Obywatelpw Opublikowano 16 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Witam, Coś dziwnego dzieje się z dźwiękiem. W głośnikach słychać dziwne buczenie, trzaski, świergoty niezależnie czy coś gra czy nie. Wyłączyłem głośniki i podłączyłem słuchawki do przedniego panelu obudowy i w słuchawkach, które z pewnością działają słychać to samo. Dość mocno mnie to nie pokoi, bo wygląda mi to na usterkę sprzętową, nie wiem tylko jak bardzo poważną. Czy to karta dźwiękowa - Realtek notabene - dożywa swych dni, czy to jeszcze coś innego? Aha, i jeszcze jedno. Kiedy wciskam klawisze, w słuchawkach to słychać. Gdybym chciał nadawać Morsem to nie miałbym z tym w tej chwili większych problemów. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i wskazówki. Gorąco pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 16 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 A nie masz przypadkiem myszki/ klawiatury bezprzewodowej? Pracują one na częstotliwościach, które mogą wzbudzać układ generując trzaski, piski, dźwięki "alfabetu morsa" . Odnośnik do komentarza
Obywatelpw Opublikowano 16 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Nic takiego nie mam. Mysz i klawiatura podłączone kablami, jak wszystko zresztą. Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 16 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Aby wykluczyć usterkę softwareową sprawdź czy podobne problemy będą na innym systemie np. Knoppix, Ubuntu (nawet zrestartowany z pendrive). Zastanawiam się czy to może być związane z zasilaczem, bądź płytą główną (podaj oznaczenia jednego i drugiego), bo buczenie to brzmi jakby przydźwięk sieciowy lub problem z jakimś stykiem (może gniazdo uwalone?). Odnośnik do komentarza
Obywatelpw Opublikowano 17 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zasilacz to z pewnością Chieftec, ale nie pamiętam dokładnego oznaczenia. Płyta główna to Asus p5DL2-Deluxe. Coś mi się wydaje, że masz rację. Też mi to jakoś zaczyna wyglądać na usterkę sprzętową. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi