yethwa Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 Witam, borykam się parę godzin z problemem blokowania ekranu dla użytkowników w XP HE. Czy ktoś zna jakiś sposób aby ustawić takowe blokowanie dla użytkowników i aby nie mogli sobie tego wyłączyć? Próbowałem przez wygaszacz ekranu, no ale HE nie ma group policy, ustawienia w rejestrze nie skutkują na użytkowników z ograniczeniami próbowałem poprzez harmonogram zadań i skrypt @echo off %windir%\System32\rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation cls ale jakieś to głupie jest bo dzięki temu faktycznie ekran się blokuje ale po jakimś losowym czasie, jak ustawię np. na 1 minutę to nigdy ekran nie blokuje się po 1 miucie tylko różnie np. po 45 sekundach i czasami blokuje mi ekran gdy zwyczajnie przeglądam strony www. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 Próbowałem przez wygaszacz ekranu, no ale HE nie ma group policy, ustawienia w rejestrze nie skutkują na użytkowników z ograniczeniami Możesz mi przedstawić w jaki sposób to robisz i w jakim kluczu? Jeśli ma być blokowanie ustawień wygaszacza, to tak przedstawia się import do rejestru: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Windows\Control Panel\Desktop]"ScreenSaverIsSecure"="1""SCRNSAVE.EXE"="ssflwbox.scr""ScreenSaveTimeOut"="900" (pierwsze wymusza wprowadzanie hasła, drugie wymusza konkretny wygaszacz = podstaw jaki chcesz, trzecie to ilość sekund po której nastąpi blokada = to 15 minut możesz wymienić czymś innym) Haczyk: Klucz HKEY_CURRENT_USER to jest bieżący użytkownik i to się aplikuje tylko dla konta spod którego edytujesz i nie będzie mieć skutku na żadnym innym koncie, a z tego co mi wiadomo ta edycja nie ma odpowiednika w kluczu globalnym HKEY_LOCAL_MACHINE. By to nałożyć na pozostałe konta, muszą być edytowane HKEY_CURRENT_USER spod każdego zalogowanego konta z osobna, a jeśli konto nie ma uprawnień administracyjnych, to z poziomu administratora (gdy te konta nie są w żaden sposób zalogowane) trzeba w regedit opcją montowania gałęzi ładować na sucho do obróbki po kolei pliki C:\Documents and settings\Konto\NTUSER.DAT .... . Odnośnik do komentarza
yethwa Opublikowano 22 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 Dziękuje serdecznie za pomoc. Nie wiedziałem o tym na dole. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi