Skocz do zawartości

Ukash - Weelsof zablokowany pulpit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jako kolejny padłem wczoraj ofiarą ukash i w związku z tym proszę o pomoc. U mnie wyświetla się zapłać 500 zł. Poniżej załączam logi, w tym log z Combo fixa. Niestety odpaliłem program zanim trafiłem na Fixitpc.pl i się doedukowałem. Mam nadzieję, że coś się jeszcze da zrobić i combo nie rozwalił mi laptopa do reszty.

OTL.TxtPobieranie informacji ...

Extras.TxtPobieranie informacji ...

gmer.txtPobieranie informacji ...

checkup.txtPobieranie informacji ...

log.txtPobieranie informacji ...

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Nareszcie w natłoku UKASH-tematów treść wykazująca przeczytanie zasad i pełny zestaw logów obowiązkowych.

Cytat
Poniżej załączam logi, w tym log z Combo fixa. Niestety odpaliłem program zanim trafiłem na Fixitpc.pl i się doedukowałem. Mam nadzieję, że coś się jeszcze da zrobić i combo nie rozwalił mi laptopa do reszty.

Nic złego się nie stało. Program wykonał kasację trzech plików, które owszem były trojanami, innymi niż tytułowy.

Prócz infekcji głównej jest tu i adware wprowadzone przez wtyczkę vShare. Przechodząc do usuwania:

1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
O4 - HKLM..\Run: [WiaExtensionHost64] C:\Documents and Settings\piotr\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Microsoft\Windows\1830\WiaExtensionHost64.exe ()
O16 - DPF: {31435657-9980-0010-8000-00AA00389B71} "http://download.microsoft.com/download/e/2/f/e2fcec4b-6c8b-48b7-adab-ab9c403a978f/wvc1dmo.cab" (Reg Error: Key error.)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\DOCUME~1\piotr\USTAWI~1\Temp\catchme.sys -- (catchme)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- F:\I386\AsProcOb.sys -- (ASUSProcObsrv)
FF - prefs.js..browser.search.defaultengine: "Web Search"
FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "Web Search"
FF - prefs.js..browser.search.order.1: "Web Search"
FF - prefs.js..keyword.URL: "http://startsear.ch/?aff=1&src=sp&cf=2849eee8-f507-11e0-8af5-00235488877f&q="

:Files
C:\Documents and Settings\piotr\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Microsoft\Windows\1830
C:\Documents and Settings\piotr\Dane aplikacji\hellomoto
C:\Documents and Settings\piotr\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\5ftzl4dx.default\extensions\{ba14329e-9550-4989-b3f2-9732e92d17cc}
C:\Documents and Settings\piotr\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\5ftzl4dx.default\searchplugins\startsear.xml

:Reg
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Start Page"="about:blank"
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Start Page"="about:blank"

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany (i odblokowany), otworzy się log z wynikami usuwania.

2. Przez Panel sterowania odinstaluj vShare.tv plugin 1.3. Ponów usuwanie w menedżerze dodatków Google Chrome.

3. Uruchom AdwCleaner i zastosuj opcję Delete. Z tego działania powstanie log na dysku C.

4. Wygeneruj nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log z usuwania OTL z punktu 1 oraz AdwCleaner z punktu 3.

.

Dziękuje za błyskawiczną odpowiedź, niecałe 10 min :D, Komputer jest odblokowany, zamieszczam logi, v-share odinstalowany, plus dodatkowy log z Aviry która odkryła dwa Trojany w międzyczasie. Rozumiem, że korzystanie z v-share plugin powinienem sobie wybić z głowy ?

Nie mogę dodać loga z usuwania poprzez OTL, plik ma końcówkę log i gdy chcę go załączyć wyskakuje "nie masz uprawnień do wysyłania tego typu plików".

OTL.TxtPobieranie informacji ...

quarantaene.txtPobieranie informacji ...

AdwCleanerR1.txtPobieranie informacji ...

AdwCleanerS2.txtPobieranie informacji ...

Cytat
Nie mogę dodać loga z usuwania poprzez OTL, plik ma końcówkę log i gdy chcę go załączyć wyskakuje "nie masz uprawnień do wysyłania tego typu plików".

Tak. Jest wyjaśnione w zasadach i Pomocy, że załączniki akceptują tylko *.TXT. Na przyszłość: ręczna zmiana nazwy pliku. Ale już podarujmy sobie teraz ten log. Widzę pożądane zmiany w systemie, skrypt definitywnie się wykonał.

Cytat
Rozumiem, że korzystanie z v-share plugin powinienem sobie wybić z głowy ?

Szczerze to radzę. Wtyczka stosuje ciosy poniżej pasa i z premedytacją instaluje gnój w systemie, a z wersji na wersji coraz gorzej (poszukaj tu na forum hasła "Browsers Protector"). To stawia pod dużym znakiem zapytania rzeczywiste intencje producenta i jego wiarygodność. Teoretycznie gdybyś miał ponawiać przygodę z tym: w instalatorze broń Boże opcja "Recommended", tylko wszystko poodznaczać. Ale głowy nie dam, czy przypadkiem w nowych wersjach coś się nie przemyca mimo odznaczenia ....

Prawie wszystko zrobione.

1. W Google Chrome nadal brud vShare:

========== Chrome  ==========

CHR - default_search_provider: Web Search (Enabled)

CHR - default_search_provider: search_url = "http://startsear.ch/?aff=1&src=sp&cf=2849eee8-f507-11e0-8af5-00235488877f&q={searchTerms}"

CHR - default_search_provider: suggest_url =

CHR - plugin: vShare.tv plug-in (Enabled) = C:\Documents and Settings\piotr\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\kpionmjnkbpcdpcflammlgllecmejgjj\1.3_0\chvsharetvplg.dll

CHR - plugin: vShare.tv plug-in (Enabled) = C:\Program Files\Mozilla Firefox\plugins\npvsharetvplg.dll

CHR - Extension: vshare plugin = C:\Documents and Settings\piotr\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\kpionmjnkbpcdpcflammlgllecmejgjj\1.3_0\

- Domyślną wyszukiwarką jest śmieć Web Search. W opcjach w menedżerze wyszukiwarek przestaw domyślną na cokolwiek innego np. Google, następnie Web Search usuń z listy.

- W menedżerze rozszerzeń wytnij vShare. Ale już usunięcie wtyczek wymaga ręcznej operacji na pliku Preferences wg wytycznych w punkcie 3: KLIK. Z uwzględnieniem różnicy ścieżek na XP:

C:\Documents and Settings\piotr\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Chrome\User Data\Default

2. Przeprowadź prawidłową deinstalację ComboFix, co wyczyści też foldery Przywracania systemu. W Start > Uruchom > wklej komendę:

"C:\Documents and Settings\piotr\Pulpit\ComboFix.exe" /uninstall

Gdy komenda ukończy, w OTL uruchom Sprzątanie + w AdwCleaner Uninstall. Dodatkowo, przez SHIFT+DEL skasuj katalog C:\WINDOWS\erdnt (kopia rejestru zrobiona przez ComboFix).

3. Wykonaj pełne (nie ekspresowe) skanowanie w Malwarebytes Anti-Malware. Jeśli coś wykryje, przedstaw raport.

.

Dziękuję za pomoc, wszystko zrobiłem wg instrukcji, Malwarebytes wykazał jeszcze jeden plik, usuwać ?

Malwarebytes Anti-Malware (Okres testowy) 1.61.0.1400

www.malwarebytes.org

Wersja bazy: v2012.07.09.12

Windows XP Service Pack 3 x86 NTFS

Internet Explorer 6.0.2900.5512

piotr :: GABINET-2A6633D [administrator]

Ochrona: Włączona

2012-07-09 21:35:42

mbam-log-2012-07-09 (22-45-51).txt

Typ skanowania: Pełne skanowanie

Zaznaczone opcje skanowania: Pamięć | Rozruch | Rejestr | System plików | Heurystyka/Dodatkowe | Heuristyka/Shuriken | PUP | PUM

Odznaczone opcje skanowania: P2P

Przeskanowano obiektów: 296760

Upłynęło: 49 minut(y), 9 sekund(y)

Wykrytych procesów w pamięci: 0

(Nie znaleziono zagrożeń)

Wykrytych modułów w pamięci: 0

Wykrytych kluczy rejestru: 0

Wykrytych wartości rejestru: 0

Wykryte wpisy rejestru systemowego: 0

wykrytych folderów: 0

Wykrytych plików: 1

C:\Program Files\Mozilla Firefox\sname (Spyware.Agent) -> Nie wykonano akcji.

(zakończone)

Usuń. I kończymy. Czyli podstawy aktualizacyjne do wykonania: KLIK. Tutaj cytat częściowy z Twojej listy zainstalowanych:

Internet Explorer (Version = 6.0.2900.5512)

========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ==========

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216031FF}" = Java™ 6 Update 31

"{89F4137D-6C26-4A84-BDB8-2E5A4BB71E00}" = Microsoft Silverlight

"{AC76BA86-7AD7-1033-7B44-A83000000003}" = Adobe Reader 8.3.1

"{EB87675F-5281-4767-A54B-31931794C23D}" = OpenOffice.org 3.3

"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 10 ActiveX

"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...