Skocz do zawartości

TR/Atraps.Gen2 w pliku desktop.ini

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam następujący problem z działaniem komputera. Po uruchomieniu słyszę sygnał alarmujący o wirusach i program antywirusowy AntiVir Guard, którego używam wyświetla komunikat: A virus or unwanted program was found! What sholud happen with the file? C:\Documents and Settings\kkk\Dane aplikacji\desktop.ini Is the TR/ATRAPS.Gen2 Trojan. (Zaznaczałem opcję Deny access, ale to nic nie dało).

Niestety nie mogłem w żaden sposób zamieścić w tym poście wymaganych logów, gdyż poza tym, że antywirus wyświetla powyższą informację nic nie działa - nie mogę otworzyć Internet Explorera, ani nawet Mój Komputer - pendrive na którym mam OTL.exe i GMER (pobrane za pomocą drugiego komputera - z którego teraz się kontaktuje na tym forum) nie jest odczytywany.

Wcześniej (kilka godzin temu), kiedy jeszcze wszystko działało zaobserwowałem, że internet mi zwolnił (otwieranie stron trwało kilka minut), a po zresetowaniu zaczęło się to, co opisałem powyżej.

Nie mam pojęcia, co robić.

Bardzo proszę o pomoc.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
program antywirusowy AntiVir Guard, którego używam wyświetla komunikat: A virus or unwanted program was found! What sholud happen with the file? C:\Documents and Settings\kkk\Dane aplikacji\desktop.ini Is the TR/ATRAPS.Gen2 Trojan. (Zaznaczałem opcję Deny access, ale to nic nie dało).

W tej lokalizacji jest systemowy plik desktop.ini:

desktopini.png

Biorąc na serio co mówi Avira może coś chce ten plik podmienić / zmodyfikować. Patrząc tylko na nazwę pliku może chodzi o infekcję ZeroAccess.

Niestety nie mogłem w żaden sposób zamieścić w tym poście wymaganych logów, gdyż poza tym, że antywirus wyświetla powyższą informację nic nie działa - nie mogę otworzyć Internet Explorera, ani nawet Mój Komputer - pendrive na którym mam OTL.exe i GMER (pobrane za pomocą drugiego komputera - z którego teraz się kontaktuje na tym forum) nie jest odczytywany.

Czy takie same objawy są w Trybie awaryjnym Windows?

.

GMER zrobiłeś w złym środowisku, działa sterownik emulacji napędów wirtualnych:

DRV - [2007-01-15 17:17:29 | 000,639,224 | ---- | M] () [Kernel | Boot | Running] -- C:\WINDOWS\system32\drivers\sptd.sys -- (sptd)

I owszem, mamy tu infekcję ZeroAccess, co poświadcza GMER:

---- Processes - GMER 1.0.15 ----

Library c:\windows\system32\n (*** hidden *** ) @ C:\WINDOWS\system32\svchost.exe [640] 0x45670000

Podaj dodatkowy skan identyfikacyjny. Uruchom OTL, wszystkie opcje ustaw na Brak + Żadne, w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\CLSID\{42aedc87-2188-41fd-b9a3-0c966feabec1} /s
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{F3130CDB-AA52-4C3A-AB32-85FFC23AF9C1} /s
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{42aedc87-2188-41fd-b9a3-0c966feabec1} /s
/md5start
services.exe
/md5stop

Klik w Skanuj i przedstaw raport.

.

Skan zwrócił zainfekowany przez trojana klucz systemowej klasy WBEM:

"" = Microsoft WBEM New Event Subsystem

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{F3130CDB-AA52-4C3A-AB32-85FFC23AF9C1}\InprocServer32]

"" = \\.\globalroot\systemroot\Installer\{d70e8e4e-90b6-242c-9a93-437377f351cc}\n.

"ThreadingModel" = Both

Wykonaj jeszcze jeden skan, uruchom SystemLook, w oknie wklej:

:regfind
{d70e8e4e-90b6-242c-9a93-437377f351cc}

:folderfind
{d70e8e4e-90b6-242c-9a93-437377f351cc}

Klik w Look. Przedstaw wynikowy raport.

.

Jest tylko ten jeden wpis zwracany w skanie, z tym że ja nadal nie jestem pewna czy jest tylko jeden. Nie zwróciłam na to wcześniej uwagi, że w Trybie awaryjnym działasz z kompletnie innego konta wbudowanego w system:

User Name: Administrator | Logged in as Administrator.

Prowadzony tu skan widzi inny rejestr bieżącego uytkownika (HKEY_CURRENT_USER), a to ma znaczenie przy tej infekcji. Przechodząc w Tryb awaryjny zaloguj się na swoje konto kkk a nie Administrator i ponów skan w SystemLook.

.

Skan z właściwego konta ujawnił wszystkie składniki. Przechodzimy do usuwania, a musi być wykonane z poziomu zainfekowanego konta a nie Administratora. Zakładam, że podałeś mi właściwą ścieżkę do desktop.ini.

1. Otwórz Notatnik i wklej w nim:

reg delete HKCU\Software\Classes\CLSID\{42aedc87-2188-41fd-b9a3-0c966feabec1} /f
reg add HKLM\SOFTWARE\Classes\CLSID\{F3130CDB-AA52-4C3A-AB32-85FFC23AF9C1}\InprocServer32 /ve /t REG_SZ /d C:\WINDOWS\system32\wbem\wbemess.dll /f

Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.BAT

Plik umieść wprost na C:\.

2. Uruchom BlitzBlank i w karcie Script wklej:

DeleteFolder: 

C:\WINDOWS\Installer\{d70e8e4e-90b6-242c-9a93-437377f351cc}

"C:\Documents and Settings\kkk\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\{d70e8e4e-90b6-242c-9a93-437377f351cc}"

DeleteFile:

"C:\Documents and Settings\kkk\Dane aplikacji\desktop.ini"

Execute:

C:\fix.bat

Klik w Execute Now. Zatwierdź restart komputera. Przed ekranem z logo Windows powinien pojawić się ekran z działaniami BlitzBlank. Finalnie BlitzBlank wygeneruje na dysku C log.

3. Wklej do posta zawartość raportu BlitzBlank. Zrób nowy log z SystemLook na te same warunki co podane wcześniej oraz log z GMER.

.

Wprawdzie ustały czynności rootkit (wg GMER), ale BlitzBlank nie wykonał całości zadania. Nadal jest zmodyfikowana wartość klasy WBEM.

1. Otwórz Notatnik i wklej w nim:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{F3130CDB-AA52-4C3A-AB32-85FFC23AF9C1}\InprocServer32]
@="C:\\WINDOWS\\system32\\wbem\\wbemess.dll"
"ThreadingModel"="Both"

Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG > Uruchom ten plik

2. Zresetuj system i ponów skan w SystemLook na te same warunki co poprzednio.

.

Teraz niby wszystko już działa (mogę otworzyć Internet, Mój Komputer, itp), ale nadal Avira ostrzega o wirusie (słychać dźwięk) po zalogowaniu.

Wg moich odczytów infekcja została pomyślnie usunięta. Czy na pewno są znajdowane "wirusy"? Czy w dziennikach zdarzeń Avira jesteś w stanie znaleźć informację na temat bieżących skanów i co ewentualnie jest znajdowane?

.

Po zalogowaniu nie słychać już dźwięku ostrzegawczego.

Zrobiłem pełne skanowanie systemu w Avira i wykryło:

1. The file 'C:\Documents and Settings\kkk\Ustawienia lokalne\temp\Main.class'

contained a virus or unwanted program 'EXP/JAVA.Ternub.Gen' [exploit]

Action(s) taken:

The file was moved to '50349d10.qua'!

2. The file 'C:\System Volume Information\_restore{87FC37D7-2E93-400E-B8BF-40253101EC2A}\RP51\A0012419.ini'

contained a virus or unwanted program 'TR/ATRAPS.Gen2' [trojan]

Action(s) taken:

The file was moved to '4ffba2a0.qua'!

3. The file 'C:\System Volume Information\_restore{87FC37D7-2E93-400E-B8BF-40253101EC2A}\RP51\A0015419.ini'

Action(s) taken:

The file was moved to '4ffba2d4.qua'!

4. The file 'C:\System Volume Information\_restore{87FC37D7-2E93-400E-B8BF-40253101EC2A}\RP51\A0020432.ini'

Action(s) taken:

The file was moved to '4ffba2eb.qua'!

5. The file 'C:\System Volume Information\_restore{87FC37D7-2E93-400E-B8BF-40253101EC2A}\RP52\A0021479.EXE'

contained a virus or unwanted program 'TR/Nedsym.G.61' [trojan]

Action(s) taken:

The file was moved to '4ffba31c.qua'!

Po wykryciu zaznaczałem za każdym razem opcję Move to quarantine.

Wynik Trojan.Agent.Gen to rzeczywiście trojan. Pozostałe bez znaczenia: PUM.Disabled.SecurityCenter to tylko adnotacja, że wyłączono alterty Centrum powiadomień, Trojan.Dropper w projektach wygląda na fałszywy alarm. Na zakończenie:

1. Prefencyjnie zmień hasła logowania w serwisach.

2. Wykonaj ważne aktualizacje: KLIK. Tutaj fragmentaryczny wyciąg z Twojej listy zainstalowanych:

========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ==========

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216015FF}" = Java™ 6 Update 23

"{3248F0A8-6813-11D6-A77B-00B0D0150110}" = J2SE Runtime Environment 5.0 Update 11

"{5C82DAE5-6EB0-4374-9254-BE3319BA4E82}" = Skype™ 3.5

"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A70500000002}" = Adobe Reader 7.0.5 - Polish

"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 11 ActiveX

"Gadu-Gadu" = Gadu-Gadu 7.6

"Mozilla Firefox (3.6.13)" = Mozilla Firefox (3.6.13)

Poboczny komentarz: kalekie GG7 (brak szyfrowania i pełnej obsługi własnego protokołu) można wymienić bardziej rzeczową alternatywą. W artykule Darmowe komunikatory znajdziesz opisy (WTW, Miranda, Kadu, AQQ).

.

"Wynik Trojan.Agent.Gen to rzeczywiście trojan." - czy mam z nim coś zrobić, jakoś go usunąć z komputera, czy jest niegroźny, więc nie trzeba?

Symbioza "trojan + "niegroźny" nie istnieje. To oczywiste, iż masz usunąć ten wynik za pomocą MBAM.

Nie bardzo rozumiem o jakie hasła chodzi - o te w serwisach internetowych (e-mail, facebook, itp), czy o jakieś inne?

Właśnie o te.

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...