qzn Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 był sobie Samsung SP2004C SCSI ok. 200GB, a na nim: system (C:) 7 GB swap (E:) 3 GB programy (D:) 40 GB wszystkie FAT32. Niedawno utworzyłem (sysrescue) obraz C:, resztę upchnąłem na pendrivy; i podzieliłem dysk na: C: 10 GB D: 53 GB E: 7 GB wszystkie FAT32. Po odtworzeniu obrazu explorer wskazuje, że: C: D: E: mają po 7 GB, a gdy chcę wgrać pliki przewyższające tę pojemność dostaję ostrzeżenie, że zbyt mało powiezrchni na partycji. Diskmgmt.msc ma zaburzoną świadomość (na dowód fotka) Właściwe wartości podają uruchomione spod DOS'a fdisk i firmowy program Samsunga do m.in. partycjonowania oraz linuxowy gparted. W zw. z tym podejrzewam, że XP przechowuje info o wielkości partycji w rejestrze... ale gdzie? Poproszę o podpowiedź. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Lepszego pomysłu na format plików partycji nie miałeś. Zrób konwersje na NTFS http://support.microsoft.com/kb/307881/pl Odnośnik do komentarza
qzn Opublikowano 26 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 oczekiwałbym rzeczowej odpowiedzi podsuwającej rozwiązanie problemu, a nie uwagi typu "spadaj"... NTFS mnie nie interesuje. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Akurat to nie jest głupia myśl z tym NTFS-em. Chkdsk-dysk coś mówi?? B)Czym żeś te partycje założył. Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 qzn Poczytaj sobie na temat FAT32 a Windows XP => http://support.micro...om/kb/314463/pl Odnośnik do komentarza
qzn Opublikowano 26 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 @ piotreek 1. chkdsk mówi o partycjach C: D: E: = 7327344KB 2. gparted spod sysrescue zresztą Ubuntu Live też wskazuje te właściwe wartości 10, 53, 7GB @ switch jak wcześniej wspomniałem NTFS nie wchodzi w rachubę interesuje mnie jedynie miejsce, w którym XP przechowuje info o wielkości (skąd czerpie) i dlaczego diskmgmt.msc podaje sprzeczne dane Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Co to jest "Plik strony" na partycji roszerzonej? Na FAT32 o ile dobrze pamiętam masz ograniczenie wielkości plików do 4 GB. Zainstaluj SP3. Odnośnik do komentarza
qzn Opublikowano 26 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 @ piotreek 1. chkdsk mówi o partycjach C: D: E: = 7327344KB 2. gparted spod sysrescue zresztą Ubuntu Live też wskazuje te właściwe wartości 10, 53, 7GB @ switch jak wcześniej wspomniałem NTFS nie wchodzi w rachubę edit: piszą: "Podczas instalacji systemu Windows XP w systemie plików FAT 32 nie można formatować woluminu większego niż 32 gigabajty" zaś wolumin na którym zainstalowałem system (odtworzyłem obraz) to 10GB interesuje mnie jedynie miejsce, w którym XP przechowuje info o wielkości (skąd czerpie) i dlaczego diskmgmt.msc podaje sprzeczne dane Odnośnik do komentarza
qzn Opublikowano 26 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 @ piotreek 1. chkdsk mówi o partycjach C: D: E: = 7327344KB 2. gparted spod sysrescue zresztą Ubuntu Live też wskazuje te właściwe wartości 10, 53, 7GB @ switch jak wcześniej wspomniałem NTFS nie wchodzi w rachubę edit: piszą: "Podczas instalacji systemu Windows XP w systemie plików FAT 32 nie można formatować woluminu większego niż 32 gigabajty" zaś wolumin na którym zainstalowałem system (odtworzyłem obraz) to 10GB interesuje mnie jedynie miejsce, w którym XP przechowuje info o wielkości (skąd czerpie) i dlaczego diskmgmt.msc podaje sprzeczne dane @ wiesław tam, gdzie skierował mnie switch napisano: "w systemie plików FAT 32 nie można formatować woluminu większego niż 32 gigabajty" i plik strony umieściłem na E: podstawowej Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 (edytowane) Panowie spokojnie FAT32 obsługuje partycje do 2TB (w teorii). Imo uszkodzona jest tablica partycji. Pytanie czy chkdsk znajduje jakieś błędy?? Dałeś go w trybie /F A i @qzn nie gotuj się tak..to forum ma swoją specyfikę nie potrzeba nam obrażania się na userów i fochów. Wystarczyło spokojnie napisać dlaczego nie chcesz NTFS-a. Edytowane 26 Maja 2012 przez piotreek Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 @qzn Nie bez powodu zapytałem: Co to jest plik strony? Plik stronicowania jest nazwą poprawną. Czy to nie jest system modyfikowany? Dlaczego nie zainstalujesz SP3? Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 @Wiesławie ja bym się skłania ku A)Test RAM-u memtestem czy innym ustrojstwem. B)Wyzerowanie dysku MHDD i założenie partycji na nowo. C)Przy okazji podrzucenie SMART dysku z MHDD Więcej nie wymyślimy. Odnośnik do komentarza
qzn Opublikowano 26 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 @ piotreek chkdsk /f nie stwierdził błędów @ wiesław 1. dlatego też podałem miejsce, gdzie plik strony (stronicowania) pagefile.sys - na E: (7GB) 2. jest pozbawiony wszelkich zbędnych (wg mnie) rzeczy m.in. help scr bmp i in.pierdół 3. nie chcę - chyba że to rozwiązałoby problem... jeśli potwierdzisz Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 IMO twój system twoje wrotki. Ja się skłaniam ku krokom powyżej. SP3 teoretycznie mógł wnieść jakieś poprawki odnośnie obsługi systemu plików. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 1. dlatego też podałem miejsce, gdzie plik strony (stronicowania) Ja wiem jak ten plik się nazywa. Wyjaśnij mi dlaczego system wyświetla taką nazwę - Plik strony? Odnośnik do komentarza
qzn Opublikowano 26 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 wiesławie... nie żartuj @piotrek jutro spróbuję MHDD Odnośnik do komentarza
S1944 Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Skoro utworzyłeś obraz partycji 7GB, to po odtworzeniu masz partycję o identycznej wielkości, jeśli robiłeś obraz dysku od 0 sektora, to zachowałeś całą uprzednia strukturę dysku.. Pobierz darmowy Paragon, utwórz płytę bootowalną, usuń pozostałe partycje i przywróć partycję systemową z obrazu. Powiększ ją paragonem do żądanej wielkości i dopiero pozakładaj nowe partycje. To samo możesz zrobić gparted. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi