picasso Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Co z zainfekowanym pendrivem? Po pierwsze zimmunizuj system przynajmniej pod kątem infekcji typu autorun.inf, posługując się opcją Computer Vaccination w Panda USB Vaccine. Nastepnie podepnij pendrive, ale nie wchodź na niego przez Mój komputer, tylko zrób log z USBFix z opcji Listing. Czy działanie ochrony Microsoft Essential nie będzie powodowało problemów z jednoczesnym działaniem Kasperskyego? Kaspersky Virus Removal Tool nie ma osłony rezydentnej, jest tylko mini skanerem awaryjnym do użytku jednorazowego, pozbawionym nawet auto-aktualizacji baz. Po ukończeniu skanowania należy go odinstalować, a następuje to poprzez zamknięcie okna skanera. Czy Essential jest wystarczająco dobrym programem do walki z wirusami? Jeśli nie to co polecasz? Skaner niejako podstawowy, ale nie jest zły. Jeśli szukasz za darmo czegoś bardziej rozbudowanego, to proponuję Avast. Ze względu na małą pojemność dysku nie mogę dokonać aktualizacji, które zajmują dużo miejsca. Czy są one konieczne? Tak, są ważne. Ja tu nie widzę jednak szczególnego problemu z miejscem na dysku, przecież wyliczone programy mało ważą. Deinstalujesz starszą wersję, nakładasz najnowszą... Drive C: | 14,62 Gb Total Space | 1,13 Gb Free Space | 7,75% Space Free | Partition Type: NTFS Poza tym, posłuż się darmowym SpaceSniffer do analizy miejsca. Może uda Ci się uwolnić nieco więcej miejsca. . Odnośnik do komentarza
bekon Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Cześć Picasso! Po urlopie wracam do działań ochronnych mojego komputera i zadań, które mi wyznaczyłaś. I już na samym początku pojawił się problem. Z twoich powyższych zaleceń z USBFix i Panda Vaccine wchodząc na podane strony złapałem kolejnego robaka. Nie do końca wiem czy wejście na którąś z tych stron było tego powodem, ale wchodząc na inne strony problemu nie było. Security Essential pokazuje coś takiego: Program Security Essentials napotkał następujący błąd: Kod błędu: 0x80508023. Program nie znalazł na komputerze złośliwego oprogramowania ani innego potencjalnie niechcianego oprogramowania. Kategoria: Wirus Opis: Ten program jest niebezpieczny i może się powielać, infekując inne pliki. Zalecana akcja: Usuń niezwłocznie to oprogramowanie. Elementy: file:C:\RECYCLER\S-1-5-21-1220945662-117609710-1417001333-500\Dc1.exe->(VFS:curl.exe#7) Program Security Essentials napotkał następujący błąd: Kod błędu: 0x80070002. Nie można odnaleźć określonego pliku. Kategoria: Wirus Opis: Ten program jest niebezpieczny i może się powielać, infekując inne pliki. Zalecana akcja: Usuń niezwłocznie to oprogramowanie. Elementy: containerfile:C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\UsbFix.exe file:C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\UsbFix.exe->(VFS:curl.exe#7) Program Security Essentials napotkał następujący błąd: Kod błędu: 0x8007065e. Dane tego typu nie są obsługiwane. Kategoria: Wirus Opis: Ten program jest niebezpieczny i może się powielać, infekując inne pliki. Zalecana akcja: Usuń niezwłocznie to oprogramowanie. Elementy: containerfile:C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\UsbFix.exe file:C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\UsbFix.exe->(VFS:curl.exe#7) Program usunął część, część dał jako kwarantanna, ogólnie mocno spowolnił działanie komputera. Co jest nie tak, czy znowu będzie trzeba podjąć wiele działań, czy jest to kolejny niebezpieczny robak? Proszę o pomoc! Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 I już na samym początku pojawił się problem. Z twoich powyższych zaleceń z USBFix i Panda Vaccine wchodząc na podane strony złapałem kolejnego robaka. Nie do końca wiem czy wejście na którąś z tych stron było tego powodem, ale wchodząc na inne strony problemu nie było. Security Essential pokazuje coś takiego: Przecież skaner pokazuje jako "infekcję" narzędzie USBFix (i jego replikę w Koszu pod zmienioną nazwą Dc1.exe). To jest fałszywy alarm a nie infekcja. Nie należało tego w ogóle usuwać. Tym bardziej, że jest nieskończona sprawa z pendrive i nie zostały podane dane na jego temat. Ponadto, wspominasz "spowolnienie komputera", toteż dodaj nowe logi z OTL. . Odnośnik do komentarza
bekon Opublikowano 9 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Dodaję log z USBfix. Zauważyłem, że na pendrive'ie nie ma wielu plików i folderów, których nie kasowałem, a które były mi potrzebne. A miejsce na nim jest jakby w 100% zajęte... UsbFix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Zauważyłem, że na pendrive'ie nie ma wielu plików i folderów, których nie kasowałem, a które były mi potrzebne. A miejsce na nim jest jakby w 100% zajęte... Czy na pewno widzisz wszystko? Otóż log z USBFix pokazuje, że na urządzeniu są ukryte przez atrybuty HS (systemowy ukryty) foldery. Jeśli nie masz w opcjach Widoku odznaczonej opcji "Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego", nie widzisz ich i wprowadza Cię to w błąd. Akcja ściągania atrybutów HS: 1. Pendrive podpięty. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files attrib /d /s -s -h F:\* /C Klik w Wykonaj skrypt. 2. Przedstaw log z przetwarzania skryptu oraz nowy z USBFix z opcji Listing. . Odnośnik do komentarza
bekon Opublikowano 9 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Muszę jeszcze raz ściągnąć OTL. Na razie serwer do ściągnięcia tego programu jest zajęty, muszę czekać aż go uruchomią. Może masz jakieś inne źródło, skąd mogę go ściągnąć? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Przecież tam są trzy różne wersje. Pobieranie EXE nie działa, to pobierz wersję COM. Odnośnik do komentarza
bekon Opublikowano 9 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 ok już zrobione. UsbFix.txt 07092012_201158.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Wg USBFix ... nic się nie wykonało, nadal ukryte obiekty na dysku F. Ponów próbę w inny sposób: 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: F: attrib -s -h F:\python_project attrib -s -h F:\FF attrib -s -h F:\mgr attrib -s -h F:\mapanalyst attrib -s -h F:\podanie_GIS.doc attrib -s -h F:\Lekcja_7 attrib -s -h F:\podanie_tatry.doc attrib -s -h F:\niedzwiedz attrib -s -h F:\szczawnica attrib -s -h F:\trzciana attrib -s -h F:\1855 attrib -s -h F:\Lekcja_8 attrib -s -h F:\harm_nasz_week.xls attrib -s -h "F:\dla studentow.xls" attrib -s -h "F:\modelowanie energii slonecznej" attrib -s -h "F:\Przemiany uzytkowania ziemi i funkcji Zablocia w Krakowie[1].pdf" pause Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.BAT > Uruchom ten plik 2. Zrób nowy log z USBFix z opcji Listing. . Odnośnik do komentarza
bekon Opublikowano 9 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Teraz przez Mój komputer pokazuje już wszystkie pliki i foldery Co dalej zrobić? UsbFix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Nie zauważyłam (to ze zmęczenia), że ... wszystkie trzy logi z USBFix są takie same ("Started at 15:18:25 | 09/07/2012"). Podajesz mi w kółko jeden i ten sam log. Prawdodopodnie już przy pierwszym podejściu z OTL sprawa została rozwiązana ... Proszę o nowy świeży log potwierdzający ... Odnośnik do komentarza
bekon Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Przepraszam za zamieszanie. Głupi błąd. Dodaję świeży log. UsbFix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Potwierdzenie mam. Możesz już odinstalować USBFix. Wszystko zdaje się być w temacie zrobione. Jeśli nie ma więcej pytań, daj sygnał do zamknięcia tematu. Odnośnik do komentarza
bekon Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Serdecznie Ci dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemów i duże zaangażowanie!!! Twoja praca jest nieoceniona! Pozdrawiam serdecznie i polecę wszystkim to forum! Zamykamy Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi