jojko86 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Podczas startu systemu wyskakuje mi taki błąd: http://obrazki.elekt..._1241366518.jpg Więc wszedłem do Konsoli odzyskiwania i wpisałem bootcfg /rebuild, po chwili wyskoczył mi taki komunikat: "Błąd: nie można pomyslnie skanować dysków w poszukiwaniu instalacji systemu Windows. Ten błąd może być spowodowany uszkodzeniem systemu plików, które iniemożliwia programowi Bootcfg pomyślne skanowanie. Uzyj porgramu chkdsk, aby wkryć błędy dysków." i nie wiem o co chodzi. Ktoś pomoże? Dysk C jest na pewno sformatowany gdyż pierw myślałem że zwykły format zadziała jednak w trakcie instalacji windowsa wyskoczył mi błąd typu instalator nie moze utworzyc folderu WINDOWS\Media i WINDOWS\java i każe mi zakończyć instalacje. I dopiero po tym robiłem to z tym bootcfg. Odnośnik do komentarza
izaw Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zrób to co napisał ci program. Uruchom chkdsk. Uruchom konsolę odzyskiwania i wpisz tam chkdsk /p /r C: Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Uruchom konsolę odzyskiwania i wpisz tam To mu się nie wykona. Powinno byc chkdsk c: /f /r Odnośnik do komentarza
jojko86 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 teraz znowu nie moge nawet wejsc do konsolii. podczas instalowania sterownikow wyskakuje mi info plik isapnp jest uszkodzony instalacja sie nie powidla nacisnij enter by zakonczyc EDIT: zrobilem tak chkdsk /p /r C: ten drugi sposob nie zadzialal i teraz czekam az przeleca procenty co idzie bardzo wolno a potem co mam zrobic jak juz to sie skonczy? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Belfegor To mu się nie wykona. Powinno byc chkdsk c: /f /r To Twoje się nie wykona. W Konsoli Odzyskiwania są inne przełączniki (chkdsk /p /r) niż w checkdisk z poziomu Windows (chkdsk /f /r). jojko86 zrobilem tak chkdsk /p /r C: ten drugi sposob nie zadzialal i teraz czekam az przeleca procenty co idzie bardzo wolno a potem co mam zrobic jak juz to sie skonczy? Mówiłeś: Dysk C jest na pewno sformatowany gdyż pierw myślałem że zwykły format zadziała jednak w trakcie instalacji windowsa wyskoczył mi błąd typu instalator nie moze utworzyc folderu WINDOWS\Media i WINDOWS\java i każe mi zakończyć instalacje. I dopiero po tym robiłem to z tym bootcfg. To co właściwie jest teraz na tym dysku? Częściowa nieukończona instalacja XP? . Odnośnik do komentarza
jojko86 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 jedna partycja jest sformatowana tam gdzie byl windows wgrany a druga czyli dysk d gdzie mam muzyke i reszte nie byla formatowana, w tej chwili mi sie robi ten chkdsk juz ponad 3h. jezeli mi sie to skonczy to co mam nastepnie zrobic ponownie bootcfg i potem instalacja windowsa? czyli mi sie nie zrobila cala instalacja bo zaraz po tym jak wybieram dysk do formatowania i on mi sie formatuje i gdy wyskakuje kolejne okienko instalacji to mi wyskakuje ten blad z tym ze nie mozna utworzyc tego folderu winsows\media i windows\java i musze nacisnac enter i instalacja sie przerywa a komputer sie restartuje Odnośnik do komentarza
jojko86 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 chkdsk ukonczyl prace i wysoczyl mi komunikat takiej tresci: CHKDSK znalazl i naprawil przynjamniej jeden blad na tym woluminie a reszta komunikatow to same liczby oznajmiajace miejsce na dysku itp. po raz kolejny wpisalem komende bootcfg /rebuild i dalej wyskakuje ten sam blad co wczesniej, sprubowalem tez jeszcze raz zainstalaowac windowsa ale dalej to samo. co mam robic? wpisalem teraz komende expand f:\i386\hal.dl_ c:\windows\system32 i wyskoczylo mi ze skompresowana 1 plik co teraz ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Proszę naucz się korzystać z opcji Edytuj, jeśli nikt jeszcze nie odpisał, a chcesz uzupełnić informacje. Posty ponownie tu sklejam. wpisalem teraz komende expand f:\i386\hal.dl_ c:\windows\system32 i wyskoczylo mi ze skompresowana 1 plik co teraz ? Moim zdaniem to, podobnież jak bootcfg /rebuild, nie ma tu zastosowania. To są komendy dla Windows już w pełni zainstalowanego, a z tego co rozumiem tu jest: sformatowane C + ledwie napoczęta instalacja XP, która w ogóle nie przechodzi. Proponuję: zbootować zewnętrzny menedżer partycji typu GParted LiveCD, usunąć aktualną partycję C w całości, założyć nową partycję Podstawową i ustawić jako aktywną (flaga Boot w GParted) i ponowić instalację XP. . Odnośnik do komentarza
jojko86 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 mogla bys opisac jak to zrobic krok po kroku bo jestem zielony Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 To nie jest trudniejsze niż instalacja XP z płyty. Tu masz ogólny tutorial na temat GParted, byś wstępnie się zorientował jak wygląda ten edytor partycji: KLIK. W Twoim przypadku jak mówię: usuwasz partycję, która jest odpowiednikiem C, z pustej przestrzeni tworzysz nową partycję typu Podstawowego i formatujesz w NTFS, partycję ustawiasz jako aktywną asygnując jej flagę Boot. . Odnośnik do komentarza
jojko86 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 oki zrobilem to czyli teraz mam normalnie zainstalowac windowsa? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 jojko86 przecież powiedziałam: w GParted przypisz flagę Boot. W menu kontekstowym partycji jest opcja "Manage Flags" i tam jest ta pozycja. Odnośnik do komentarza
jojko86 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 ok instalacja windowsa ruszyla Odnośnik do komentarza
jojko86 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Mam problem :/ mianowicie robie formata z plyty win xp. Odpala mi się instalator ( ten na niebieskim tle, ładuje pliki, robi format, po czym tak jak zwykle, następuje ponowne uruchomienie kompa ). Po ponownym uruchomieniu zamiast pójść dalej i zacząć instalować Win, spowrotem odpala się ten "niebieski" instalator ;/ zaznaczę iż bootowanie jest z CD. Proszę o pomoc i tak w kolko juz 3 raz z rzedu mi sie tak robi Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zrób fotkę z układu partycji widzianego z poziomu GParted. Poza tym, wykonaj test dysku w MHDD i przedstaw tu foty z wyników skanu + SMART. Odnośnik do komentarza
jojko86 Opublikowano 23 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 juz sobie z tym poradzilem wystarczylo usunac wszystkie partycje i stworyc od nowa i windows ruszyl Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi