Skocz do zawartości

Zablokowany komputer przez Weelsof

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Komputer mojego szwagra został zablokowany przez trojana Weelsof, który oczywiście zażądał opłaty poprzez UKASH 500zł. Niestety moja wiedza jest zbyt mała, żebym mógł sam to naprawić, więc proszę Was o pomoc.

Komputer posiada Win7 Home. Zdobyłem logi dzięki OTLPEStd, które załączam poniżej. Oczywiście kody podawane przez CERT Polska nie działają.

Pozdrawiam.

OTL.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Uruchom OTL i w oknie Custom Scans/Fixes wklej następujący tekst:

:OTL
O3:64bit: - HKLM\..\Toolbar: (no name) - Locked - No CLSID value found.
O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - Locked - No CLSID value found.
O4 - HKLM..\Run: [stmRst]  File not found
[2012/07/02 16:17:03 | 000,000,000 | ---D | C] -- F:\ProgramData\yjjigvfzokvznjw
[2012/07/02 16:17:04 | 000,000,051 | ---- | M] () -- F:\ProgramData\azjphvcqaylidtk
[2012/07/02 16:16:58 | 000,061,440 | ---- | M] () -- F:\ProgramData\ngnwarwu.exe
[2012/07/02 16:16:59 | 000,000,051 | ---- | C] () -- F:\ProgramData\azjphvcqaylidtk

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Kliknij w Run Fix. Zatwierdź restart komputera.

Uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Run Scan. Pokazujesz nowe logi z OTL

Rzeczywiście - choć zastanawiałem się nad tym raczej jak nad działaniem naprawczym a myślałem, że potrzebuje Pan po prostu dokładniejszego skanowania. Nic to. Wykonałem "FIX" - dostałem log. Oryginalny system został odblokowany - skopiowałem na WIN7 najnowsze OTL i wykonałem ponowne skanowanie. Poniżej wszystkie pliki.

Extras.Txt

OTL.Txt

07062012_014245.txt

Zadanie wykonane. Możesz kończyć sprawę poniższymi krokami:

1. Użyj opcji Sprzątanie z OTL.

2. Opróżnij folder przywracania systemu: KLIK

3. Wciśnij klawisz z flagą Windows + R wpisz regedit > wejdź do klucza HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run i usuń wartość ngnwarwutpcshea

4. Zaktualizuj system instalując Service Pack 1: KLIK

5. Dla bezpieczeństwa zmień hasła logowania do serwisów w sieci.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...