Lucky Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Witam. Otóż dzisiaj normalnie wyłączyłem komputer, wszystko dobrze działało, aż nagle komputer zwolnił. Mulił bardzo, więc postanowiłem zrobić restart. No i dobra włączam ładuje się bios etc i wyskakuje mi taki komunikat: Reboot and Select proper Boot device or Insert boot Media in selected Boot device and press a key. Rozumiem, że mam zmienić bootowanie ale komputer ot tak nagle tego żąda? Płyta główna to MSI P67A-GD55 Proszę o szybką pomoc. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Prawdopodobnie strzelił sektor rozruchowy. Spróbuj odbudować, jak sie uda wypadałoby zrobic skan dysku MHDD http://www.howtogeek.com/howto/32523/how-to-manually-repair-windows-7-boot-loader-problems/ Odnośnik do komentarza
Lucky Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 A co to oznacza, że strzelił sektor rozruchowy?? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Przecież dostałeś link jak to naprawić Odnośnik do komentarza
Lucky Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Tak wiem. Ale tam nie jest tam powiedziane co oznacza, że sektor rozruchowy padł. Chcę po prostu to wiedzieć z czystej ciekawości. No ale dobra robię i jakby nie wypaliło to się odezwę. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Uszkodzone są pliki bootujące systemu. W gorszym przypadku rozwalony jest dysk. Odnośnik do komentarza
Lucky Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Po włączeniu komputera wkładam od razu płytę czekam aż się włączy no i pojawia się ten w/w błąd i nic dalej się nie dzieje.... Co mogę zrobić by to zadziałało. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Do sprawdzenia kable sygnałowe do dysku i DVD. Sprawdź lub wymień baterię na płycie. Zrób zdjęcie w BIOS w sekcji Boot settings (co kolejno jest ustawione do startu). Czy Bios rozpoznaje dysk systemowy i napęd? Odnośnik do komentarza
Lucky Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Widzisz. Zdjecia nie zrobie, bo potem nie bede mial jak je otworzyc. Kabli nie sprawdze bo komputer na gwarancji i go nie otworze. Co do rozpoznawania to za chwile sprawdze. EDIT: Napiszę w jakiej kolejności się co odpala: 1st Boot CD/DVD: HL-DT-ST DVDRAM GH22Ns 2nd boot USB CD/DVD 3rd Boot USB Floppy 4th boot UEFI: Built-in EFI Shell 5th boot BEV 6th boot Network:Realtek PXE b07 D00 7th boot USB Hard Disk 8th boot Hard Disk Trochę to dziwne, że dysk twardy się odpala jako ostatni... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 A z czego piszesz post? Zdjecia nie zrobie, bo potem nie bede mial jak je otworzyc. To jasne. Kabli nie sprawdze bo komputer na gwarancji i go nie otworze. Odnośnik do komentarza
Lucky Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Przepraszam, że nie edytuję ale gdzie mogę znaleźć czy bios rozpoznaje dysk systemowy i napęd?? EDIT: Już ci wymieniłem wyżej Post piszę z innego komputera. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Nie znam tego Biosu (UEFI) ale: 1st Boot CD/DVD: HL-DT-ST DVDRAM GH22Ns2nd boot USB CD/DVD 3rd Boot USB Floppy 4th boot UEFI: Built-in EFI Shell 5th boot BEV 6th boot Network:Realtek PXE b07 D00 7th boot USB Hard Disk 8th boot Hard Disk Przestaw 8 na 1. Pewnie metodą strzałka na wiersz 8 i klawiszem "+" do góry. Zobacz w manualu lub Helpie na dole ekranu. Docelowo 1 ustaw na DVD, 2 na Hard Disk. Odnośnik do komentarza
Lucky Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 "Przestaw 8 na 1" Ok 'Docelowo 1 ustaw na DVD, 2 na Hard Disk" To pierwszy ma być Dysk Twardy czy DVD?? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Podałem Ci co zrobić aby wymusić start z HDD - doraźnie. Docelowo - znaczy optymalne rozwiązanie w sytuacji kiedy musiałbyś odpalić system z płyty - np. naprawa systemu. Bez płyty ruszy dysk. Jeżeli to nie zadziała - komp do naprawy w ramach gwarancji. Odnośnik do komentarza
Lucky Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zmieniłem HDD na 1 i odpalam. Pokazuje się coś takiego: EFI Shell version 2.00[4.640] Current running mode 1.1.2 Device mapping table blk0 :BlockDevice- Alias (null) Acpi(PNP0A03,0)/Pci(1F|2)/Ata(Primary, Slave) Press ESC in 5 seconds (kliknąłem) to skip startup.nsh, any other key to continue Shell> i tu mam wpisać jakąś komendę... Co mam teraz zrobić?? EDIT: Teraz nie mogę nawet w Bios wejść Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Reklamuj!!!! Odnośnik do komentarza
Lucky Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 ok Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi