pakeroso Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Witam! Laptop znajomego odmówił posłuszeństwa - system ładuje się kilka minut, aplikacje również, a do tego nieliczne problemy systemowe. Obstawiam tutaj uszkodzenie dysku lub infekcję. Jeśli chodzi o diagnozę dysku, to MHDD z Ultimate Boot CD nie widzi twardziela, tylko CDRom, test diagnostyczny dysku spod biosu sygnalizuje błąd odczytu i nie chce się uruchomić. SMART i szybki test powierzchni dysku wygląda tak: Pełny skan powierzchni znalazłby więcej, ale trwałoby to kilka godzin. Jeśli chodzi o infekcję, to próbowałem OTL, ale przez 2 godziny nie skończył skanowania, więc przerwałem. Proszę o poradę Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Dysk nie jest wykrywany ponieważ najprawdopodobniej masz włączony tryb AHCI w BIOS-ie. Przed testem MHDD należy wyłączyć AHCI i zrobić test. Dane które są dostępne teraz pokazują że dysk pada więc zrób kopię zapasową danych. Ze względu na liczbę uszkodzonych sektorów raczej nie uda się remapowanie i zerowanie więc prawdopodobnie potrzebny będzie nowy dysk. Odnośnik do komentarza
pakeroso Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 W tym HP-ku jest BIOS dla ubogich, pozwalający jedynie na zmianę bootowania i wyłączenie poszczególnych peryferiów. Czyli nie zostaje mi nic innego, jak zakup nowego dyzia ? Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Powinno byc w Bios-e cos "ala" - SATA Native Mode (ENABLE/DISABLE). Disable i powinno zadzialac IDE. "Powinno" to dobre slowo. Jak sie uda odpalic MHDD (jesli cenne dane to kopia posektorowa dysku wskazana przed jakimkolwiek dzialaniem http://www.google.pl/#hl=pl&sclient=psy-ab&q=kopia+posektorowa+dysku&oq=kopia+posektorowa&aq=1&aqi=g4&aql=&gs_l=hp.1.1.0l4.14906.16331.1.25411.6.0.0.6.6.0.0.0..0.0...0.0.H-FLujgUIaU&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=f9d32d44c2ea0ce5&biw=1256&bih=696 ) to mozesz wkleic Smart + scan czyli 2xF4. Znajdziesz poradnik w dziale hard. Nic dobrego jak juz zostalo napisane oczekiwac nie mozna, ale.....czasem cuda sie zdarzaja. Odnośnik do komentarza
pakeroso Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Opcja SATA Native Mode faktycznie pomogła. Po kilku godzinach skanowanie przerwałem, bo do końca musiałbym czekać pewnie z 2 dni. Kopii dysku niestety nie mogę zrobić, bo nie mam kieszeni 2,5", a system na laptopie jest już tak uszkodzony, że nie chce instalować sterowników urządzeń podłączanych przez USB. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Sam widzisz co jest grane. Warto sprawdzic zasilanie lapka - tak na wszelki wypadek. Servis by sie przydal w tym celu lub na wiare, ze to tylko dysk padl inny na podmiane. Odnośnik do komentarza
pakeroso Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Jeśli chodzi o zasilanie, to co miałbym sprawdzić ? Serwis nie ma chyba sensu, bo też wstawią nowy dysk i wezmą kasę za nic. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Jeśli chodzi o zasilanie, to co miałbym sprawdzić ? A nic nie sprawdzaj. Padł dysk i nie ma co dorabiac do tego filozofii. Trzeba wymienić na nowy i po ptokach. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 I tak trzymac. Wyrwalem sie do "szprawdzania", wybaczcie szanowni koledzy. Odnośnik do komentarza
pakeroso Opublikowano 8 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Ok, dysk wymieniony, laptop odżył. Co prawda nieco danych straciłem, ale dokumenty przeżyły. Dzięki panowie za pomoc ! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi