Bandolet Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Witam. Mam popularny ostatnio problem - zablowany komputer. Uruchomiłem komputer w trybie awaryjnym i zgodnie z instrukcjami wygenerowałem OTL.txt oraz Extras.txt. Pierwszy raz korzystam z tego programu, mam nadzieję że wszystko zrobiłem poprawnie. Prosiłbym o względnie łopatologicznie wyłożoną pomoc. Z góry dziękuję. OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O4 - HKLM..\Run: [WPDShextAutoplay] C:\Users\Alaemortis\AppData\Local\Microsoft\Windows\16\WPDShextAutoplay.exe () O4 - HKLM..\Run: [] File not found FF - prefs.js..browser.search.defaultengine: "Ask.com" FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "Ask.com" FF - prefs.js..browser.search.order.1: "Ask.com" FF - prefs.js..keyword.URL: "http://websearch.ask.com/redirect?client=ff&src=kw&tb=HIP&o=102876&locale=en_US&apn_uid=e6e6e7d8-1919-4f50-b1ba-f6ef5c3fb4a0&apn_ptnrs=6G&apn_sauid=84491EA5-B6E0-45EA-A40D-41F8B243F4D3&apn_dtid=YYYYYYYYPL&&q=" :Files C:\Users\Alaemortis\AppData\Local\Microsoft\Windows\16 C:\Users\Alaemortis\AppData\Roaming\hellomoto C:\Users\Alaemortis\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\xkor8den.default\searchplugins\askcom.xml :Reg [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{171DEBEB-C3D4-40b7-AC73-056A5EBA4A7E}] :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany (i odblokowany), otworzy się log z wynikami usuwania. 2. Przez Panel sterowania odinstaluj adware Ask Toolbar, Ask Toolbar Updater oraz Hotspot Shield (KLIK). 3. Zastosuj AdwCleaner z opcji Delete. Z tego działania powstanie log na dysku C. 4. Wygeneruj nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log z usuwania OTL z punktu 1 oraz AdwCleaner z punktu 3. . Odnośnik do komentarza
Bandolet Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Serdeczne dzięki za pomoc. Chciałbym jeszcze zapytać, który z darmowych programów antywirusowych najbardziej polecacie. Ponieważ mam laptopa, zależy mi aby nie obciążał zbytnio systemu. Jeszcze raz dzięki. AdwCleanerS1.txt Raport usuwania.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Sprawa załatwiona. Przejdź do 1. Mikro poprawka, domyślna wyszukiwarka IE nie przestawiła się prawidłowo. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG > Uruchom ten plik 2. Porządki po narzędziach: w OTL uruchom Sprzątanie + w AdwCleaner Uninstall. 3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 4. Wykonaj pełne (nie ekspresowe) skanowanie w Malwarebytes Anti-Malware. Jeśli coś wykryje, przedstaw raport. Chciałbym jeszcze zapytać, który z darmowych programów antywirusowych najbardziej polecacie. Ponieważ mam laptopa, zależy mi aby nie obciążał zbytnio systemu. Nie skaluję wg metody "polecam najbardziej", istotne by marka była z tych wiodących. Czyli wybór na płaszczyznach: Avast, AVG, COMODO Internet Security, Panda Cloud Antivirus (podobna idea chmury to Immunet Protect), Microsoft Security Essentials. Skoro ma "nie obciążać", to sprawdź między Avast, Panda a MS Essentials. Trudno typować, gdyż konfiguracje są niepowtarzalne i co u jednego chodzi u innego wręcz przeciwnie. . Odnośnik do komentarza
Bandolet Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Już wszystko tip top. Jeszcze raz wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi