Markiz Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Witam. Jako że wyszukiwarka na Forum nie działa pozwalam sobie założyć nowy temat. Otóż znajomy dał mi komputer do przeinstalowania systemu Windows XP - komputer był zakupiony na fakturę dość dawno temu i posiada naklejkę w/w systemu. Płytki instalacyjnej albo nie było albo zaginęła - w każdym razie jej nie ma. Czy mogę zainstalować jakikolwiek system (oczywiście zgodny z naklejką) i go aktywować a potem zmienić mu numer seryjny na ten z naklejki? Czy też zainstalować system z mojej płytki a wpisać numer seryjny z naklejki? Czy w obu przypadkach będą się dokonywały aktualizacje i czy jest to legalne? Komputer będzie służył do pracy w firmie ale jak wspomniałem został zakupiony dużo wczesniej. I przy okazji - czy jest jakiś darmowy antywirus który może być legalnie używany na komputerze firmowym? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Z tego co pamiętam dowodem legalności jest faktura zakupu lub/i nalepka. Jeśli nośnik zginął to bierzesz inny (tu problemu nie będzie) i podajesz klucz z nalepki. Nie trzeba zmieniać numeru seryjnego Windowsa. Zawsze w razie wątpliwośći możesz skontaktować się z Infolinią Microsoftu. Co do antywirusa jest http://www.clamav.net/lang/en/ ale to słabe jest To już lepiej kupić w sklepie Nortona AV np. w Vobisie są czasami promocje że jest za 59zł. Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Comodo ma licencję pozwalającą na darmowe wykorzystywanie produktu przez osoby komercyjne (czyt. firmy). Nie wiem czy MSE też można instalować w firmach, tak samo Avast, poszukaj, poczytaj licencję . Odnośnik do komentarza
Markiz Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Dzięki za podpowiedzi - system się zainstalował bez problemu przyjmując numer seryjny z naklejki. Myślę, że się zaktywuje bez problemu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi