Jonasz1978 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 STOP :c000021a {B błąd krytyczny systemu Proces systemowy session manager initialization zakończył się niespodziewanie ze stanem 0xc0000005 (0x00000000 0x00000000) system zostanie zamknięty AAAA BSOD i lipa po całości nie uruchamia nic nawet xp instalacyjnej pisze że brakuje mujakiegoś pliku .txt DELL LATItude D531 wszystko chodziło do wczoraj i zamknąłem lapka i już się nie otworzył objawy były takie iż grzał się bardzo jak chodził nadmienię iż miał "nietakiego xp jakbym chciał" mieć ale płytke mam instalkę normalną z nowym xp Mam płytke ratunkową knoppix ale kompletnie nie wiem co i jak co mogę zrobić? Nie mam jak zgrać iso otlpe itp a potrzebuję uruchomić dziś lapka WAŻNE ech Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Co ten temat robi w dziale diagnostyki infekcji? Jakie są podstawy do takiego działania? Przenoszę do działu Windows XP. Nie mam jak zgrać iso otlpe itp a potrzebuję uruchomić dziś lapka WAŻNE ech Wątpliwe, byśmy sprawdzili logi z tego systemu. STOP :c000021a {Bbłąd krytyczny systemu Proces systemowy session manager initialization zakończył się niespodziewanie ze stanem 0xc0000005 (0x00000000 0x00000000) system zostanie zamknięty + wszystko chodziło do wczoraj i zamknąłem lapka i już się nie otworzył objawy były takie iż grzał się bardzo jak chodził To może być problem czysto sprzętowy. Czy działa F8 > Tryb awaryjny oraz Ostatnia poprawna konfiguracja? nawet xp instalacyjnej pisze że brakuje mujakiegoś pliku .txt Precyzyjnie jakiego pliku, na jakim etapie? . Odnośnik do komentarza
Jonasz1978 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Czy działa F8 > Tryb awaryjny oraz Ostatnia poprawna konfiguracja? nie da rady nic uruchomic następuje restart a ekran się pojawia z wyborem i awaryjnego i innych lecz po naciśnięciu ładują się pliki i reboot Precyzyjnie jakiego pliku, na jakim etapie? PLIK INF txtsetup.sif jest uszkodzony lub nie ma go, stan 1024 instalator nie może kontynuować na samym początku jak sprawdza plik konfiguracyjne Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Mam silne wątpliwości czy w ogóle postawisz ten system na nogi, a "na dziś" to może być tylko Twoje pobożne życzenie. Nawet nie wiadomo na jakim poziomie usterka, ten błąd może być z różnych powodów, w tym sprzętowych. Tutaj bez płyt się nie obejdzie, tylko że jedyne czym dysponujesz to Knoppix: Mam płytke ratunkową knoppix ale kompletnie nie wiem co i jak Podmontuj dysk z Windows w trybie zapisu (domyślnie montuje w trybie tylko do odczytu) wg opisu z FAQ: Q: I see the partitions from my hard disk on the desktop and can access their contents when I click on them, but if I try to write to them I always get the error message "access denied". How can I write to my existing partitions? A: On Knoppix 5.0.1, other filesystems are mounted read-only by default. To enable writing on a filesystem, you can right-click the partition icon on the desktop, such as 'hda1' and select "Change read/write mode". The filesystem needs to be mounted before you can change the access mode. "Change read/write mode" menu selection does basically the same thing as the shell command 'mount -o remount,rw /dev/' where is your partition, such as 'hda1'. Also note that changing the permission bits (read/write/execute) of the device or the mounted directory won't enable writing access. Writing to NTFS is supported from Knoppix 5 up, though caution is advised since the support is still more or less experimental. Po ustawieniu trybu zapisu wykonaj zamianę aktualnego rejestru czystą kopią post instalacyjną. Czyli z folderu C:\Windows\system32\config skopiuj pliki w miejsce zapasowe, następnie pliki te wymień ich odpowiednikami z C:\Windows\Repair. Stosuję tu ścieżki umowne znane z Windows. Jeśli to nie pomoże, problemem nie jest rejestr, problemem mogą być pliki systemowe czy sprzęt. Ale diagnostyka tego bez odpowiednich płyt ... Kolejne pytanie: czy ten Dell ma jakiś wbudowany system Recovery wywoływany klawiszem funcyjnym, który zrzuca z ukrytej partycji świeży Windows? . Odnośnik do komentarza
Jonasz1978 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Dell ma memory test i wykryło mi błędy memory @error code 01223 msg: Error code 200 0123 msg: Memory integrity test failer adress : 0.005DD7F8h actual: 00004000h expected:00000000h location: DIMMA i coś jeszcze wykrył ale nie pokazało - reboot to był wewnętrzny test della przy wybieraniu opcji uruchamiania systemu Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Skoro są błedy Ramu, odłacz zasilanie, wyjmij baterię. Wyciągnij jedną kosć i spróbuj go odpalic na jednej. Może załapie Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Ale on moze miec tylko jedna kosc. Ze strony DELL-a http://support.dell....true&doclang=pl Czyli takie dzialania http://support.microsoft.com/kb/307545 Wazne;; nie chce sie wcinac do dzialan picasso - poczekaj wiec co Ona na takie dzialania powie jesli oczywiscie sa one fizycznie do wykonania. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 MarekB, apropos tego drugiego linka, to jest tu awykonalne ze względu na brak sprawnej płyty CD XP (nie ma dostępu do Konsoli Odzyskiwania). Ma płytę Knoppix, to i dostał instrukcje pod ten rodzaj. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 No napisal, ze ma ale płytke mam instalkę normalną z nowym xp to juz nie wiem co ma? Napisz kolego masz czy nie. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Ja to odczytuję w taki sposób "windows zainstalowany lewy, ale mam płytę z normalnym". Płyta jednak nie bootuje i wyrzuca błąd: PLIK INF txtsetup.sif jest uszkodzony lub nie ma go, stan 1024 instalator nie może kontynuować na samym początku jak sprawdza plik konfiguracyjne . Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 No tak moze byc, eh dzieciaki Odnośnik do komentarza
Jonasz1978 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 No tak moze byc, eh dzieciaki PICASSO dobrze odczytał no to lipa wymontowałem płytke z kostkami tzw przedmuchałem i lipa nie działa już nic pojawia się monit że f2 setup f1 continue i f5 memtest - same błędy pamięci Natomiast wszedłem do setup i jak wcześniej różnica była pomiędzy zainstalowanym memory a dostępnym memory około 100MB to teraz jest różnica Memory Installed = 1536 Memory Avilable = 59 Memory Speed = 667 Mhz Memory Channel Mode = Dual Memory Technology = DDR2 SDRAM Natomiast mam płytkę z knoppix plus płytke bezpieczeństwa ale stare rzeczy z 2006 ale nawet teraz się nie chce wczytać choć ma ustawione by czytał z cd wyskakuje tablica Memory write/read failure at 005DD838, read 5DB2DDB2 expecting 5DB25DB2 to resolve this issue, tray to reseat the memory Decreasing available memory Memory address line failure at 03C00000, read 00000000 expecting 3F3F3F3F to resolve this issue, try to reseat the memory Decreasing available memory Strike the f1 key to continue, f2 to run the setup utility Press F5 to run onboard diagnostics i jak uruchamiam test mem przez f5 to kupa błędów nie wiem nawet co teraz bo nie mogę uruchomić gada by wczytał mi nawet knoppixa a wcześniej czytał płytkę po wyjęciu pamięci i przeduchaniu zrobiła się lipa Poszła płytka po f1 zobaczymy co mogę ale widzę że wczytuje się knoppix i lipa wyskoczyła tablica THere are only 37536kb of RAM available in Your computer While this usually sufficient for working under linuz, it is unfortunately not enough for starting bigger applications like KDE, or office suites. You an try to create a so-called swapfile on an existing dos-partition (if avilable) in the next step nie wiem co się wyhuśtało ale dzieje się coraz gorzej a wyjąłem bateryjkę i włożyłem lecz ni huhu dziwne są te dane z widocznym RAM wcdześniej i teraz nacisnąłem ok i Sorry, no usable partitions available for swapfile ale lipa ......... Po południu będę miał dostęp do stacji z CD choć nie wiem czy to coś pomoże BŁAGAM bo nawet w knoppix nie mogę włączyć testu pamięci nie widzę KDE monito mi się włączył więc wykonałełm memtest all Odnośnik do komentarza
Jonasz1978 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Podmontuj dysk z Windows w trybie zapisu (domyślnie montuje w trybie tylko do odczytu) wg opisu z FAQ: (...) WOW po memtest wykrył full błędów i dalej wykrywał więc przerwałem i wczytało się kochane jądro knoppix także zaczynam instrukcję powyższą zobaczymy Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Jonasz1978, po co ty sie tak meczysz? Trzeba wymienic RAM. Tu nic z żadnych Linuxów nie bedzie. Jak zależy ci na danych to wyciagnij dysk i podepnij do PC. Odnośnik do komentarza
Jonasz1978 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Problem w knoppix gdy knopix zamontuje dysk C - nawet byłem i skopiowałem pliki na pena z windows\system32\config - to po chwili wymontował mi sam c: gdy próbowałem zapisać z c:\windows\repair napisał że nie może zapisać gdyż jest wykonywany inny proces natomiast gdy w KDF próbowałem podmontować znów dysk c: wyskoczył komunikat: wywołano: mount /dev/sda1 couldn't mount device '/dev/sda1' : operation not supported windows did not shut properly. try to mount volume in windows, shut down and try again mounted failed montuje na chwilę ? teraz nie mogę go zamontować bo nie widać nawet nic w KDF znów widac może by go ręcznie? Jonasz1978, po co ty sie tak meczysz? Trzeba wymienic RAM. Tu nic z żadnych Linuxów nie bedzie. Jak zależy ci na danych to wyciagnij dysk i podepnij do PC. Przyjmuję ALe.... JESTEM BARANEM i to z początku kwietnia .... i cholernie mnie wkurza jak coś nie rozumiem - szczególnie że męczę się sam .... a w dodatku jest to nie logiczne wszystko chodziło ba grzał się za bardzo ostatnio - fakt moja wina że się nie zainteresowałem i nagle pyk nic nie można zrobić? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 a w dodatku jest to nie logicznewszystko chodziło ba grzał się za bardzo ostatnio - fakt moja wina że się nie zainteresowałem i nagle pyk nic nie można zrobić? Jest logiczne. Grzał się trzeba było go wyczyścic zrobić testy ramu, dysku, procka. Wtedy byś wiedział co jest nie tak. Próbowałeś go odpalic na jednej kości? Tak czy siak, trzeba kupić nowe kostki. Odnośnik do komentarza
Jonasz1978 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Jest logiczne. Grzał się trzeba było go wyczyścic zrobić testy ramu, dysku, procka. Wtedy byś wiedział co jest nie tak. Próbowałeś go odpalic na jednej kości? Tak czy siak, trzeba kupić nowe kostki. on ma jedną kość chyba że coś w lapku trzeba pozmieniać nie znam się tak by dokładnie Ci powiedzieć fizycznie jest tylko jedna płytka pamięci Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 fizycznie jest tylko jedna płytka pamięci To nic nie zrobisz. Kość jest uszkodzona i trzeba kupić nową. Odnośnik do komentarza
Jonasz1978 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 (edytowane) To nic nie zrobisz. Kość jest uszkodzona i trzeba kupić nową. CZyli rozumiem iż jeśli wyciągnę płytkę pamięci i zapuszczę knoppixa to wystartuje? Powiedz mi dlaczego wcześniej startował knoppix potem nie wystartował w pełnym trybie bo brakło mu pamięci następnie zrobiłem memtest z knoppix i knoppix wystartował normalnie? Knoppix raz montuje hdd raz nie montuje hdd i już sam nie wiem o co kamon tylko pytanie czy rzeczywiście jest to pamięć czy coś z hdd? Edytowane 20 Czerwca 2012 przez picasso Używaj opcję Edytuj, gdy chcesz uzupełnić informacje, a nikt jeszcze nie odpisał. Posty sklejam. //picasso Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 CZyli rozumiem iż jeśli wyciągnę płytkę pamięci i zapuszczę knoppixa to wystartuje? Janaszek, dziecko drogie, czy ja mówię po chińsku? Masz uszkodzony Ram. Pamięć nadaje się do śmietnika. Bez niej nic nie wystartuje. Musisz kupic nowy Ram. Czy teraz wszystko jest jasne? Odnośnik do komentarza
Jonasz1978 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Janaszek, dziecko drogie, czy ja mówię po chińsku? Masz uszkodzony Ram. Pamięć nadaje się do śmietnika. Bez niej nic nie wystartuje. Musisz kupic nowy Ram. Czy teraz wszystko jest jasne? TAK JEST Ojcze udaję się po zakup zobaczymy co dalej Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Jonaszek, weź ze sobą tą popsutą kość RAM. Żeby na wzór była. Mozesz z niej spisać dane i podać na forum Odnośnik do komentarza
Jonasz1978 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Jonaszek, weź ze sobą tą popsutą kość RAM. Żeby na wzór była. Mozesz z niej spisać dane i podać na forum Heheh dobre ale powiem Ci tak musiałem roz... lapka od góry i dostać się do slotów wewnętrznych gdyż miałem oczywiście dwie kości pamięci ta która się podpina od dołu (po odkręceniu śrubeczki) okazało się że była w miarę spoko tzn sys widzi 512 zainstalowane ale dostępne jest 494 czy coś natomiast ta zouza która tkwiła pod klawiaturą lapka była 1Mb i frańca zainstalowane było 1Mb a dostępne było 54kb i to pieprzyło system Fakt nie wiem czy sloty nie były też pokieraszowane gdyż za bardzo się grzało Jak zainstaluje wszystko i wrócę do full opcji - bo trochę namieszałem odinstalowując kilka rzeczy to poproszę o sprawdzenie to są stare kości ram także cały koszt naprawy wyniósł mnie 25PLN plus nerwy i czas kręcenia śrubokrętem Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi