Arctus Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Heh, kolejny raz mam problem z komputerem, tym razem posłuszeństwa odmawia mi dysk zewnętrzny Freeagent Pro. Próbowałem podłączyć go pod USB i pod FireWire ale nic to nie dało. Zmieniałem porty USB, testowałem i inne urządzenia są wykrywane i działają prawidłowo. Na netbook'u gdzie tylko mam do dyspozycji port USB dysk również nie działa. Nie przypominam sobie jakichkolwiek dziwnych, czy nieprawidłowych operacji, działań, które zwiastowałyby koniec życia dysku. Jeżeli macie jakiekolwiek pomysły jak jeszcze uchronić dysk przed wysłaniem do serwisu, co równoznaczy z utratą danych. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 4 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 O ile jest po gwarancji to można wyciągnąć dysk z obudowy i włożyć go do komputera ponieważ zawsze jest szansa że to padł kontroler SATA-USB a nie sam dysk. Warto też zamienić kabel USB na inny i jeżeli się da to także kabel zasilający. Odnośnik do komentarza
Arctus Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 No niestety/stety mam jeszcze miesiąc gwarancji, ale podejrzewam, że padł kontroler a nie sam dysk i trochę jestem w kropce czy otwierać czy zostawić. W serwisie pewnie nie będą się bawić w testowanie co się zepsuło tylko wyrzucą go do kosza i dadzą nowy. Niby ważnych danych tam nie mam. Jedynie nie zmieniałem kabla zasilającego, bo nie posiadam na stanie nic pasującego. Ale tak jak pisałem ani pod USB ani pod FireWire system nie wykrywa dysku. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi