prz3m0 Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Witam jestem nowy jako user ale na waszym forum goszczę dość często jako gość, wiele tematów mi pomogło ale z tym mam problem, mianowicie wczoraj gdy brat grał w counter-strike wyskoczyło to gówno za przeproszeniem. Proszę o pomoc, co mam zrobić za pomocą czego wygenerować logi ? A i jeszcze jedno, kiedyś popsułem Eseta i od tej pory zebrało się na pewno trochę wirusów itp. w tej chwili pobrałem pande, zobaczymy co wykaże. Jeszcze jedna sprawa, w tej chwili siedzę na koncie administratora, jedyne konto na jakim jest blokada to Dom (2 admin, nie mam żadnych uprawnień do przeglądania plików, nawet na pulpit nie mogę wejść) Proszę o w miarę szybkie odpowiedzi gdyż sprawa jest nie ciekawa, laptop jest taty. @Edit: panda nic nie pokazała nawet 1 wiruska @Edit2: Na końcie 'Dom' wyskakiwało okienko uruchom, po zalogowaniu. Pytało czy uruchomić teskmgr.exe (jakoś tak) jak zgodziłem się to wyskakiwało to okno z ukash. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Proszę o pomoc, co mam zrobić za pomocą czego wygenerować logi ? To pytanie traktuję równoznacznie z nie przeczytaniem zasad działu (KLIK), które precyzyjnie wyszczególniają jakie logi są tu obowiązkowe. Jeszcze jedna sprawa, w tej chwili siedzę na koncie administratora, jedyne konto na jakim jest blokada to Dom (2 admin, nie mam żadnych uprawnień do przeglądania plików, nawet na pulpit nie mogę wejść) Logi z OTL powinny być wygenerowane z poziomu tego konta na którym jest problem, gdyż rejestry kont wybitnie się różnią. Spróbuj uruchomić Tryb awaryjny z obsługą Wiersza poleceń, wejść na poszkodowane konto Dom i w linii komend uruchomić narzędzie OTL w celu wykonania logów. Jeśli to okaże się niemożliwe, to ostatecznie zrób logi z poziomu konta Administrator, tylko że wtedy usuwanie niestety będzie kilkuetapowe, gdyż w pierwszym podejściu będzie awykonalnym usunąć wpis trojana z rejestru konta Dom. . Odnośnik do komentarza
prz3m0 Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 ustawienia w otl dałem: to co są procesy, moduły itd.. dałem wszystkie 'wszystko', skan plików 7 dni, wszystkie, wszystkie i skanuj Mam kliknąć sprzątanie ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 prz3m0, by uzupełnić informacje, gdy nikt jeszcze nie odpisał, używa się opcji Edytuj. Posty powyżej sklejam. ustawienia w otl dałem:to co są procesy, moduły itd.. dałem wszystkie 'wszystko', skan plików 7 dni, wszystkie, wszystkie i skanuj To nie jest prawidłowa konfiguracja. Przecież wszystko jest opisane z obrazkami w głównym przyklejonym: OTL. Wszystkie opcje mają być skonfigurowane na Użyj filtrowania a nie Wszystko. Proszę powtórzyć wytwarzanie raportów wg zaleconej konfiguracji i opcją Edytuj > użyj pełnego edytora podmienić załączniki powyżej w poście. Mam kliknąć sprzątanie ? Nie. Przecież to w ogóle nie ta opcja i nie teraz. . Odnośnik do komentarza
prz3m0 Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 tylko otl było .. nie wiem czemu ale już nie wyskakuje mi ani uruchom do tego wira ani samo okno, to chyba dobrze .. ale niestety w niewyjaśniomy sposób straciłem stery audio (już zainstalowane) @Edit: to jest log z SecurityCheck.exe Results of screen317's Security Check version 0.99.42 Windows XP Service Pack 3 x86 Internet Explorer 8 ``````````````Antivirus/Firewall Check:`````````````` Panda Cloud Antivirus ESET Smart Security 5.0 Antivirus up to date! `````````Anti-malware/Other Utilities Check:````````` CCleaner Toolbar Cleaner 1.0 JavaFX 2.1.1 Java 6 Update 21 Java 6 Update 22 Java 7 Update 5 Adobe Flash Player 11.2.202.235 Adobe Reader 9 Adobe Reader out of Date! Mozilla Firefox (13.0.1) ````````Process Check: objlist.exe by Laurent```````` Panda Security Panda Cloud Antivirus PSANHost.exe Panda Security Panda Cloud Antivirus PSUNMain.exe `````````````````System Health check````````````````` Total Fragmentation on Drive C:: ````````````````````End of Log`````````````````````` OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 tylko otl było .. W instrukcji zostało wyróżnione na różowym tle, iż OTL uruchomiony więcej niż raz przestawia opcję odpowiedzialną za generowanie drugiego pliku Extras, oraz co należy przestawić by ten plik pozyskać ("Rejestr - skan dodatkowy" ustawione na "Użyj filtrowania"). Dorzuć brakujący plik Extras w poście powyżej. nie wiem czemu ale już nie wyskakuje mi ani uruchom do tego wira ani samo okno, to chyba dobrze .. Ja tu rzeczywiście nie widzę już tej infekcji w raportach. Być może jednak któryś ze stosowanych przez Ciebie skanerów to zlikwidował. Do wykonania za to: 1. Odinstaluj adware Reganam Community Toolbar. Deinstalację przeprowadź w dwóch miejscach: menedżer dodatków Firefox oraz Panel sterowania. 2. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Reg [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{afdbddaa-5d3f-42ee-b79c-185a7020515b}] :Files C:\Documents and Settings\Dom\Dane aplikacji\hellomoto :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany. 3. Zastosuj AdwCleaner z opcji Delete. . Odnośnik do komentarza
prz3m0 Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Takie coś otrzymałem po restarcie: All processes killed ========== REGISTRY ========== HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\\"DefaultScope"|"{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" /E : value set successfully! Registry key HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{afdbddaa-5d3f-42ee-b79c-185a7020515b}\ deleted successfully. Registry key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{afdbddaa-5d3f-42ee-b79c-185a7020515b}\ not found. ========== FILES ========== C:\Documents and Settings\Dom\Dane aplikacji\hellomoto folder moved successfully. ========== COMMANDS ========== [EMPTYTEMP] User: Administrator User: All Users User: Default User ->Temp folder emptied: 0 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 33170 bytes User: Dom ->Temp folder emptied: 774183914 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 8581598 bytes ->Java cache emptied: 0 bytes ->FireFox cache emptied: 156045395 bytes ->Flash cache emptied: 6451 bytes User: LocalService ->Temp folder emptied: 82513 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 33170 bytes User: NetworkService ->Temp folder emptied: 0 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 33170 bytes %systemdrive% .tmp files removed: 0 bytes %systemroot% .tmp files removed: 2352022 bytes %systemroot%\System32 .tmp files removed: 2596 bytes %systemroot%\System32\dllcache .tmp files removed: 0 bytes %systemroot%\System32\drivers .tmp files removed: 0 bytes Windows Temp folder emptied: 39171648 bytes RecycleBin emptied: 815 bytes Total Files Cleaned = 935,00 mb OTL by OldTimer - Version 3.2.53.1 log created on 07032012_124242 Files\Folders moved on Reboot... PendingFileRenameOperations files... Registry entries deleted on Reboot... 3. Zastosuj AdwCleaner z opcji Delete. Możesz rozwinąć ? Nie załapałem co co ci chodzi, wszystkiego z tego linku nie pobiorę ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Skrypt poprawnie wykonany. Możesz rozwinąć ? Nie załapałem co co ci chodzi, wszystkiego z tego linku nie pobiorę ... W spisie narzędzi klikasz na "AdwCleaner", co przeniesie Cię do stosownego posta opisowego dedykowanego tylko temu narzędziu. Tam jest link pobierania ... Chodzi tylko i wyłącznie o pobranie narzędzia AdwCleaner, a nie wszystkich opisywanych w temacie, jego uruchomienie, zastosowanie w nim opcji Delete, z czego powstanie na dysku C log. . Odnośnik do komentarza
prz3m0 Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 # AdwCleaner v1.701 - Logfile created 07/03/2012 at 21:26:30 # Updated 02/07/2012 by Xplode # Operating system : Microsoft Windows XP Dodatek Service Pack 3 (32 bits) # User : Dom - X-47D1EF50FAA04 # Running from : C:\Documents and Settings\Dom\Pulpit\adwcleaner.exe # Option [Delete] ***** [services] ***** ***** [Files / Folders] ***** Folder Deleted : C:\Program Files\Conduit ***** [Registry] ***** [*] Key Deleted : HKLM\SOFTWARE\Classes\Toolbar.CT1601497 Key Deleted : HKCU\Software\Conduit Key Deleted : HKCU\Software\ConduitSearchScopes Key Deleted : HKCU\Software\Smartbar Key Deleted : HKCU\Software\Softonic Key Deleted : HKLM\SOFTWARE\Conduit Key Deleted : HKLM\SOFTWARE\Microsoft\SystemCertificates\AuthRoot\Certificates\0563B8630D62D75ABBC8AB1E4BDFB5A899B24D43 ***** [Registre - GUID] ***** Key Deleted : HKLM\SOFTWARE\Classes\CLSID\{38EE5CEE-4B62-11D3-854F-00A0C9C898E7} Key Deleted : HKLM\SOFTWARE\Classes\CLSID\{3C471948-F874-49F5-B338-4F214A2EE0B1} Key Deleted : HKLM\SOFTWARE\Classes\CLSID\{8D670533-270B-4549-B19B-414FB9C6EBDB} Key Deleted : HKLM\SOFTWARE\Classes\CLSID\{A3F2A195-0D11-463b-96BB-D2FF1B7490A1} Key Deleted : HKLM\SOFTWARE\Classes\CLSID\{ECD0ECC6-DCA4-4013-A915-12355AB70999} ***** [internet Browsers] ***** -\\ Internet Explorer v8.0.6001.18702 [OK] Registry is clean. ************************* AdwCleaner[s1].txt - [1385 octets] - [03/07/2012 21:26:30] ########## EOF - C:\AdwCleaner[s1].txt - [1513 octets] ########## proszę o zrobienie jakiegoś skryptu czy czego kolwiek co usunie z laptopa eseta (po ok 1min po zalogowaniu wyskakuje "błąd komunikacji z jądrem" po czym eset się wyłącza, więc nie widzę potrzeby aby był na laptopie.. chyba że jest jakaś możliwość uratowania eseta i 'podgląd/nadanie nowego' hasła) Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 proszę o zrobienie jakiegoś skryptu czy czego kolwiek co usunie z laptopa eseta (po ok 1min po zalogowaniu wyskakuje "błąd komunikacji z jądrem" po czym eset się wyłącza, więc nie widzę potrzeby aby był na laptopie.. chyba że jest jakaś możliwość uratowania eseta i 'podgląd/nadanie nowego' hasła) W tym przypadku żadne skrypty. Skoro jest taki problem, to odinstaluj go naturalną drogą przez Panel sterowania, następnie przejdź w Tryb awaryjny Windows i zastosuj narzędzie ESET Uninstaller. . Odnośnik do komentarza
prz3m0 Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 o to chodzi że potrzebne jakieś hasło kture zna tylko informatyk taty :/ on mi go nie poda // teraz pobrałem tego uinstallera i nic Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 o to chodzi że potrzebne jakieś hasło kture zna tylko informatyk taty :/ on mi go nie poda Taki przypadek był na forum: KLIK. I bez problemu zostało użyte to: teraz pobrałem tego uinstallera i nic W jaki sposób uruchamiasz narzędzie (działa tylko i wyłącznie z poziomu Trybu awaryjnego), co w nim robisz? . Odnośnik do komentarza
prz3m0 Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Dobra udało się odinstalować ^^ można prosić o linki albo nazwy programów na xp które zwiększą wydajność laptopa , jedyne czego używam to GameBooster 3 na dole daję log z diagnostyki GB3 *************************** teraz potrzebuję pomocy przy drukarce ale nie wiem gdzie napisać :/ laptop nie widzi .. brother DCP-350C @Edit: dodaję log z uinstallera ~ESETUninstaller.txt GameBooster3.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 W związku z pomyślną deinstalacją ESET wykonaj czynności zamykające sprawę infekcji: 1. Porządki po narzędziach: w OTL uruchom Sprzątanie + w AdwCleaner skorzystaj z Uninstall. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Wykonaj ważne aktualizacje: KLIK. W Security Check widać m.in. przestarzałe Java, Adobe Reader 9, Adobe Flash. @Edit: dodaję log z uinstallera Widzę, że początkowo po prostu źle odpowiadałeś w dialogach, dlatego narzędzie nic nie robiło. Na końcu jednak pomyślnie przeprowadzone działania. można prosić o linki albo nazwy programów na xp które zwiększą wydajność laptopa Moja rada: właśnie nie szukać takich rzeczy (w rozumieniu jakiś cudownych czyścicieli i "boosterów"). Natomiast proponuję kompleksową defragmentację dysku, w tym Boot Time dysku systemowego (do przesuwania plików, których spod działającego Windows nie da się przesunąć). Polecane darmowe programy z tą funkcją: PerfectDisk Free Defrag lub Puran Defrag Free Edition. teraz potrzebuję pomocy przy drukarce ale nie wiem gdzie napisać :/ laptop nie widzi .. brother DCP-350C Zdaje się, że dział Hardware będzie odpowiedni. . Odnośnik do komentarza
prz3m0 Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Dzięki jak skończę aktualizację to dam znać i prawdopodobnie będzie cl ^^ Wszystko ok można zamknąć. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi