19normalny89 Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Witam Obecnie używam Defraggler który na Xp sprawował się znakomicie. Na Win7 (mimo że obsługuje ten system) jest nie co dziwny. Mianowicie, przed defragmentacją jest np: 500MB (pofragmentowane pliki). Analizuje jeszcze raz i moim oczom ukazuje się ponad 3GB pofragmentowancyh plików (Nie zawsze występuje taka sytuacja, przy XP to się nie zdarzyło ani raz) Pliki te to zazwyczaj Czy to normalne ? Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Według mnie do defragmentacji systemu Vista/Win 7 najlepiej używać komercyjnych produktów - wd. mnie to jest najlepszy produkt KLIK Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 19normalny89 możesz wypróbować ten tutaj => O&O Defrag Professional 12.5.339 Odnośnik do komentarza
19normalny89 Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Same płatne, a coś z darmowego ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Same płatne, a coś z darmowego ? Darmowe owszem są: Puran Defrag Free Edition, MyDefrag (+ MyDefragPowerGUI), UltraDefrag. Kieruję na ten pierwszy (boot time defragmentacja, natywne wsparcie dla x64). Nie ma jednak co ukrywać, takie rozwiązanie komercyjne jak PerfectDisk (również polecam) jest bardziej wyewoluowane. Odnośnik do komentarza
Andziorka Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Ja z kolei używam: Auslogics Disk Defrag -jest to program darmowy i dokładny, używam od kilku lat. Odnośnik do komentarza
ichito Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Proponuję...podobnie jak Picasso...Puran Defrag Free i Ultimate Defrag 1.72 (ostatnia wersja za free). Puran oprócz klasycznego defragmentowania przeprowadza "boot time defrag" w rożnych konfiguracjach i bez użycia systemu, poza tym co czasem się przydaje, integruje się z menu kontekstowym PPM - używam go na XP i na 7. Natomiast Ultimate Defrag w wersji darmowej i tak jest niespotykanym defragmentatorem, układając pliki wg zasady Pareto - to jedyny znany mi defragmentator, który bazuje na takim sposobie rozmieszczania plików. Poza tym oferuje kilka różnych typów defragmentacji - tylko pliki pofragmentowane, konsolidacja przestrzeni dyskowej, po nazwie plików i folderów, czy w końcu automatyczna defragmentacja...przy czym każdy z tych sposobów można modyfikować, a przy tym każdy dysk może mieć własne ustawienia. Ultimate Defrag 1.72 nie jest dostępny na stronie producenta od już od ponad roku, ale znajdziesz go np tu http://download.cnet.com/UltimateDefrag-Freeware-Edition/3000-2094_4-10582157.html Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Ultimate Defrag 1.72 nie jest dostępny na stronie producenta od już od ponad roku Jest: KLIK, tylko są korowody rejestracyjne. Z tym, że ten defragmenter nie ma oficjalnej kompatybilności z Windows 7 (choć sobie na nim działa), dlatego nie został tu przeze mnie zaproponowany. Odnośnik do komentarza
ichito Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Jest: KLIK, tylko są korowody rejestracyjne. No cóż...z faktami się nie dyskutuje Niemniej kiedyś mocno się naszukałem na stronie Disktrixa i nie znalazłem programu, tylko informacje ze program nie jest już oficjalnie dostępny u nich. Widać słabo szukałem albo coś się zmieniło Odnośnik do komentarza
kronopio Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgadzam się z przedmówcami, że PerfectDisk to jest jednak właśnie TO narzędzie, które w kwestii defragmentacji posiada potencjał i moc. Pisze, bo znalazłem dość ciekawą opcję za FREE (niestety ściąganie "free" kończy się za 13h: www.giveawayoftheday.com), mianowicie jest do ściągnięcia Paragon Partition Manager 11 SE Jest to wprawdzie narzędzie do partycjonowania dysków, ale ten zawiera w sobie rownież funkcję defragmentacji partycji Jest alternatywa za FREE (bez ograniczenia czasowego) i nazywa się Partition Manager 2010 Free Edition jednakże nie gwarantuję, że ma ona opcję defragmentacji. Ot takie ciekawostkowe wtrącenie, bo nie wiem na ile ten "ich algorytm defragmentacji" jest naprawdę skuteczny. . Odnośnik do komentarza
stivo Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 Ja z kolei używam: Auslogics Disk Defrag -jest to program darmowy i dokładny, używam od kilku lat. Ja też korzystam z niego od dłuższego czasu i na Win7 x64 nie robi problemów. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi