Olka Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Cześć! Co jakiś czas używam Combofixa żeby przeskanować komputer. Na stronie z instrukcją obsługi programu znalazłam przekierowanie na to forum. Chcę prosić o rzucenie okiem na wyniki i na kilka porad co robić dalej. Czy mam usunąć folder Qoobox za pomocą komendy Shift+Delete? ComboFix.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Co jakiś czas używam Combofixa żeby przeskanować komputer. I to twój największy błąd. ComboFix to nie jest program do skanowania co jakiś czas tak jak antywirusy. To bardzo silny dezynfektor stosowany pod określone infekcje. Nie męcz nim więcej systemu bo to naprawdę może tylko zaszkodzić. Dlaczego nie używamy tego programu na własną rękę radzę poczytać na naszym forum: KLIK Zaś obowiązkowymi tu logami są raporty z OTL + Gmer więc je wykonaj. Czy mam usunąć folder Qoobox za pomocą komendy Shift+Delete? Tak się nie usuwa komponentów ComboFix. Program ma swój przełącznik deinstalacyjny: W Start > Uruchom > wklej i wywołaj polecenie "c:\documents and settings\user\Moje dokumenty\Pobieranie\ComboFix.exe" /uninstall Odnośnik do komentarza
Olka Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 O matko! A ja myślałam, że zdobyłam się na szczyty walki z wirusami Chciałabym wiedzieć, czego mam używać, żeby móc sobie systematycznie przeskanować komputer (i nieczego nie schrzanić przy okazji), ale żeby nie był to program w rodzaju Avasta. Zgodnie z radą wstawiam wyniki pracy podanych programów. Mam nadzieję, że nie zawierają one jakiś danych, które powinnam przed zamieszczeniem ich usunąć. GMER.txt OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Chciałabym wiedzieć, czego mam używać, żeby móc sobie systematycznie przeskanować komputer (i nieczego nie schrzanić przy okazji), ale żeby nie był to program w rodzaju Avasta. Porządny skaner Malwarebytes Anti-Malware Jeśli chodzi o logi to nic tu szkodliwego nie widzę, ale jest parę rzeczy do wykonania. I ComboFix nadal nie został poprawnie odinstalowany bo widzę jego obiekty w logach OTL. 1. Wejdź w panel usuwania programów i odinstaluj niepotrzebny sponsoring Winamp Toolbar 2. Pobierz i uruchom AdwCleaner z opcji Delete 3. Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: :Files C:\Documents and Settings\user\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\1h6itlab.default\extensions\{0b38152b-1b20-484d-a11f-5e04a9b0661f} :Services SNP2UVC mbr catchme BTWDNDIS BTKRNL BTDriver Btcsrusb BTCOMBUS BTCOM btaudio BT :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera. 4. Pokazujesz nowy log z OTL ze skanowania (bez extras) Odnośnik do komentarza
Olka Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Działania wykonane zgodnie z rozkazem! Wklejam wyniki z OTL i coś co wyskoczyło po AdwCleaner bo przy jednym nie jest "(...) successfully!" tylko:"Error: No service named mbr was found to stop! Service\Driver key mbr not found. " OTL.Txt 06212012_222226.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Skrypt poprawnie wykonany. Możesz przejść do czynności końcowych: 1. Użyj opcji Sprzątanie z OTL. 2. Opróżnij folder przywracania systemu: KLIK 3. System jest nieaktualny i siedzisz na dziurawym sicie. Należy zainstalować Service Pack 3 oraz zaktualizować wymienione programy do najnowszych wersji: Windows XP Home Edition Dodatek Service Pack 2 (Version = 5.1.2600) - Type = NTWorkstation Internet Explorer (Version = 6.0.2900.2180) "{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A91000000001}" = Adobe Reader 9.1 - Polish "Mozilla Firefox 12.0 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 12.0 (x86 pl) Szczegóły aktualizacyjne: KLIK To by było wszystko. Odnośnik do komentarza
Olka Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Bardzo dziękuję! Za pomoc i cierpliwość Jak będę miała kiedyś jakieś grubsze problemy, to na pewno tu wrócę. Już wiem od czego zacząć, żeby nie marnować czasu ekspertów. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi