Walkerowy Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Cześć! Zacznę od krótkiego wprowadzenia. Na codzień mieszkam w Poznaniu i posiadam tam internet 6Mb/s. Na weekend postanowiłem przyjechać do rodziców, staruszki korzystają z kompów, opłacają miesięcznie netie 6Mb/s no i z tą wartością wszystko się zaczyna. Istotnym wydaje się faktem jest to, że umowa na czas określony minęła, a rodzice nie przedłużając umowy opłacają tą samą, z tym, ze obowiązuje ona już na czas nieokreślony. Zaniepokoiło mnie wolne ładowanie się głównie filmów na youtubie, jako wyznacznik przyzwoitości przyjąłem to jak ładują sie filmy w Poznaniu i od razu zauważyłem, że coś jest nie tak. Wszedłem na stronę speedtest.net i moim oczom ukazał się wynik nie przekraczający 1Mb/s oraz ping w granicach ~50(co też jest istotne). Nie zwlekając zadzwoniłem do konsultanta o pomoc. Po 30 minutowej konwersacji, podczas której istotnym okazało się sprawdzenie szybkości na stronie tester.netia.pl (wyszło tak samo jak na speedtest.net), pan kazał wyłączyć router z gniazdka, co wykonałem, potem podłączyć, poczekać, dsl długo ustanawiał połączenia, a jak już to powstało to test wykazał szybkość 6Mb/s i ping ~30ms(ciekawe). I teraz najlepsze: po dwóch godzinach od rozwiązania problemu, łącze zostało zerwane, wg providera z winy odbiorcy(ja mam inne zdanie) i tester z netii wykazał znowu http://results.teste...a.pl/loqveiimfb , co mnie troszkę podku.. zdenerwowało. No nic, pomyślałem, zresetowałem router i cośtam się polepszyło, nie przywiązywałem uwagi to tego jak bardzo. Zaczyna się godzina wieczorna, albo już i nocna i postanowiłem coś z tym zrobić i tak: pomiary i odczucia własne wyglądają tak 1Mb/s i ~50ms ping, a tester.netia.pl mówi za każdym razem to samo 60Mb/s i ~30ms ping. Dodam, że wykonując ping wp.pl, onet.pl itd. -t => co jakiś czas upływa limit żądania (gubi pakiety). Proszę o pomoc, jak rozwiązać ten problem. Nie mogę przetłumaczyć tym burakom, że rzeczywiście jest inaczej niż wskazuje na to tester.netia.pl. Proszę o wytłumaczenie mi dlaczego tak jest, z tymi wynikami. Pozdrawiam. Dorzucam net-log'a: Net-log 1:01:21,60 2012-06-02 HOSTS # I dorzuce jeszcze dwa wyniki z teraz: http://www.speedtest.net/result/1984974953.png http://results.tester.netia.pl/hropfiimfb Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Czy mógłbyś wkleić Net-log jako załącznik do posta? Pokazywarka ubija formatowanie i efekt jest taki, że nie da się tego czytać. Jaki masz router? Odnośnik do komentarza
Walkerowy Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Netgear DG834Gv5 net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 To chyba jednak nie Netia... Wyliczanie statystyk dla 275 sekund... Źródło Ten węzeł/Łącze Przeskok RTT Zgubione/wysłane = Pct Zgubione/wysłane = adres Pct 0 192.168.0.3 21/ 100 = 21% | 1 1ms 21/ 100 = 21% 0/ 100 = 0% 192.168.0.1 0/ 100 = 0% | Uruchom z uprawnieniami admina wiersz poleceń, wpisz: netsh int ip reset reset.log Potem uruchom ponownie komputer. Router masz własny, czy od dostawcy? Odnośnik do komentarza
Walkerowy Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Rozumiem rozumiem, to jest jedna strona medalu, a teraz pasmo przepustowości? Wykonałem komendę. Router mam własny już od 4 lat, nigdy mnie nie zawodził, zawsze jak były problemy to z winy dostawcy. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 No ok, ale tu jak wół stoi, że problem zaczyna się na bezprzewodówce. Czyli albo router, albo Twój laptop. Jesteś w stanie sprawdzić na innym komputerze? Odnośnik do komentarza
Walkerowy Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgadzam się, masz rację, że wina stoi w połączeniu Wi-Fi. Po zresetowaniu protokołu TCP/IP utrata pakietów nadal występuje. Co do sprawdzenia na innym komputerze to mam jedynie możliwość na stacjonarce i na swoim laptopie. Ewentualnie mogę skombinować jeszcze nowy, nie używany router Asmaxa od netii na podmiankę, ale to w ostateczności. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 A jak to na stacjonarnym wygląda? Po kablu zawsze pewniej... Odnośnik do komentarza
Walkerowy Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Nie wiem jak wygląda, nie korzystam :] Ale przed chwilą znowu rozłączył mi się router, na DSL nie było połączenia. EDIT: właśnie siedzę na stacjonarce i też gubi pakiety. Zaraz zrobię net-log. Oto fantastyczny wynik ze stacjonarki: http://www.speedtest.net/result/1985873164.png http://results.tester.netia.pl/erksfiimfb O co tu chodzi ? ;] Ping raz ~50 raz ~30. Proszę o szybkie odpowiedzi, bo jutro już mnie tu nie będzie, a staruszki muszą płacić, za ten transfer. I od razu z góry serdecznie dziękuję. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Są gdzieś tam jakieś generowane logi na Netgearze? Jeśli pada i WiFi, i połączenie DSL, to najprawdopodobniej masz uszkodzony router. Odnośnik do komentarza
Walkerowy Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Log ze stacjonarki. net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Tu też jest problem, analogiczny do tego z laptopa. Proponuję testowo wymienić router. Odnośnik do komentarza
Walkerowy Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Router zmieniony, gubienie pakietów występuje, wykonać net-log? Aktualnie pracuje na routerze Asmax AR 1004g http://results.teste...a.pl/foosfiimfb http://www.speedtest.../1985954866.png <- do tego taka mała dygresja, po pierwszym podłaczeniu wskazywał 6Mb/s, zrobiłem reset routera (zmiana ip) i powstał widoczny wynik. Dorzucam statystyki adsl. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zrób Net-log, zobaczymy coś więcej. Odnośnik do komentarza
Walkerowy Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 PRosze :] net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Rwie się dalej, tylko teraz trudniej ustalić, gdzie zaczyna się problem. Statystyki ADSL wyglądają na dobre, więc ciężko mi zwalać winę na operatora. Zgłoś jeszcze raz problem Netii i ściągnij najlepiej technika, niech on sprawdzi łącze. W domowych warunkach trudno to będzie zrobić. Odnośnik do komentarza
Walkerowy Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Szkoda myślałem, że może coś tu wykombinujemy. W takim układzie za tydzień będę wołał technika. :] Ale hola! Jak ja im udowodnie, że jest coś nie tak? Odnośnik do komentarza
Walkerowy Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 (edytowane) Netia sama rozwiązała problem i po złożeniu zażalenia : Odpowiadając na Pana wiadomość informuję, że na podstawie niedogodności w świadczeniu usług faktura numer xxxxxxxxxxxxxx została skorygowana na kwotę -7,93 zł brutto. Proszę o oczekiwanie za fakturą korygującą. ^.^ Pozdrawiam. Edytowane 7 Czerwca 2012 przez DawidS28 Brawo. Ja z TP sądziłem się o 15 PLN przez pół roku. Temat, jako rozwiązany, zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi