Skocz do zawartości

System zablokowany przez UKASH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Mam taki sam problem jak kolega: https://www.fixitpc.pl/topic/9122-zablokowanie-komputera-przez-trojana-weelsof-ktory-zada-kodu-ukash/. Nie umiem sobie z nim poradzić. Wpisywanie kodu tak jak u kolegi niestety nie pomogło. W związku z tym, że nie jestem "biegła" w tych tematach zwracam sie z uprzejmą prośbą o pomoc. Jeżeli nie jest to miejsce w którym mogę o tym napisać to z góry przepraszam. Załaczam niezbędne pliki.

Pozdrawiam

OTL.Txt

GMER-txt.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

justysia456, zasady działu: KLIK. Tu nie wolno się dopisywać do cudzych tematów. Podzielone. Poza tym, log z OTL nie jest pełny, brakuje drugiego pliku Extras (opcja "Rejestr - skan dodatkowy" nie została ustawiona na "Użyj filtrowania"). Zaś log z GMER został zrobiony w złym środowisku, działają sterowniki DAEMON Tools (KLIK).

Twój przypadek jest kompletnie inny, trojan zapisał się w innym miejscu startowym i inne pliki utworzył, poza tym nie ma tu śladów rootkita. Przechodząc do usuwania:

1. Z poziomu Trybu awaryjnego uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
O4 - HKLM..\Run: [mjpgenianmchlvk] C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\mjpgenia.exe ()
O4 - HKCU..\Run: [mjpgenianmchlvk] C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\mjpgenia.exe ()
[2012-06-26 22:28:36 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\tmloorrfidvovwk
[2012-06-26 22:28:37 | 000,000,052 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\zclzprkwqrhthky
[2012-06-26 22:28:34 | 000,111,616 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\uuhjjwxk.exe
[2012-06-26 22:28:34 | 000,111,616 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\juvkleuw.exe
[2012-06-26 22:28:34 | 000,111,616 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\hjxudnel.exe

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany i powinien już działać prawidłowo, otworzy się log z wynikami usuwania.

2. Wygeneruj nowy log OTL z opcji Skanuj (przypominam o Extras). Dołącz log z wynikami usuwania pozyskany w punkcie 1.

.

Tylko jeden log z usuwania jest właściwy i tylko ten zostawiam. Wiem, że wcześniej wykonałaś instrukcje z tamtego drugiego tematu, ale to się nie mogło po prostu udać ze względu na zupełnie inne wpisy. Na przyszłość: nie wykonuj instrukcji skryptowych przeznaczonych dla innych użytkowników, to są unikatowe skrypty robione pod ten konkretny system. Tak samo: Twój skrypt nie pomoże innym.

Infekcja pomyślnie usunięta. Wykonaj kolejne czynności:

1. Jest to system XP modyfikowany, niedokładnie. Pozostawiono martwą Usługę bramy warstwy aplikacji:

========== Win32 Services (SafeList) ==========

SRV - File not found [On_Demand | Stopped] -- C:\WINDOWS\System32\alg.exe -- (ALG)

... która próbuje się uruchamiać, co generuje błędy:

Error - 2012-06-26 19:37:15 | Computer Name = COA12 | Source = Service Control Manager | ID = 7000

Description = Nie można uruchomić usługi Usługa bramy warstwy aplikacji z powodu

następującego błędu: %%2

Start > Uruchom > services.msc i na liście wyszukaj tę usługę. Z dwukliku wejdź do jej właściwości i Typ uruchomienia przestaw na Wyłączona.

2 W OTL uruchom Sprzątanie, które samoczynnie skasuje z dysku kwarantannę OTL i ten program. Możesz też ręcznie usunąć GMER.

3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK.

4. Są tu zainstalowane dwa skanery, MSSE i MBAM. Ten pierwszy nie wygląda na najnowszą wersję, toteż odinstaluj go, następnie zainstaluj najnowszą wersję Microsoft Security Essentials. Po aktualizacji oprogramowania antywirusowego wykonaj pełne skanowanie w obu programach, MBAM + MSSE. Przedstaw wyniki, o ile coś zostanie znalezione.

.

Witam

Wykonałam wszystkie wskazane kroki. Nie przedstawiam wyników ponieważ nic nie zostało znaleznione. Wszystko jest tak jak było przedtem. Bardzo, ale to bardzo dziekuję za błyskawiczną i celną pomoc. Wszystkie wskazówki zdecydowanie zapamietam na przyszłość. Dziękuję także za ogrom wyrozumiałości i cierpliwości. Pozdrawiam serdecznie.

Justyna

Na zakończenie:

1. Jakoś mi umknął na Twojej liście zainstalowanych wpis adware Deinstalator Strony V9. Usuń to. To już prawdopodobnie martwy wpis i system zada pytanie czy usunąć z listy.

2. Aktualizacje oprogramowania: KLIK. Tutaj z Twojej listy zainstalowanych wykaz bieżących wersji:

========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ==========

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216029FF}" = Java™ 6 Update 30

"{89F4137D-6C26-4A84-BDB8-2E5A4BB71E00}" = Microsoft Silverlight

"{90110415-6000-11D3-8CFE-0150048383C9}" = Microsoft Office Professional Edition 2003

"{AC76BA86-7AD7-1033-7B44-AA1000000001}" = Adobe Reader X (10.1.2)

"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 11 ActiveX

"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin

"Adobe Shockwave Player" = Adobe Shockwave Player 11.6

(Office nie wygląda jakby był wyposażony w SP3, nie mogę potwierdzić precyzyjnie wersji wtyczek Adobe + Silverlight)

3. Prewencyjna wymiana haseł logowania w serwisach.

.

• 2 tygodnie później...

Skoro problem powrócił, znów został odwiedzony jakiś szkodliwy link. Poza tym, nie wykonałaś wcale końcowych istotnych zaleceń, czyli aktualizacji oprogramowania. Nadal widzę w logu starą Java, a wersje wtyczek Adobe niepotwierdzone. Ten trojan wykorzystuje luki w oprogramowaniu. I w systemie jest aktualnie inna jego wersja, nie ta co poprzednio.

1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
O4 - HKLM..\Run: [WSManHTTPConfig] C:\Documents and Settings\SysOp\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Microsoft\Windows\212\WSManHTTPConfig.exe ()
O4 - HKLM..\RunOnce: [innoSetupRegFile.0000000001] C:\WINDOWS\is-JH37P.exe ()

:Files
C:\Documents and Settings\SysOp\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Microsoft\Windows\212
C:\Documents and Settings\SysOp\Dane aplikacji\hellomoto
C:\WINDOWS\is-JH37P.exe
C:\WINDOWS\is-JH37P.msg
C:\WINDOWS\is-JH37P.lst

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. Znana sekwencja: restart i pojawienie się loga z usuwania.

2. Wygeneruj nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log z usuwania pozyskany w punkcie 1.

.

Wykonałam wszystkie wskazane polecenia. Wydaje mi się również, że zaktualizowałam wszystko co zostało wyżej napisane. Dziękuję serdecznie za ponowne wyciągnięcie pomocnej dłoni i w najbliższym czasie mam nadzieję, że uda mi się chociaż trochę skromnie - odwdzięczyć. Pozdrawiam gorąco i jeszcze raz dziękuję.

Jeszcze jedna uwaga. Jak rozumiem główną przeglądarką jest Firefox. Skan OTL jest nieprecyzyjny i nie mogę zweryfikować na 100% jakie rozszerzenia masz zainstalowane (np. u mnie OTL w ogóle nie pokazuje ani jednego rozszerzenia zamontowanego w FF 13, mimo że mam ich cztery sztuki). Jeśli nie masz, to zainstaluj dodatek Adblock Plus, by reklamy były filtrowane na stronach (co też może obniżyć prawdopodobieństwo zarobienia jakiejś brzydkiej rzeczy z banerów).

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...