Skocz do zawartości

Weelsof- zablokowany komputer z godlem PRL (orzeł bez korony)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, jestem w panice, gdyż dziś, na kilka dni przed obroną mgr zablokował mi się komputer.

Z tego co zdążyłem się dowiedzieć w ciągu ostatnich trzech godzin - możliwe, że jest to wirus Weelsof.

Fakty:

- Posiadam 3 profile na tymże komputerze: zablokowany został tylko jeden, najważniejszy w którym mam materiały do nauki

i wszystko inne. Nie działa tam internet, właściwie nic nie działa bo zostało "zasłonięte" przez "żądanie okupu"

- Pozostałe 2 profile pozostały nietknięte, choć i tam antivirus wskazuje potrzebę update.

Nic jeszcze nie kombinowałem, nie przestawiałem, dopiero starałem się dokształcić, jednak najbardziej konkretne informacje

znalazłem dopiero na Waszej stronie.

Błagam o pomoc...

Zamieszczam raporty, nie wiem na ile będą przydatne bo bardzo mało się znam,

- były tworzone jednym z kont, które pozostały nienaruszone.

OTL.Txt

Extras.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

1. Wejdź w panel usuwania programów i odinstaluj: Conduit Engine / Freecorder Toolbar

2. Uruchom AdwCleaner z opcji Delete

3. Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst:

:OTL
IE - HKCU\..\SearchScopes\{0ECDF796-C2DC-4d79-A620-CCE0C0A66CC9}: "URL" = http: //search.babylon.com
FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "Search the web (Babylon)"
FF - prefs.js..browser.search.order.1: "Search the web (Babylon)"
FF - prefs.js..keyword.URL: "http://search.babylon.com/?AF=109980&babsrc=adbartrp&mntrId=9e3e2dfc000000000000001e6575b16f&q="
[2012-02-27 22:28:58 | 000,002,310 | ---- | M] () -- C:\Program Files (x86)\mozilla firefox\searchplugins\babylon.xml
O4 - HKCU..\Run: [iVONA ControlCenter] "C:\Program Files (x86)\IVONA\IVONA ControlCenter\IVONA ControlCenter.exe" -action=run-silent File not found
O4 - HKCU..\Run: [iVONA Reader] "C:\Program Files (x86)\IVONA\IVONA Reader\IVONA Reader.exe" -t -nosplash File not found
O4 - HKCU..\Run: [uIAutomationCore] C:\Users\Piotrek\AppData\Local\Microsoft\Windows\3947\UIAutomationCore.exe ()
O4 - Startup: C:\Users\Piotrek\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\Deer Hunter 2005 Registration.lnk =  File not found
O4 - Startup: C:\Users\Piotrek\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\OneNote 2010 Screen Clipper and Launcher.lnk =  File not found

:Files
C:\Users\Piotrek\AppData\Roaming\hellomoto
C:\Users\Piotrek\AppData\Local\Microsoft\Windows\3947

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera.

4. Uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz nowe logi z OTL

Witam ponownie!

Wszystko zostało zrobione tak jak we wskazówkach :)

Hasła także zostały pozmieniane.

Dziękuję bardzo za pomoc, naprawdę nie wiem co bym bez Was zrobił...

Wszystko działa bardzo pięknie! :)

ADWcleaner pozostał, a OTL zniknął (?)

Nieważne, ważne, że mogę wrócić do nauki co właśnie zamierzam zrobić :)

Jeszcze raz dziękuję

Macie u mnie darmową pantoflową reklamę do końca życia :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...