microsoft\Windows\2175\sqlncli.exe () O16 - DPF: {8FFBE65D-2C9C-4669-84BD-5829DC0B603C} "http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/polarbear/ultrashim.cab" (Reg Error: Value error.) FF - HKCU\Software\MozillaPlugins\@real.com/RhapsodyPlayerEngine: C:\Documents and Settings\Xp\Application Data\nprhapengine.dll File not found SRV - File not found [Auto | Stopped] -- C:\Program Files\Acronis\DiskDirector\OSS\reinstall_svc.exe -- (OS Selector) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\DOCUME~1\Xp\LOCALS~1\Temp\catchme.sys -- (catchme) :Files C:\Documents and Settings\Xp\Local Settings\Application Data\Microsoft\Windows\2175 C:\Documents and Settings\Xp\Application Data\hellomoto :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany (i odblokowany), otworzy się log z wynikami usuwania. 2. Via Dodaj / Usuń programy odinstaluj adware FreeRIP Toolbar v6.0. Następnie popraw w AdwCleaner opcją Delete. Z tego powstanie log na dysku C. 3. Wygeneruj nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log z usuwania OTL z punktu 1 oraz AdwCleaner z punktu 2. . Odnośnik do komentarza
DeEmTe Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Zrobiłem każdy punkt jak zalecałeś. Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc Logi w załącznikach. OTL.Txt AdwCleanerS1.txt 07102012_112829.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Zalecałaś. Jestem kobietą. Sprawa rozwiązana, przechodzimy do: 1. Porządki po narzędziach: w OTL uruchom Sprzątanie + w AdwCleaner Uninstall. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Wykonaj pełne (nie ekspresowe) skanowanie w Malwarebytes Anti-Malware. Jeśli coś wykryje, przedstaw raport. 4. Wykonaj istotne podstawowe aktualizacje: KLIK. A jest tu co robić: Windows XP Professional Edition Service Pack 2 (Version = 5.1.2600) - Type = NTWorkstationInternet Explorer (Version = 6.0.2900.2180) ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216029FF}" = Java 6 Update 29"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83217002FF}" = Java 7 Update 2"{89F4137D-6C26-4A84-BDB8-2E5A4BB71E00}" = Microsoft Silverlight"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A91000000001}" = Adobe Reader 9.1.2 - Polish"{E633D396-5188-4E9D-8F6B-BFB8BF3467E8}" = Skype™ 5.0"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 10 ActiveX"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 10 Plugin"Adobe Shockwave Player" = Adobe Shockwave Player 11.5"AVG8Uninstall" = AVG Free 8.5"ENTERPRISE" = Microsoft Office Enterprise 2007 ----> brak pakietu SP3"FileZilla Client" = FileZilla Client 3.5.0"Microsoft SQL Server 10" = Microsoft SQL Server 2008 ----> brak pakietu SP3"Opera 11.64.1403" = Opera 11.64 Lista mówi sama za siebie (luka na luce), ale wypunktuję aspekty: - Po pierwsze, krytyczny status aktualizacji systemu: brak SP3 i wszystkiego co wydano po nim, czyli od ... roku 2008. To jest jedno wielkie sito i próchno mające tak silne "zabezpieczenia" wewnętrzne jak rok 2004. - Po drugie, działa w systemie przestarzały antywirus AVG8. Odinstaluj. Po tym z poziomu Trybu awaryjnego zapraw specjalistą AVG Remover. I montuj nowoczesne wydanie, a nie truchło. - Skąd skołować Service Pack dla Microsoft SQL Server 2008: KB968382. PS. Możesz odinstać zbędny Akamai NetSession Interface. A lżejsze alternatywy dla NGG opisane w moim artykule Darmowe komunikatory. Programy, które się dziś liczą: WTW, Miranda, Kadu, AQQ. Reszta niezdolna obsłużyć prawidłowo sieci Gadu lub obsługa zbyt mało kompleksowa. . Odnośnik do komentarza
DeEmTe Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Hah, tak coś czułem ,że kobieta i chciałem to uwzględnić w nawiasie albo chociażby sprawdzić w profilu ale się powstrzymałem siłą rzeczy.Pardon, mea culpa. Ano, nei wygląda to zbyt stabilnie, ale dzięki bogu na codzien pracuję na bardzo przyjemnie skonfigurowanym gentoo Przeczuwam ,że pewnie macie w małym placu czytanie logów z OTL i w mgnieniu oka generujecie w głowie skrypt , niemniej chapeau bas. PS. Czy są jakieś kursy umożliwiające nauczenia się analizowanać takie logi i tworzyć do nich te wpisy ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 PS. Czy są jakieś kursy umożliwiające nauczenia się analizowanać takie logi i tworzyć do nich te wpisy ? W kwestii umiejętności, to wypowiadałam się tu: KLIK. To oznacza, że jestem zdolna analizować log pod różnymi kątami, system oraz malware (rzecz podrzędna), a nie tylko malware. A analizy logów nigdy się nie uczyłam. Są jednak na zachodzie szkoły (UNITE) do walki z malware (ja takowej nie kończyłam, jestem samoukiem). Ich metodologia mi się jednak nie podoba = za dużo formalizmów, za dużo pracy na "matrycach", za mało wyobraźni i zadań konceptualnych, nauka na przestarzałym HijackThis. Ale to moje zdanie. Ja bym uczyła w całkiem inny sposób, czyli logi i malware to ostatnie co by dostali jako zadanie, będąc już dostatecznie wykształconym w platformie jako takiej. Gdyż wtedy ... logów nie trzeba objaśniać. . Odnośnik do komentarza
DeEmTe Opublikowano 11 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 Log z mbam: mbam-log-2012-07-10 (16-08-42).txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 Prewencyjnie skasuj cały Kosz K:\RECYCLER urządzenia przenośnego. Jeśli nie ma więcej pytań, temat zamknę. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi