francmaurer Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Witam. Zablokowało mi komputer. Jak wielu innym pokazała mi się plansza z napisem ze komputer został zablokowany i mam wpłacić 500pln. Niestety to jeszcze nie wszystko. Zanim szczegółowo przeczytałem to forum i poznałem sposoby rozwiązania problemu użyłem programu ComboFix. Nie muszę mówić ze nie pomogło, plansza nie znikneła a jeszcze mogłem sobie coś napieszać w kompie. Proszę o pomoc. Przesyłam logi z OTL, GMER i ComboFix. System to: Windows XP 32bit OTL.Txt Extras.Txt ComboFix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 7 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 Jak sądzę, jesteś już dostatecznie ostrzeżony na temat aspektów stosowania ComboFix i nic więcej nie muszę dodawać. Program wykonał zresztą jakieś (mało istotne) w kontekście problemu kasacje na poziomie adware, i tak należy po nim poprawić, bo robił to po prostu nieelegancko. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O2 - BHO: (AC-Pro) - {0FB6A909-6086-458F-BD92-1F8EE10042A0} - C:\Program Files\AutocompletePro\AutocompletePro.dll File not found O4 - HKLM..\Run: [TapiMigPlugin] C:\Documents and Settings\Tomas.WOLFGANG-1F52A2\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Microsoft\Windows\164\TapiMigPlugin.exe () :Files C:\Documents and Settings\Tomas.WOLFGANG-1F52A2\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Microsoft\Windows\164 C:\Documents and Settings\Tomas.WOLFGANG-1F52A2\Dane aplikacji\hellomoto :Reg [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany (i odblokowany), otworzy się log z wynikami usuwania. 2. Przez Panel sterowania odinstaluj adware Ask Toolbar, Babylon toolbar on IE. 3. Zastosuj AdwCleaner z opcji Delete. Z tego działania powstanie log na dysku C. 4. Wygeneruj nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log z usuwania OTL z punktu 1 oraz AdwCleaner z punktu 3. . Odnośnik do komentarza
francmaurer Opublikowano 7 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 Wielkie dzięki. Zrobiłem jak kazałaś i wszystko gra. Człowiek kolejny raz widzi że w internecie niestety może pisać każdy. Ktoś taki jak Ty co się na tym zna i ktoś kto tylko coś tam na ten temat słyszał. Przesyłam logi jak kazałaś. Mam nadzieje że już wszystko oki. AdwCleanerS1.txt OTL.Txt 07072012_154357.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 7 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 Sprawa rozwiązana, teraz już tylko wykończenia. 1. Mini poprawka. AdwCleaner nie ruszył preferencji Firefox. Zamknij Firefox. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL FF - prefs.js..browser.search.defaultengine: "Ask.com" FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "Search the web (Babylon)" FF - prefs.js..browser.search.order.1: "Search the web (Babylon)" FF - prefs.js..extensions.enabledItems: support@predictad.com:1.11 [2010-11-26 00:15:43 | 000,000,000 | ---D | M] ("AutocompletePro - Your handy search suggestions tool") -- C:\Documents and Settings\Tomas.WOLFGANG-1F52A2\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\57u24th3.default\extensions\support@predictad.com [2010-06-25 16:39:12 | 000,002,426 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\Tomas.WOLFGANG-1F52A2\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\57u24th3.default\searchplugins\askcom.xml DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\DOCUME~1\TOMAS~1.WOL\USTAWI~1\Temp\catchme.sys -- (catchme) Klik w Wykonaj skrypt. Tym razem już bez restartu. Loga już nie muszę oglądać. 2. Prawidłowa deinstalacja ComboFix (czyści też foldery Przywracania systemu). W Start > Uruchom > wklej komendę: "C:\Documents and settings\Tomas.WOLFGANG-1F52A2\Pulpit\ComboFix.exe" /uninstall 3. Dalsze porządki: w OTL uruchom Sprzątanie + w AdwCleaner Uninstall. 4. Dla pewności pełne (nie ekspresowe) skanowanie w Malwarebytes Anti-Malware. Jeśli coś wykryje, przedstaw raport. . Odnośnik do komentarza
francmaurer Opublikowano 7 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 Witam ponownie. Przesyłam wyniki skanowania komputera. jeden to log ze skanowania a drugi to dokładnie to co pokazał skaner. protection-log-2012-07-07.txt Raport scanu.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 1. Aktywowałeś płatny wariant programu z osłoną rezydentną (celowo? chcesz potestować?), mnie chodziło tylko o skan on-demand. Skan ten pokazuje tylko: - PUB.BundleOffer.Downloander.S = mało istotne śmieci adware (instalatory z Softonic są "opakowane", stąd ta klasyfikacja). Nic szczególnego, ale wywal. - Hacktool.KeySteal = interpretacja zależy od tego kto na to patrzy i do czego tego używa. Chcę podglądnąć / wyciągnąć klucz z własnej instalacji, czyli nie jestem "hackerem" 2. Na zakończenie wykonaj istotne aktualizacje / weryfikację wersji: KLIK. Wyciąg z Twojej listy zainstalowanych: Internet Explorer (Version = 6.0.2900.5512) ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216020FF}" = Java 6 Update 29"{89F4137D-6C26-4A84-BDB8-2E5A4BB71E00}" = Microsoft Silverlight"{AA59DDE4-B672-4621-A016-4C248204957A}" = Skype™ 5.5"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 10 ActiveX"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin"avast" = avast! Free Antivirus"Gadu-Gadu 10" = Gadu-Gadu 10"Tlen.pl" = Tlen.pl Zakreślam tu także gagatki-komunikatory, bo oba nie spełniają dobrze swojej roli ... GG10 to potwór konsumpcyjny zjadający zasoby, więcej reklam / śmieci niż faktycznych funkcji. Tlen (tu najstarsza i najgorsza z wersji 6) porzucony przez firmę + nierozwijany, a obsługa sieci Gadu w tym czymś uboga. Do wertowania mój artykuł Darmowe komunikatory. Liczące się na dziś alternatywy: WTW, Miranda, Kadu, AQQ. Pogrubiony jest polecany przeze mnie. Portable, lekki, dobra obsługa protokołu GG10, rozszerzalny przez wtyczki, reminiscencje i obsługa sieci Tlen też są ... . Odnośnik do komentarza
stbewe Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Mi dzisiaj też zablokowało kompa ukash. Może ktoś pomoże to odblokować, co zrobić krok po kroku, nic jeszcze nie robiłem, Odnośnik do komentarza
francmaurer Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Do stbewe. Musisz założyć własny temat aby pani Administrator mogła ci pomóc, bo każdy przypadek jest indywidualny. Odnośnik do komentarza
stbewe Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Do stbewe. Musisz założyć własny temat aby pani Administrator mogła ci pomóc, bo każdy przypadek jest indywidualny. DZIĘKI Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi