agusiamal Opublikowano 8 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Witam. Od miesiąca mam nowy laptop z Windows 7 SP1 64-bit. Zauważyłam na dysku katalog bonjour z plikami m.in. mdnsNSP.dll. Przy przeszukaniu w google wyszło mi, że to coś niepożądanego. Ale te informacje były sprzed paru lat i w razie czego wolę uwuwać pod waszą komendę. Ogólnie nie zauważyłam nic złego - centrum zabezpieczeń, aktualizacje, zapora działają. Jedyne co szwankuje, to drukowanie na drukarkach sieciowych - od wysłania do drukarki mija czasami kilka minut zanim wydrukuje, a na jednej to ostatnio w ogóle nie drukuje tylko zatrzymuje się na 2% (ale to lexmark - nie wymagajmy za dużo). Jest to dość uciążliwe, bo drukuję właściwie tylko na takich drukarkach. Ale wracając do tematu - proszę o sprawdzenie logów i ewentulne podpowiedzi jak sie tego bonjour pozbyć i czy w ogóle jest to wskazane. Pozdrawiam Agnieszka Extras.txt checkup.txt OTL.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 8 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Temat przenoszę do działu Windows. Zauważyłam na dysku katalog bonjour z plikami m.in. mdnsNSP.dll. Przy przeszukaniu w google wyszło mi, że to coś niepożądanego. To nie jest infekcja, tylko obiekt wprowadzony przez paczki Apple (QuickTime etc), względnie jako składowa komunikacyjna innych pakietów (np. Adobe Photoshop). Czasem występujący w kontekście problemów sieciowych. Obiekt jest wstawiony w łańcuch Winsock: O10:64bit: - NameSpace_Catalog5\Catalog_Entries64\000000000010 [] - C:\Program Files\Bonjour\mdnsNSP.dll (Apple Inc.)O10 - NameSpace_Catalog5\Catalog_Entries\000000000010 [] - C:\Program Files (x86)\Bonjour\mdnsNSP.dll (Apple Inc.) Nie ma potrzeby tego usuwać, gdy nic się nie dzieje. Gdyby usuwanie miało być jednak przeprowadzone, to należy: 1. Ręcznie wypiąć Bonjour z Winsock wg metody rozpisanej przeze mnie tutaj: KLIK. 2. Via Autoruns w karcie Services + Scheduled Tasks wyłączyć obiekty Bonjour. Nie podaję do deaktywacji tą metodą wpisów w Winsock. Autoruns miał (nie jestem jednak pewna czy nadal ma) błąd procedury usuwania tego typu wejść. Tzn. usuwał wpis z Winsock ale nie uzgadniał liczebności wejść w wartościach Num_Catalog_Entries64 + Num_Catalog_Entries. Skutki uboczne tego to brak sieci i/lub błąd startowy "System Windows nie może połączyć się z Usługą powiadamiania o zdarzeniach systemowych". Drobna uwaga poboczna, w Autoruns możesz usunąć też te wpisy: Karta Internet Explorer O2:64bit: - BHO: (Partner BHO Class) - {83FF80F4-8C74-4b80-B5BA-C8DDD434E5C4} - C:\ProgramData\Partner\Partner64.dll (Google Inc.)O2 - BHO: (Partner BHO Class) - {83FF80F4-8C74-4b80-B5BA-C8DDD434E5C4} - C:\ProgramData\Partner\Partner.dll (Google Inc.) Karta Logon O4 - HKU\S-1-5-21-2403310642-1225698830-1158638626-1000..\Run: [FactoryTest] C:\Windows\Test.bat File not foundO4 - HKU\S-1-5-21-2403310642-1225698830-1158638626-1000..\Run: [Power2GoExpress] NA File not found . Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 8 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Tak a propos Autoruns, to jest nowa wersja (z tego roku), wprowadzili parę usprawnień, być może skorygowali wyżej wymienioną wadę Odnośnik do komentarza
agusiamal Opublikowano 8 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Dzięki za odpowiedź. Ostatnio miałam trochę problemów z infekcjami z pendrive na różnych komputerach i jestem trochę przewrażliwiona. Na razie dam sobie na wstrzymanie, mam dużo pracy na komputerze. Jak mi się uspokoi to spróbuję to wyłączyć, może wtedy sieć będzie mi lepiej działać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Tak a propos Autoruns, to jest nowa wersja (z tego roku), wprowadzili parę usprawnień, być może skorygowali wyżej wymienioną wadę Sprawdziłam tę wersję Autoruns (z dnia 23 maja 2012). Nic się nie zmieniło i aż mnie to zaczyna dziwić, bo ten bug jest już od bardzo dawna. Program nadal przeprowadza niepoprawne usuwanie z Winsock, ciacha wpis ale nie aktualizuje licznika wejść. Zrobiłam przykładowe usunięcie Bonjour, po restarcie Windows mielił przy logowaniu dłużej niż zwykle i miły błąd się głosił, a sieć padła: Należy się wystrzegać Autoruns w obszarze menedżerowania dostawców Winsock. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi