Skocz do zawartości

Problem z rjlb.dll

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam poważny problem z moim laptopem. Nie mogę uruchomić większości programów gdyż wyskakuję błąd, że aplikacja się nie uruchomi, ponieważ nie można odnaleźć pliku rjlb.dll. Próbowałem zamienić plik ws2_32.dll tak jak to było napisane w innym temacie na tym forum, ale problem nie znikł chociaż plik został skopiowany. Z braku efektywności moich poprzednich działań uruchomiłem ComboFixa i w załączniku dodaje log. Proszę o rozpatrzenie mojego problemu, nakierowanie mnie na rozwiązanie i wskazanie źródła przez który mógł być spowodowany. Z góry dziękuję za pomoc :)

ComboFix.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

ComboFix uruchomiony niepotrzebnie. Nic tu nie pomógł.

nakierowanie mnie na rozwiązanie i wskazanie źródła przez który mógł być spowodowany

Żródło problemu: trefne zainfekowane paczki Tibia. Keylogger rjlb.dll podmienia plik systemowy ws2_32.dll. Na systemie 64-bit jednak sprawa jest zawężona tylko do 32-bitowej sfery SysWOW64, plik natywnie 64-bitowy nie jest podmieniony. To oznacza, że po usunięciu pliku trojana rjlb.dll bez przywrócenia prawidłowej kopii ws2_32.dll nie działają tylko 32-bitowe programy. Akcja:

1. Start > w polu szukania wpisz cmd > z prawokliku Uruchom jako Admministrator > wklej komendę:

sfc /scanfile=C:\Windows\SysWOW64\ws2_32.dll

Zresetuj system.

2. 32-bitowe programy zaczną się uruchamiać, toteż wygeneruj do oceny logi z OTL.

.

Co do Twoich poprzednich akcji, robiłeś jakieś dziwne rzeczy, plik ze złą nazwą (kreska górna a nie dolna) i będę go usuwać:

[2012/07/07 01:46:01 | 000,206,848 | ---- | C] (Microsoft Corporation) -- C:\Windows\SysWow64\ws2-32.dll

W symiemie jest do czyszczenie jeszcze adware i odpadki.

1. Odinstaluj poprzez Panel sterowania adware Incredibar Toolbar on IE and Chrome + Web Assistant. Powtórz likwidację tego "asystenta" w menedżerze rozszerzeń Google Chrome i menedżerze dodatków Firefox.

2. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
O2 - BHO: (Web Assistant) - {336D0C35-8A85-403a-B9D2-65C292C39087} - C:\Program Files\Web Assistant\Extension32.dll File not found
O2 - BHO: (Incredibar.com Helper Object) - {6E13DDE1-2B6E-46CE-8B66-DC8BF36F6B99} - C:\Program Files (x86)\Incredibar.com\incredibar\1.5.11.14\bh\incredibar.dll File not found
O3 - HKLM\..\Toolbar: (Incredibar Toolbar) - {F9639E4A-801B-4843-AEE3-03D9DA199E77} - C:\Program Files (x86)\Incredibar.com\incredibar\1.5.11.14\incredibarTlbr.dll File not found
O4 - HKU\S-1-5-21-3220530570-2144932778-1864548182-1000..\Run: [csrs.exe] C:\Windows\csrs.exe File not found
IE - HKU\S-1-5-21-3220530570-2144932778-1864548182-1000\..\SearchScopes\{CFF4DB9B-135F-47c0-9269-B4C6572FD61A}: "URL" = "http://mystart.incredibar.com/mb165/?search={searchTerms}"
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@esn/esnlaunch,version=1.110.0: C:\Program Files (x86)\Battlelog Web Plugins\1.110.0\npesnlaunch.dll File not found
[2012/06/13 12:35:01 | 000,000,447 | ---- | C] () -- C:\user.js
[2012/07/07 01:46:01 | 000,206,848 | ---- | C] (Microsoft Corporation) -- C:\Windows\SysWow64\ws2-32.dll

:Reg
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Start Page"="about:blank"
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
"DefaultScope"="{BE2CE06D-B156-471D-BD35-3B4B81CF9CBF}"

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany i otworzy się log z wynikami usuwania.

3. Otwórz Google Chrome i przejdź do menedżera wyszukiwarek, aktualnie domyślną jest śmieć:

========== Chrome  ==========

CHR - default_search_provider: MyStart Search (Enabled)

CHR - default_search_provider: search_url = "http://mystart.incredibar.com/mb165/?loc=IB_DS&search={searchTerms}&a=6R8vRHGZNx&i=26"

CHR - default_search_provider: suggest_url =

Przestaw domyślną wyszukiwarkę na cokolwiek innego, następnie usuń MyStart Search z listy.

4. Uruchom AdwCleaner i użyj opcję Delete. Wynikowo na dysku C powstanie log.

5. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log z usuwania OTL z punktu 2 oraz AdwCleaner z punktu 4.

.

Wszystko zostało wykonane. Przejdź do kolejnych czynności:

1. Prawidłowa deinstalacja ComboFix, co wyczyści też foldery Przywracania systemu. Klawisz z flagą Windows + R i w polu Uruchom wklej:

C:\Users\Krzychu\Desktop\ComboFix.exe /uninstall

2. Następnie w OTL uruchom Sprzątanie + w AdwCleaner Uninstall + przez SHIFT+DEL skasuj katalog C:\Windows\erdnt (kopia rejestru zrobiona przez ComboFix).

3. W związku z obecnością trojana z Tibia wykonaj dodatkowe skany następującymi narzędziami: Malwarebytes Anti-Malware + Kaspersky Virus Removal Tool. Jeżeli coś zostanie wykryte, przedstaw raporty z wynikami.

.

Wyniki MBAM: instalator ventrilo to chyba fałszywy alarm, dwa pozostałe to nośniki śmieci (opakowane instalatory).

W załączniku dołączam wynik skanowania tylko w malware, ponieważ log z kaspersky'iego zajmuje 271 MB

Mnie interesują tylko wyniki Detected, a Ty mówisz o logu z wszystkimi typami rekordów.

.

Edytowane przez picasso
15.08.2012 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...