kaczakkkk Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Luciwy laptop Dell Latitude postanowilem dac synowi. Wczesniej wyczyscilem HDD przy pomocy DBAN.W BIOS ustawilem botowanie na CD. Zabotowalem sprawdzona plytka i..komunikat "brak sektora botujacego na twardym dysku - brak urzdzen bootujacych nacisnij F1 aby ponownie zabotowac F2 zeby ustawic bios"Sytuacja teraz jest taka, ze nie mam zadnego systemu i nie bootuje mi CD z Linuksem Mint. Przy pomocy GParted zrobilem z calego HDD jedna partycje pierwotna. Jak uzyje MBRWork to mam komunikat > PANIC: MCB chain corrupted > System Halted Co jest nie tak? Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Wygląda na to że nie zbootowałęś z płytki albo napęd CD jest już tak leciwy że nie czyta płyty. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Nie.. To jest cos innego. Mam Bootowalne CD z Konsola odzyskiwania - i startuje perfect ! Sciagnolem, wypalilem Ubuntu LiveCD - nie widzi go tak jak instalacyjnej CD z WindowsXP. I badz tu madry czlowieku. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 (edytowane) Jak pada napęd to zaczyna się właśnie od nie-czytania pewnych typów płyt. Weź no przemyj spirytusem (byle nie salicylowym ) ewentualnie wodą kolońską soczewkę lasera. @Edyta Jeśli laptop obsługuje bootowanie z USB możesz sobie zrobić instalatora linuxa na USB --> http://www.pendrivelinux.com/ Ewentualnie łatwiej za pomocą http://www.sarducd.it/ bo tu można se wyklikać LIVE CD i sam ściaga etc. Edytowane 21 Czerwca 2012 przez piotreek Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Mam w domu isopropyl alcohol. ale boje sie zalatwic laser do konca. Teraz sprawdzam pliki systemowe ext2 przy pomocy GParted. Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Alkoholem izopropylowym nic złego nie zrobisz laserowi (co prawda on raczej służy do czyszczenia mechanizmów np. w kamerze, ale nada się do przepłukania soczewki lasera - uwaga nie dotykaj jej). Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 to nie naped, bo teraz wlozylem instalacyjna z XP i idzie jak burza. Dlaczego bootuje Winde a Linuksa nie chce ???? Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Najprostszy test czy sama płyta nie jest walnięta to sprawdź u kogoś z napędem. Po za tym jak wspomniał Piotreek to psujący się napęd czyta wybiórczo płyty. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Dokładnie zaczyna się od nieczytania płyt nagrywanych. Płyty tłoczone są czytane ale też tylko do czasu. Możesz próbować zmienić producenta płyty a jeśli chodzi o DVD to pokombinować z -R i +R. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Najprostszy test czy sama płyta nie jest walnięta to sprawdź u kogoś z napędem. Po za tym jak wspomniał Piotreek to psujący się napęd czyta wybiórczo płyty. Na drugim laptopie plyta pracuje prawidlowo. Wszystko wskazuje na Wasza diagnoze.W BIOS mam tylko 3 opcje bootowania: 1 - CD/DVD 2 -Diskette drive 3 - hdd Przyszla mi jeszcze mysl do glowy zeby zainstalowac Ploop Bootmanagera ktory daje dodatkowo mozliwosc bootowania z USB.. Uzywam Verbatima. Co mozna jeszcze zrobic w takiej sytuacji? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi