karololszak Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Znajomemu zepsuł się stary komputer (spaliła się większość podzespołów), przełożyłem dysk ze starego kompa i nowego, tak że mam Win7 i XP 'obok siebie'. Zrobiłem dualboota i wszystko ok, tylko wygląda na to, że na tym starym PC są jakieś pozostałości po malware, bo firefox się sam uruchamia z jakimś adresem itd. Załączam logi z OTLa i GMERa. PS gdy próbowałem wgrać SP3 z mojej kopii wyskakiwał błąd w stylu "spinst.exe nie jest prawidłową aplikacją systemu win32", pobiorę jeszcze raz i spróbuję znowu wgrać... OTL.Txt Extras.Txt gmer.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Jedyne widoczne dla mnie ślady infekcji to te już martwe wpisy i plik na dysku: O20 - AppInit_DLLs: (C:\DOCUME~1\Janusz\USTAWI~1\Temp\16610kou.dll) - File not foundO20 - AppInit_DLLs: (C:\DOCUME~1\Janusz\USTAWI~1\Temp\46637kou.dll) - File not foundO20 - AppInit_DLLs: (C:\DOCUME~1\Janusz\USTAWI~1\Temp\45466mja.dll) - File not found [2011-05-21 16:19:32 | 000,000,000 | ---- | C] () -- C:\WINDOWS\System32\drivers\str.sys 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows] "AppInit_DLLs"=- "AppInit_DLLs"="" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\\Documents and Settings\\Destiny.xDD- Agatka\\Ustawienia lokalne\\Temp\\.tt20.tmp"=- [-HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG > Uruchom ten plik 2. Odinstaluj zdezelowany Spyware Doctor. Wykonaj skanowanie w Malwarebytes Anti-Malware. M.in. powinien się zająć plikiem str.sys. 3. W Autoruns możesz w karcie Drivers usunąć te szczątki: DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\snp325.sys -- (SNP325) USB PC Camera (SNPSTD325)DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Running] -- C:\DOCUME~1\ADMINI~1\USTAWI~1\Temp\cpuz135\cpuz135_x32.sys -- (cpuz135)DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\drivers\ALCXWDM.SYS -- (ALCXWDM) Service for Realtek AC97 Audio (WDM)DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\drivers\ALCXSENS.SYS -- (ALCXSENS) firefox się sam uruchamia z jakimś adresem itd Jakim adresem i rozwiń wątek "itd". PS gdy próbowałem wgrać SP3 z mojej kopii wyskakiwał błąd w stylu "spinst.exe nie jest prawidłową aplikacją systemu win32", pobiorę jeszcze raz i spróbuję znowu wgrać... Wygląda na niepoprawnie pobrany plik. Swoją drogą, tu jest bieda z miejscem na dysku i może być problem przy wykonywaniu aktualizacji: Drive C: | 6,83 Gb Total Space | 2,06 Gb Free Space | 30,19% Space Free | Partition Type: NTFS . Odnośnik do komentarza
karololszak Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 1, 2, 3 zrobiłem; Malwarebytes wykrył trochę rzeczy w szybkim skanie (log w załączniku); w Autoruns powyłączałem jeszcze niektóre 'File not found' i niektóre niepotrzebne usługi; w kluczu HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run były same niepotrzebne / skasowane rzeczy, więc też je wyłączyłem. Co do tego z Firefoxem i automatycznym odpalaniem - to dzieje się na Win7 na tym samym PC, ale chyba sobie z tym poradzę Jakbym potrzebował dodatkowej pomocy to dam znać. SP3 pobrałem jeszcze raz, udało mi się go zainstalować. Wydaje mi się, że temat może już zostać zamknięty. mbam-log-2012-07-02 (21-41-17).txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Jak sądzę, znasz sekwencję z czyszczeniem folderów Przywracania systemu, a aktualizacje już wdrażane. w Autoruns powyłączałem jeszcze niektóre 'File not found' Masz te na myśli (?): ========== Driver Services (SafeList) ========== DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- -- (WDICA)DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- -- (PDRFRAME)DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- -- (PDRELI)DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- -- (PDFRAME)DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- -- (PDCOMP)DRV - File not found [Kernel | System | Stopped] -- -- (PCIDump)DRV - File not found [Kernel | System | Stopped] -- -- (lbrtfdc)DRV - File not found [Kernel | System | Stopped] -- -- (i2omgmt)DRV - File not found [Kernel | System | Stopped] -- -- (Changer) To celowo przeze mnie ominięty zestaw, praktycznie każdy XP tak wygląda. Instalator Windows XP preinstaluje ten układ w takim stanie, żadnych czynności nie trzeba podejmować, nie ma to znaczenia. W systemie jest jeszcze kilka innych "not found", które wbrew pozorom są normalne. Co do tego z Firefoxem i automatycznym odpalaniem - to dzieje się na Win7 na tym samym PC, ale chyba sobie z tym poradzę Inne systemy = z każdego powinny zostać podane logi. Nie przybliżyłeś o jakie przekierowanie chodzi, nie jest to zdiagnozowane czy to powierzchowna sprawa od jakiegoś adware czy coś bardziej wysublimowanego. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi