ZywaMuzyka Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Witam. Chciałbym prosić o sprawdzenie logów z mojego laptopa (konkretnie to należy do mojego wujka). Proszę o to z tego względu, że od jakiegoś czasu laptop poważnie zwolnił. Próbowałem sprawdzania dysku, Ccleanera i Defragglera. Nic nie pomogło. Pomyślałem zatem, że to wirus. A niestety mam brzydki nawyk używania Combofixa, gdy sądzę, że mam wirusa. Podczas uruchamiania programu spotkała mnie ciekawa niespodzianka: Combofix zniknął z pulpitu. Na początku myślałem, że to wina antywirusa (Comodo Internet Security Premium), ale po całkowitym wyłączeniu go i pobraniu Combofixa, znowu się to powtórzyło. Przy 3 odwiedzaniu BleepingComputer.com Mozilla stwierdziła, że nie istnieje taka strona. W końcu udało mi się go pobrać i uruchomić. Strona już działa, ale chciałbym (dla pewności), żeby logi sprawdził ktoś kompetenty (czyt. Nie ja). Pragnę także dodać, że mam zamiar przeprowadzić "naprawę" systemu z płyty Windows, zaraz po wyczyszczeniu go z wirusów. Załączam stary raport ComboFix i obowiązkowe logi. Niestety log Gmera się nie powiódł. Zobaczyłem, aż 2 bluescreeny, zanim dałem sobie spokój. RootRepeal niestety zawiesił się, ale uruchomiłem Gmera w trybie awaryjnym. Dodatkowy skan z SecurityCheck: Pokaż ukrytą zawartość Results of screen317's Security Check version 0.99.41 Windows XP Service Pack 2 x86 Out of date service pack!! Internet Explorer 8 ``````````````Antivirus/Firewall Check:`````````````` COMODO Antivirus Antivirus up to date! `````````Anti-malware/Other Utilities Check:````````` CCleaner JavaFX 2.1.0 Java™ 7 Update 4 Adobe Flash Player 11.2.202.235 Adobe Reader X (10.1.3) Mozilla Firefox (13.0) ````````Process Check: objlist.exe by Laurent```````` Comodo Firewall cmdagent.exe Comodo Firewall cfp.exe `````````````````System Health check````````````````` Total Fragmentation on Drive C:: ````````````````````End of Log`````````````````````` ComboFix.txtPobieranie informacji ... OTL.TxtPobieranie informacji ... Extras.TxtPobieranie informacji ... Gmer.txtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Nie notuję tu oznak infekcji. Jedna zastanawiająca sprawa, w układzie usług są szczątki dwóch, które nie należą do standardu XP, są usługami nowszych systemów Vista / Windows 7: SRV - File not found [Auto | Stopped] -- %SystemRoot%\System32\iphlpsvc.dll -- (iphlpsvc)DRV - File not found [Kernel | System | Stopped] -- system32\DRIVERS\tdx.sys -- (tdx) S1 tdx;@%SystemRoot%\system32\tcpipcfg.dll,-50004;c:\winnt\system32\DRIVERS\tdx.sys --> c:\winnt\system32\DRIVERS\tdx.sys [?] Nie wiem co to oznacza, skąd tu taki dziwoląg. To wygląda jakby ktoś zaimportował wpisy z Vista / Windows 7 na XP. Cytat Pomyślałem zatem, że to wirus. A niestety mam brzydki nawyk używania Combofixa, gdy sądzę, że mam wirusa. ComboFix nie jest skanerem antywirusowym, dedykuje ściśle wyselekcjonowane obiekty. Tworzy modyfikacje w systemie, nawet jeśli nic nie usuwa. Poza tym, wygląda na to, że wyrzucił prawidłowe komponenty z Twojego systemu, tzn. usługę pomocniczą Mozilla i tę serię plików: Pokaż ukrytą zawartość ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Usunięto ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) . . c:\program files\Mozilla Maintenance Service c:\program files\Mozilla Maintenance Service\maintenanceservice.exe c:\program files\Mozilla Maintenance Service\Uninstall.exe c:\program files\Mozilla Maintenance Service\updater.ini c:\winnt\IsUn0415.exe c:\winnt\system32\drivers\etc\hosts.ics c:\winnt\XSxS . . ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Sterowniki/Usługi ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) . . -------\Legacy_NPF -------\Service_MozillaMaintenance -------\Service_MozillaMaintenance - - - - USUNIĘTO PUSTE WPISY - - - - . AddRemove-MozillaMaintenanceService - c:\program files\Mozilla Maintenance Service\uninstall.exe Żaden z tych obiektów nie wygląda na infekcję. Cytat Pragnę także dodać, że mam zamiar przeprowadzić "naprawę" systemu z płyty Windows, zaraz po wyczyszczeniu go z wirusów. Objaśnij co to ma za cel, co chcesz tu "naprawiać", bo ja nie widzę podstaw do tego. Ta operacja: nie naprawia / nie modyfikuje rzeczy wtórnych (jeśli problemem był program zewnętrzny, problem pozostanie, jeśli są jakieś obce szczątki usługowe = pozostaną) oraz ma skutki uboczne: KLIK. Wykopie sterowniki niedomyślne, zdegraduje wszystkie aktualizacje datowane po w tym IE8, stworzy konieczność kolejnych ręcznych napraw. Tu zamiast "naprawiać z płyty" należy w końcu zaktualizować do stanu SP3: Windows XP Professional Edition Dodatek Service Pack 2 (Version = 5.1.2600) - Type = NTWorkstationInternet Explorer (Version = 8.0.6001.18702) Siedzisz na sicie z roku 2004. SP3 wydany w roku 2008, a po tym kupa innych łat. Szczegóły aktualizacyjne: KLIK. . Odnośnik do komentarza
ZywaMuzyka Opublikowano 16 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 I tak muszę zrobić naprawę z płyty, ponieważ podczas jakiejkolwiek próby aktualizacji wyskakuje błąd (chyba uszkodzony plik z kodem licencyjnym), a wszystkie programy w komputerze (które przestaną działać) przeinstaluję. Dziękuje za pomoc i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Już wiem skąd usługi Windows 7 na XP u Ciebie. Z winy ComboFix, błąd operacyjny w przełączniku /uninstall. Tak więc u Ciebie narzędzie narobiło więcej szkód niż pożytku: import usług Windows 7 na niewłaściwą platformę oraz kasacja pożytecznych składników (FP z Mozilla Maintenance Service podobno już naprawione). Cytat I tak muszę zrobić naprawę z płyty, ponieważ podczas jakiejkolwiek próby aktualizacji wyskakuje błąd (chyba uszkodzony plik z kodem licencyjnym), a wszystkie programy w komputerze (które przestaną działać) przeinstaluję. Jaki błąd? Może to jest naprawialne bez Reperacji. A tak poza tym, ślady kombinacje krakującej: [2012-02-05 21:17:00 | 000,060,416 | ---- | C] () -- C:\WINNT\System32\antiwpa.dll57CF7[2012-02-05 21:17:00 | 000,060,416 | ---- | C] () -- C:\WINNT\System32\antiwpa.dll Reperacja nie usunie także usług dodanych przez ComboFix. To musi zostać ręcznie skorygowane. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi