ZywaMuzyka Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Witam. Chciałbym prosić o sprawdzenie logów z mojego laptopa (konkretnie to należy do mojego wujka). Proszę o to z tego względu, że od jakiegoś czasu laptop poważnie zwolnił. Próbowałem sprawdzania dysku, Ccleanera i Defragglera. Nic nie pomogło. Pomyślałem zatem, że to wirus. A niestety mam brzydki nawyk używania Combofixa, gdy sądzę, że mam wirusa. Podczas uruchamiania programu spotkała mnie ciekawa niespodzianka: Combofix zniknął z pulpitu. Na początku myślałem, że to wina antywirusa (Comodo Internet Security Premium), ale po całkowitym wyłączeniu go i pobraniu Combofixa, znowu się to powtórzyło. Przy 3 odwiedzaniu BleepingComputer.com Mozilla stwierdziła, że nie istnieje taka strona. W końcu udało mi się go pobrać i uruchomić. Strona już działa, ale chciałbym (dla pewności), żeby logi sprawdził ktoś kompetenty (czyt. Nie ja). Pragnę także dodać, że mam zamiar przeprowadzić "naprawę" systemu z płyty Windows, zaraz po wyczyszczeniu go z wirusów. Załączam stary raport ComboFix i obowiązkowe logi. Niestety log Gmera się nie powiódł. Zobaczyłem, aż 2 bluescreeny, zanim dałem sobie spokój. RootRepeal niestety zawiesił się, ale uruchomiłem Gmera w trybie awaryjnym. Dodatkowy skan z SecurityCheck: Results of screen317's Security Check version 0.99.41 Windows XP Service Pack 2 x86 Out of date service pack!! Internet Explorer 8 ``````````````Antivirus/Firewall Check:`````````````` COMODO Antivirus Antivirus up to date! `````````Anti-malware/Other Utilities Check:````````` CCleaner JavaFX 2.1.0 Java™ 7 Update 4 Adobe Flash Player 11.2.202.235 Adobe Reader X (10.1.3) Mozilla Firefox (13.0) ````````Process Check: objlist.exe by Laurent```````` Comodo Firewall cmdagent.exe Comodo Firewall cfp.exe `````````````````System Health check````````````````` Total Fragmentation on Drive C:: ````````````````````End of Log`````````````````````` ComboFix.txt OTL.Txt Extras.Txt Gmer.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Nie notuję tu oznak infekcji. Jedna zastanawiająca sprawa, w układzie usług są szczątki dwóch, które nie należą do standardu XP, są usługami nowszych systemów Vista / Windows 7: SRV - File not found [Auto | Stopped] -- %SystemRoot%\System32\iphlpsvc.dll -- (iphlpsvc)DRV - File not found [Kernel | System | Stopped] -- system32\DRIVERS\tdx.sys -- (tdx) S1 tdx;@%SystemRoot%\system32\tcpipcfg.dll,-50004;c:\winnt\system32\DRIVERS\tdx.sys --> c:\winnt\system32\DRIVERS\tdx.sys [?] Nie wiem co to oznacza, skąd tu taki dziwoląg. To wygląda jakby ktoś zaimportował wpisy z Vista / Windows 7 na XP. Pomyślałem zatem, że to wirus. A niestety mam brzydki nawyk używania Combofixa, gdy sądzę, że mam wirusa. ComboFix nie jest skanerem antywirusowym, dedykuje ściśle wyselekcjonowane obiekty. Tworzy modyfikacje w systemie, nawet jeśli nic nie usuwa. Poza tym, wygląda na to, że wyrzucił prawidłowe komponenty z Twojego systemu, tzn. usługę pomocniczą Mozilla i tę serię plików: ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Usunięto ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) . . c:\program files\Mozilla Maintenance Service c:\program files\Mozilla Maintenance Service\maintenanceservice.exe c:\program files\Mozilla Maintenance Service\Uninstall.exe c:\program files\Mozilla Maintenance Service\updater.ini c:\winnt\IsUn0415.exe c:\winnt\system32\drivers\etc\hosts.ics c:\winnt\XSxS . . ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Sterowniki/Usługi ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) . . -------\Legacy_NPF -------\Service_MozillaMaintenance -------\Service_MozillaMaintenance - - - - USUNIĘTO PUSTE WPISY - - - - . AddRemove-MozillaMaintenanceService - c:\program files\Mozilla Maintenance Service\uninstall.exe Żaden z tych obiektów nie wygląda na infekcję. Pragnę także dodać, że mam zamiar przeprowadzić "naprawę" systemu z płyty Windows, zaraz po wyczyszczeniu go z wirusów. Objaśnij co to ma za cel, co chcesz tu "naprawiać", bo ja nie widzę podstaw do tego. Ta operacja: nie naprawia / nie modyfikuje rzeczy wtórnych (jeśli problemem był program zewnętrzny, problem pozostanie, jeśli są jakieś obce szczątki usługowe = pozostaną) oraz ma skutki uboczne: KLIK. Wykopie sterowniki niedomyślne, zdegraduje wszystkie aktualizacje datowane po w tym IE8, stworzy konieczność kolejnych ręcznych napraw. Tu zamiast "naprawiać z płyty" należy w końcu zaktualizować do stanu SP3: Windows XP Professional Edition Dodatek Service Pack 2 (Version = 5.1.2600) - Type = NTWorkstationInternet Explorer (Version = 8.0.6001.18702) Siedzisz na sicie z roku 2004. SP3 wydany w roku 2008, a po tym kupa innych łat. Szczegóły aktualizacyjne: KLIK. . Odnośnik do komentarza
ZywaMuzyka Opublikowano 16 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 I tak muszę zrobić naprawę z płyty, ponieważ podczas jakiejkolwiek próby aktualizacji wyskakuje błąd (chyba uszkodzony plik z kodem licencyjnym), a wszystkie programy w komputerze (które przestaną działać) przeinstaluję. Dziękuje za pomoc i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Już wiem skąd usługi Windows 7 na XP u Ciebie. Z winy ComboFix, błąd operacyjny w przełączniku /uninstall. Tak więc u Ciebie narzędzie narobiło więcej szkód niż pożytku: import usług Windows 7 na niewłaściwą platformę oraz kasacja pożytecznych składników (FP z Mozilla Maintenance Service podobno już naprawione). I tak muszę zrobić naprawę z płyty, ponieważ podczas jakiejkolwiek próby aktualizacji wyskakuje błąd (chyba uszkodzony plik z kodem licencyjnym), a wszystkie programy w komputerze (które przestaną działać) przeinstaluję. Jaki błąd? Może to jest naprawialne bez Reperacji. A tak poza tym, ślady kombinacje krakującej: [2012-02-05 21:17:00 | 000,060,416 | ---- | C] () -- C:\WINNT\System32\antiwpa.dll57CF7[2012-02-05 21:17:00 | 000,060,416 | ---- | C] () -- C:\WINNT\System32\antiwpa.dll Reperacja nie usunie także usług dodanych przez ComboFix. To musi zostać ręcznie skorygowane. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi