Lisbeth Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Witam ! Mam problem, gdyż po uruchomieniu startu systemu Windows XP,pojawia się komunikat, że komputer został zablokowany z powodu naruszenia prawa polskiego. Komunikat uniemożliwia mi pracę w systemie mówiąc krótko jest "zablokowany", poczytałem trochę i orientuję się, że to jakiś wirus, lecz nie mam pojęcia jak go usunąć. Proszę o szybką pomoc, gdyż komputer jest mi pilnie potrzebny do pracy. Świeżutkie logi z OTL: OTL.Txt 2.txt Extras.Txt 2.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 7 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: :OTL DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\WINDOWS\system32\PCAMPR5.SYS -- (PCAMPR5) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\drivers\RtkHDAud.sys -- (IntcAzAudAddService) Service for Realtek HD Audio (WDM) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\WINDOWS\system32\drivers\EagleXNt.sys -- (EagleXNt) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\WINDOWS\system32\drivers\EagleNT.sys -- (EagleNT) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\DOCUME~1\JAKUBB~1\USTAWI~1\Temp\cpuz.sys -- (cpuz) FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "Search the web" FF - prefs.js..browser.search.defaultthis.engineName: "InnoGames Polska Customized Web Search" FF - prefs.js..browser.search.defaulturl: "http://search.conduit.com/ResultsExt.aspx?ctid=CT2832599&SearchSource=3&q={searchTerms}" FF - prefs.js..browser.search.order.1: "Search the web" FF - prefs.js..browser.search.selectedEngine: "Search the web" FF - prefs.js..extensions.enabledItems: engine@conduit.com:3.3.3.2 FF - user.js..browser.search.selectedEngine: "Search the web" FF - user.js..browser.search.order.1: "Search the web" FF - user.js..browser.search.defaultenginename: "Search the web" [2011-10-10 07:25:30 | 000,000,000 | ---D | M] (toolplugin) -- C:\Documents and Settings\Jakub Bybel\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\dy2lijvr.default\extensions\welcome@toolmin.com [2011-03-21 15:45:40 | 000,000,935 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\Jakub Bybel\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\dy2lijvr.default\searchplugins\conduit.xml [2011-08-22 16:48:53 | 000,002,288 | ---- | M] () -- C:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\babylon.xml [2010-09-14 14:41:12 | 000,002,506 | ---- | M] () -- C:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\BearShareWebSearch.xml [2011-10-10 07:25:30 | 000,000,158 | ---- | M] () -- C:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\Search the web.src O4 - HKCU..\Run: [] File not found O4 - HKLM..\Run: [Alcmtr] ALCMTR.EXE File not found O4 - HKLM..\Run: [RTHDCPL] RTHDCPL.EXE File not found :Files C:\Documents and Settings\Jakub Bybel\Dane aplikacji\hellomoto :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera. Uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz nowe logi z OTL Odnośnik do komentarza
Lisbeth Opublikowano 11 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 wykonałem powyższe polecenia. świeże logi. OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Nic nie wykonane, przeszkadza prawdopodobnie Avast. Wyłącz go i zrób to raz jeszcze. Odnośnik do komentarza
Lisbeth Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Tylko chciałem dodać, że po napisaniu pierwszego posta, i ponownym uruchomieniu komputera komunikat zniknął, także nie wiem już o co chodzi. Zrobię jeszcze raz i wkleję logi. Tylko chciałem dodać, że po napisaniu pierwszego posta, i ponownym uruchomieniu komputera komunikat zniknął, także nie wiem już o co chodzi. Zrobię jeszcze raz i wkleję logi. Dobra, wszystko zrobiłem tak jak należy. Wyłączyłem osłony w Avast, następnie wykonałem skrypt, później OTL, zażądał zrestartowania kompa, więc zrestartowałem, po ponownym uruchomieniu wyskoczył mi log z procesu usuwania. Załączam świeże logi po usunięciu. OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Tym razem wszystko poprawnie usunięte. Wykonaj kroki końcowe: 1. Użyj opcji Sprzątanie z OTL. 2. Opróżnij folder przywracania systemu: KLIK 3. Zaktualizuj wymienione programy do najnowszych wersji: Internet Explorer (Version = 6.0.2900.5512) "{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216031FF}" = Java 6 Update 31 "Mozilla Firefox 14.0 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 14.0 (x86 pl) Szczegóły aktualizacyjne: KLIK 4. Dla bezpieczeństwa zmień hasła logowania do serwisów w sieci. Odnośnik do komentarza
Lisbeth Opublikowano 13 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Wszystko wykonałem. Tak na marginesie to Internetu Explorer nie używam, więc go usunąłem. Czy wszystko już poprawnie wykonane ? Trzeba jakieś logi ? Jeżeli nie, to dziękuję bardzo za pomoc i proszę o usunięcie tego tematu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Tak na marginesie to Internetu Explorer nie używam, więc go usunąłem. Eeee, to nie jest możliwe. Opcja w Windows XP "usuwania IE" to tylko usuwanie skrótów dostępowych. Cały silnik przeglądarki jest na dysku. I tak należy zaktualizować IE6 do IE8. proszę o usunięcie tego tematu Usunięcie? Tak nie ma dobrze, by wchodzić na forum, "zabrudzić bazę" tematem, a po tym prośba usuwania. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi