PhatDerick Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Witam! Ostatnio wykonałem aktualizację systemu win7 z wersji RTM do wersji "sklepowej". Po skończonej nakładce przy włączeniu komputera przywitał mnie komunikat Deamona o braku SPDT. Niewiele myśląc doinstalowałem ten składnik. Restart - znów ten komunikat. Zabieram się do reinstalacji Deamona po wcześniejszej deinstalacji wszystkiego. Restart - znów komunikat. Wygląda na to że SPDT wogóle się nie instaluje. Deamona nie ma wogóle na liście w "odinstaluj program". Akurat teraz jak go potrzebuje musi być coś nie tak :/ proszę o pomoc. Pozdrawiam, P.D. Odnośnik do komentarza
zord Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 wersja sklepowa i RTM to to samo niepotrzebnie sobie roboty narobiłeś tą 'nakładką' spróbuj zainstalować sam SPTD wersja 32bit http://www.duplexsecure.com/download/SPTDinst-v169-x86.exe wersja 64bit http://www.duplexsecure.com/download/SPTDinst-v169-x64.exe Odnośnik do komentarza
PhatDerick Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Próbowałem instalować osobno, nic z tego... Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgodnie z tym co podają na forum Daemon`a, przed takimi operacjami trzeba najpierw program odinstalować. No ale teraz to już za późno. Deamona nie ma wogóle na liście w "odinstaluj program". Zerknij tutaj: http://forum.daemon-tools.cc/f26/how-remove-daemon-tools-v4-6992/ Odnośnik do komentarza
Traxter Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 A spróbuj całkowicie usunąć sterownik z systemu i ponowną instalację wg tego sposobu https://www.fixitpc.pl/index.php?/forum-6/announcement-2-wazne-oprogramowanie-emulujace-napedy/ Odnośnik do komentarza
PhatDerick Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Tyrol, usuwałem tak już. Traxter, nie mogę tak usunąć, klawisz uninstal jest nieaktywny Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Próbowałeś również ze zmianą w rejestrze? Odnośnik do komentarza
Traxter Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Usuń też podany klucz w rejestrze Odnośnik do komentarza
PhatDerick Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Nie mogę go usunąć, nawet RegASSASSIN nie daje rady Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 PhatDerick klucz się da usunąć, bo osobiście to wykonywałam wielokrotnie, ale ręcznie, bo takie twory jak RegASSASSIN to się nie sprawdzają do tego. Klucz jest zablokowany, ponieważ nie ma uprawnień dla stosownych kont. Zastosuj: regedit zastartowany na uprawnieniu SYSTEM (np. przez psexec) i zacznij od góry resetować uprawnienia zmieniając Właściciela na konto SYSTEM i dla konta SYSTEM Pełna kontrola. Z tą rekursją na kluczu SPTD się nie uda do do końca. Po odblokowaniu klucza nadrzędnego pojawią się kolejne podklucze, a po ich odblokowaniu kolejne, które trzeba odblokować. Aż do uzyskania całej struktury. I wtedy zacznij kasować od ostatniego subklucza w górę. Odnośnik do komentarza
PhatDerick Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Oj, chyba mnie to przewyższa... Jak mam zastartować regedit i jak zmieniać właściciela? Czytałem twój poradnik na ten temat, próbowałem, ale jakoś bez skutku... Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Jako SYSTEM program możesz uruchamiać również za pomocą Process Hacker. Uruchamiasz go jako Admin, z menu Hacker -> Run As... -> wybierasz z listy konto systemowe (w XP to jest NT AUTHORITY/SYSTEM, w 7 nie wiem czy tak samo się ono nazywa), a jako program do uruchomienia wybierasz Edytor rejestru (C:\WINDOWS\regedit.exe). Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Pokaż co widzisz w uprawnieniach. Operacja z kontem SYSTEM nie jest konieczna na Windows 7, bo teraz to sprawdziłam (na XP pamiętam co innego). Oto co ja widzę po zainstalowaniu SPTD na Windows 7, wg dwóch scenariuszy: 1. Zostało użyte narzędzie SPTDinst z opcji Uninstall i restart. Ta akcja zostawia martwy klucz. W kluczu SPTD jest zablokowany klucz cfg i to jego Uprawnienia należy ciut dostosować. Administratorzy nie mają dostępu: Wystarczyło postawić ptaszek na Pełna kontrola i klucz poleciał (a reszta kluczy z rączki idzie). Po tym restart systemu. 2. Uprawnienia wyglądają zupełnie inaczej, gdy jest czynny sterownik SPTD (i nie zostało użyte narzędzie SPTDinst), który kompletnie blokuje dostęp wszystkich kont. Przy otwieraniu Uprawnień podklucza cfg jest zgłaszany błąd braku dostępu, a po zatwierdzeniu komunikatu masz wyczyszczony na goło panel: Reset uprawnień wchodzi w pętlę komunikatów o braku uprawnień, niemożności resetu etc. To jest wynik działania sterownika i tego nie da się zresetować. Najpierw należy wyłączyć działanie SPTD. Czyli w kluczu SPTD zmodyfikować wartość Start z 0 na 4 i restart systemu, by sterownik został odładowany. Po odładowaniu zastajesz prostą sytuację z punktu 1. . Odnośnik do komentarza
PhatDerick Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Nie mogę odinstalować poprzez SPTDinst, button uninstall jest nieaktywny. Próbowałem zmienić watość Start tak jak napisałaś, ale bez skutku. Wygląda to tak: Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Nie mogę odinstalować poprzez SPTDinst, button uninstall jest nieaktywny. Tak jest, kiedy wartość Start jest już ustawiona na 4. Próbowałem zmienić watość Start tak jak napisałaś, ale bez skutku. "Bez skutku", czyli: wartość Start już jest na 4, więc nie było co zmieniać, modyfikacja tej wartości się nie utrzymuje, czy może masz na myśli że pomimo nieaktywnego sterownika uprawnienia są puste: Wygląda to tak: Dla klucza cfg klik w Zaawansowane > karta Właściciel i pokaż tu zrzut ekranu co tam widać. . Odnośnik do komentarza
PhatDerick Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Wartość była na 0, jeśli ci chodzi o to co na zrzucie to już było po moje modyfikacji. Ale przed button też był nieaktywny. Nie wiem, może coś źle robię... Żądany screen: Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Wartość była na 0, jeśli ci chodzi o to co na zrzucie to już było po moje modyfikacji. Czy zresetowałeś komputer po edycji wartości Start? Sama zmiana wartości nie odładuje już aktywnego sterownika, dopiero restart spowoduje wdrożenie tego. Wszystkie uprawnienia, które pokazujesz, wskazują że sterownik nie jest odładowany z pamięci i blokuje dostęp. Identyczne rzeczy widzę, gdy SPTD działa w tle. Odnośnik do komentarza
PhatDerick Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Tak, komputer został zresetowany. Nawet przed chwilą sprawdziłem jeszcze raz i dokładnie to samo jest. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Skoro SPTD już nie działa (był restart i po restarcie Start jest na 4) to czy da się tam przestawić właściciela, czyli zaznaczyć grupę Administratorzy + opcję "Zamień właściciela dla podkontenerów i obiektów"? Odnośnik do komentarza
PhatDerick Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Rzeczywiście, udało się, klucz wkońcu usunięty dziękuję ci picasso za pomoc. Zainstalowałem Deamona ponownie i śmiga aż miło ^^ Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i pomoc. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi