Crezer Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Cześć. Zwykle, nie zwracałem na to uwagi, ale... Mam net (Bynajmniej tak piszę) 54mb/s. Z neostrady. Pliki pobiera mi góra 124kb/s!!!! Byłem bardzo zdenerwowany, więc zrobiłem test na speedtest, i wyszło, że pobieram 1mb/s!? A pobiera mi góra 124kb/s! Z pingiem, pisało mi tam, że 30, a mam około 70-100!? Bardzo proszę o pomoc. Net: http://www.speedyshare.com/vmxNB/netwolny.bmp Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 To nie jest oszustwo... Masz bezprzewodowy internet, jesteś połączony z Liveboxem po WiFi, określone dokładnie przez standard IEEE 802.11g. Maksymalna szybkość takiego połączenia (bezprzewodowego) z Liveboxem to właśnie 54 Mb/s. Potem pojawia się kwestia mylenia bita z bajtem. 1 B (bajt) = 8 b (bitów). Więc 124 kB/s = 8 * 124 kb/s = 998 kb/s = 0,975 Mb/s A to by wskazywało, że masz podpisaną umowę z TP na 1024 kb/s = 128 kB/s = 1 Mb/s, czyli wszystko jest w normie. Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Ehhh...Dzięki.To na to wygląda, że muszę ją chyba zmienić Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 To zależy, czy stan linii Ci na to pozwoli. Jeśli wejdziesz do konfiguracji Liveboxa i zrobisz screen ze statystyk ADSL, to postaram się podać, jaką maksymalną szybkość wyciągniesz na tym łączu. Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Okay, znaczy, mam wejść na strone neostrady (liveboxa), zalogować się, i zobaczyć? nie wiem czy o to chodzi : http://www.speedyshare.com/D65Yy/adsl.bmp Odnośnik do komentarza
Walkerowy Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Znajdź na stronie liveboxa (sdandardowy adres: 192.168.1.1) coś podobnego do tego: Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Okay, mam, oto zdj: http://www.speedyshare.com/4Mtu7/aaadl.bmp Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Hmm... masz prędkość połączenia pięciokrotnie niższą, niż Livebox synchro łapie. Zgłoś problem TP, bo to jest ich wina. 54 Mb/s nie wyciągniesz, ale na widoczne tam 5 Mb/s jest szansa. Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Chętnie bym zadzwonił, ale nie jestem pełnoletni :/ (Mam 13lat...) Poczekam na mamę, aż przyjdzie, i niech zadzwoni, ale co jej powiedzieć, aby powiedziała? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Mało kto na to zwraca uwagę na infolinii TP, o ile Cię głos nie zdradza, bo wtedy duża szansa, że zostaniesz potraktowany... hmm... nieco mniej poważnie. Możesz przekazać, że szybkość połączenia według http://www.orange.pl/speedtest.phtml (oni temu wierzą) jest inna, niż szybkość podawana na Liveboxie, który łapie synchronizację ADSL na wyższą prędkość. Poza tym, te parametry wskazują, że masz na łączu jakąś niestandardowe ustawienia, ktoś to w TP musiał ręcznie zmieniać - nie ma normalnej Neostrady oferowanej z takimi parametrami. Mam wrażenie, że po prostu stan łącza nie pozwalał na pełne 6 Mbps w Neostradzie i technik ograniczył pasmo, żebyś mógł na Liveboxie synchro złapać. Najlepiej sprawdź, co jest wpisane w umowie. Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Okay, ja sam raczej nie zadzwonie (jeszcze mutacji nie przeszedłem, więc głos jeszcze dziecinny) Poczekam na mamę, i się zobaczy. Gdy przyjdzie, bądź zadzwoni- napizę. Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Jednak mam w umowie 1mb/s, 44zł= internet+kablówka... Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Nie wiem, kiedy podpisywałeś umowę (ewentualnie aneks do starej), ale wszystkie, w których posiadaniu jestem, mają w § 2 ustępie 1. "Na podstawie Umowy TP świadczy na rzecz Abonenta Usługę w Opcji 2048kbps o parametrach, określonych w Cenniku". Poszukaj tego zdania w umowie, bo powinno być... Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Podpisywałem około 4lata temu. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Powiedzmy zatem, że działa. Dlaczego Livebox łapie synchronizację na inne parametry - nie mam pojęcia. Jeżeli nic się z połączeniem nie dzieje, to można to tak zostawić. Jeśli wierzyć innym parametrom podawanym przez Livebox, to możesz spokojnie podpisywać umowę na wyższą prędkość. Odnośnik do komentarza
Crezer Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 (edytowane) Okay, dzięki. Temat do zamknięcia. Edytowane 2 Czerwca 2012 przez DawidS28 Ok, zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi