Bandolet Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Witam. Mam popularny ostatnio problem - zablowany komputer. Uruchomiłem komputer w trybie awaryjnym i zgodnie z instrukcjami wygenerowałem OTL.txt oraz Extras.txt. Pierwszy raz korzystam z tego programu, mam nadzieję że wszystko zrobiłem poprawnie. Prosiłbym o względnie łopatologicznie wyłożoną pomoc. Z góry dziękuję. OTL.TxtPobieranie informacji ... Extras.TxtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O4 - HKLM..\Run: [WPDShextAutoplay] C:\Users\Alaemortis\AppData\Local\Microsoft\Windows\16\WPDShextAutoplay.exe () O4 - HKLM..\Run: [] File not found FF - prefs.js..browser.search.defaultengine: "Ask.com" FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "Ask.com" FF - prefs.js..browser.search.order.1: "Ask.com" FF - prefs.js..keyword.URL: "http://websearch.ask.com/redirect?client=ff&src=kw&tb=HIP&o=102876&locale=en_US&apn_uid=e6e6e7d8-1919-4f50-b1ba-f6ef5c3fb4a0&apn_ptnrs=6G&apn_sauid=84491EA5-B6E0-45EA-A40D-41F8B243F4D3&apn_dtid=YYYYYYYYPL&&q=" :Files C:\Users\Alaemortis\AppData\Local\Microsoft\Windows\16 C:\Users\Alaemortis\AppData\Roaming\hellomoto C:\Users\Alaemortis\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\xkor8den.default\searchplugins\askcom.xml :Reg [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{171DEBEB-C3D4-40b7-AC73-056A5EBA4A7E}] :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany (i odblokowany), otworzy się log z wynikami usuwania. 2. Przez Panel sterowania odinstaluj adware Ask Toolbar, Ask Toolbar Updater oraz Hotspot Shield (KLIK). 3. Zastosuj AdwCleaner z opcji Delete. Z tego działania powstanie log na dysku C. 4. Wygeneruj nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log z usuwania OTL z punktu 1 oraz AdwCleaner z punktu 3. . Odnośnik do komentarza
Bandolet Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Serdeczne dzięki za pomoc. Chciałbym jeszcze zapytać, który z darmowych programów antywirusowych najbardziej polecacie. Ponieważ mam laptopa, zależy mi aby nie obciążał zbytnio systemu. Jeszcze raz dzięki. AdwCleanerS1.txtPobieranie informacji ... Raport usuwania.txtPobieranie informacji ... OTL.TxtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Sprawa załatwiona. Przejdź do 1. Mikro poprawka, domyślna wyszukiwarka IE nie przestawiła się prawidłowo. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG > Uruchom ten plik 2. Porządki po narzędziach: w OTL uruchom Sprzątanie + w AdwCleaner Uninstall. 3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 4. Wykonaj pełne (nie ekspresowe) skanowanie w Malwarebytes Anti-Malware. Jeśli coś wykryje, przedstaw raport. Cytat Chciałbym jeszcze zapytać, który z darmowych programów antywirusowych najbardziej polecacie. Ponieważ mam laptopa, zależy mi aby nie obciążał zbytnio systemu. Nie skaluję wg metody "polecam najbardziej", istotne by marka była z tych wiodących. Czyli wybór na płaszczyznach: Avast, AVG, COMODO Internet Security, Panda Cloud Antivirus (podobna idea chmury to Immunet Protect), Microsoft Security Essentials. Skoro ma "nie obciążać", to sprawdź między Avast, Panda a MS Essentials. Trudno typować, gdyż konfiguracje są niepowtarzalne i co u jednego chodzi u innego wręcz przeciwnie. . Odnośnik do komentarza
Bandolet Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Już wszystko tip top. Jeszcze raz wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi