adaman Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Witam W menu kontekstowym w poleceniu Uruchom brakuje opcji Uruchom jako Administrator. We Właściwości>Zaawansowane wybierz właściwości zaawansowane dla tego skrótu, opcja Uruchom jako Administrator jest niedostępna. W systemie najprawdopodobniej była infekcja. Po zalogowaniu do konta podmieniony był explorer.exe. Podobny przypadek miałem w laptopie. Tutaj wystarczyło Przywracanie systemu i Windows chodzi. Pewnie po infekcji zostały jakieś śmieci. Windows7 x32. OTL.Txt Extras.Txt gmer.txt Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Pobierz sobie pliczek rejestru CMD dodaj wpisy restart i sprawdź http://www.sevenforums.com/tutorials/19449-default-file-type-associations-restore.html Odnośnik do komentarza
adaman Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Niestety nic się nie zmieniło. Wydaje mi się, że Uruchom to jest co innego niż CMD.(Start>Wszystkie programy>Akcesoria>Uruchom} Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Sorki żle zrozumiałem. Chodzi o polecenie Uruchom. A sprawdzałeś we Właściwościach Menu Start czy masz tą opcję zaznaczoną? http://windows.microsoft.com/pl-PL/windows-vista/What-happened-to-the-Run-command Odnośnik do komentarza
adaman Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 wg. porady polecenie "Uruchom" powieliło się w Menu Start tylko po prawej stronie, pod Panel sterowania, Komputer itp i w dalszym ciągu nie mogę go używać jako Administrator Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 i w dalszym ciągu nie mogę go używać jako Administrator Ja tutaj czegoś nie rozumiem. Skoro sie pojawiło, w menu start to kliknij na nie. Pojawi sie okienko Uruchom. Pod spodem bedzie znaczek tarczy i napis to zadanie zostanie wykonane z uprawnieniami admina. Tak masz? Odnośnik do komentarza
adaman Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 No właśnie o to chodzi, że w tym okienku nie ma tarczy i klikając w Menu start PPM też nie ma opcji Uruchom jako Administrator. Klikając np.w Menu start PPM "Wiersz poleceń" Uruchom jako Administrator jest Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 klikając w Menu start PPM też nie ma opcji Uruchom jako Administrator O matko bosko, klikasz w menu start lewym zobacz na obrazku jak jest u mnie po kliknieciu lewym przyciskiem myszy na polecenie uruchom. Nie sugeruj sie wygladem bo ja lubie siermiężny XP http://wt04.wrzuc.to/obrazek/fFg2JgNsk/uru.jpg Odnośnik do komentarza
adaman Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Sorry, nie dopisałem: Menu start (lewym)>wszystkie programy(lewym)>Akcesoria (lewym) i PPM w pozycje "Uruchom" i wtedy w rozwiniętym menu brak opcji "Uruchom jako Administrator", Z tego rozwiniętego menu Właściwości, jestem w okienku skrót, wybieram Zaawansowane i wyskakuje okienko "wybierz żądane właściwości dla tego skrótu"- nic nie mogę w nim zrobić Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 PPM w pozycje "Uruchom" Sory stary ale ja dalej nie rozumiem, co Ty tworzysz. Start > polecenie uruchom i co widzisz? Klikać masz lewym przyciskiem myszy Dałem ci obrazek Od razu wyjaśnie. Polecenie uruchom nie instnieje w menu kontekstowym pod PPM. Mozna je tam pewnie dodać. Odnośnik do komentarza
adaman Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Już podsyłam jak to wygląda Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 A to jest niedobrze. Zróbmy tak: Start > Wszystkie programy > Akcesoria PPM na Uruchom > Własciwości > Zabezpieczenia > Zaawansowane > Włascieciel co tam jest? Odnośnik do komentarza
adaman Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 masz podgląd właściciela i uprawnienia Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 A widzisz kolego i tu cie mam. Zakładka Właściciel nie jest do końca taka jak byc powinna. Musisz dodać uprawnienia dla konta Admistratorzy/adam/Komputer Odnośnik do komentarza
adaman Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 tzn. co mam zrobić i w którym momencie? Poprowadzisz mnie krok po kroku? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 W zakładce Własciciel klikasz Edytuj i wpisujesz konto Administratorzy(adam-Komputer\Adaministratorzy) Klikasz OK zastosuj i finito. Ale jak znam zycie Picasio zaraz skoryguje moje wymysły. Ja tam z uprawnieniami rzadko kombinuje Odnośnik do komentarza
adaman Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Ja też tak robiłem i nic się nie zmienia. Problem leży pewnie gdzieś głębiej. Czy w logach coś widać, bo tego w ogóle nie kumam Odnośnik do komentarza
nitro07 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 adaman - czy masz zainstalowany Windows 7 Home Premium ? Odnośnik do komentarza
adaman Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Ultimate Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 adaman, Twój post numer 11 = ja również w Menu Start w menu kontekstowym skrótu Uruchom nie mam wejścia "Uruchom jako Administrator" na żadnym z systemów Windows 7 ani i Vista, bo go tam po prostu nie ma domyślnie. Następnie, post numer 13 = uprawnienia prawidłowe, Właścicielem tego skrótu jest użytkownik a nie grupa Administratorzy. Jeśli to jest Twój "problem" to problemu tu nie ma. Logi: w systemie była infekcja ZeroAccess i został po niej minimalny ślad w postaci łącza symbolicznego C:\Windows\$NtUninstallKB28605$. 1. Uruchom GrantPerms i w oknie wklej: C:\Windows\$NtUninstallKB28605$ Klik w Unlock. 2. Start > w polu szukania wpisz cmd > z prawokliku Uruchom jako Administrator i wpisz polecenie: fsutil reparsepoint delete C:\Windows\$NtUninstallKB28605$ Jeżeli komenda się prawidłowo wykona: 3. Włącz pokazywanie ukrytych w Windows Explorer > Organizuj > Opcje folderów i wyszukiwania > Widok: zaznacz Pokaż ukryte pliki i foldery + odptaszkuj Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego. Ręcznie przez SHIFT+DEL skasuj już rozlinkowany folder C:\Windows\$NtUninstallKB28605$. 4. Przy okazji usuń pasek sponsoringowy Ask Toolbar (Foxit PDF Creator Toolbar). PS. A temat przenoszę do działu Windows 7, tematem przewodnim jest funkcja Windows. . Odnośnik do komentarza
adaman Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Mój strach wziął się stąd, że na laptopie "Uruchom" wygląda tak jak rysunku, a na stacjonarnym nie(brakuj tarczy pod polem tekstowym) i wydawało mi się,że przyczyną problemów może być wirus ZeroAccess. z którym trochę się wszyscy zmagaliśmy. Powtórzę się, ale picasso jesteś niesamowita. Polecenia Twoje wykonałem, posprzątałem OTL Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Następnie, post numer 13 = uprawnienia prawidłowe, Właścicielem tego skrótu jest użytkownik a nie grupa Administratorzy. To dlaczego ja mam Właściela Administratorzy i uzytkownik? Dlaczego on jak kliknie LPM na uruchom nie ma adnotacji że polecenie zostanie wykonane na prawach admina? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Belfegor, dane pobrałam z czterech systemów: Windows 7 Ultimate SP1 32-bit zainstalowany realnie oraz trzy w wirtualnych maszynach (Windows 7 Ultimate SP1 64-bit, Vista Ultimate SP2 32-bit, Vista Home Premium SP2 64-bit). Żaden z nich nie jest modyfikowany, a dane w nich są zgodne z tymi które przedstawił, czyli: brak pozycji "Uruchom jako Administrator" w menu kontekstowym skrótu Uruchom w grupie Akcesoria oraz identyczny układ uprawnień skrótu. Skoro mam cztery systemy z tą samą cechą = biorę to za odnośnik i nie widzę u niego problemu. Dlaczego u Ciebie jest inaczej = nie wiem. Poza tym, to: Dlaczego on jak kliknie LPM na uruchom nie ma adnotacji że polecenie zostanie wykonane na prawach admina? ... widać, jeżeli jest wyłączony UAC, czyli modyfikacja w systemie. Przy włączonym UAC (domyślnie ustawienie systemu) nie ma oczywiście napisu "To zadanie zostanie utworzone z uprawnieniami administracyjnymi". . Odnośnik do komentarza
adaman Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Picasso u Ciebie otwarte okienko "Uruchom" ma tarcze czy nie. Systemy były instalowane z tej samej płyty, Windows7 z SP1 Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 adaman, nie, nie ma tarczy. Tarczę widać, gdy system zostanie zmodyfikowany: Poza tym, to: Dlaczego on jak kliknie LPM na uruchom nie ma adnotacji że polecenie zostanie wykonane na prawach admina? ... widać, jeżeli jest wyłączony UAC, czyli modyfikacja w systemie. Przy włączonym UAC (domyślnie ustawienie systemu) nie ma oczywiście napisu "To zadanie zostanie utworzone z uprawnieniami administracyjnymi". W podsumowaniu: wszystko u Ciebie jest poprawne. Logi OTL nie pokazują wartości EnableLUA na zerze = UAC jest włączony = tacz w oknie Uruchom nie będzie. Resztę też już omawiałam i wszystko się zgadza z moimi systemami. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi