envic Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Witam, od miesiąca skacze mi ping podczas grania w gry online. Komputer skanowałem AntyMalware, Avastem i Avirą. CCleaner'em naprawiłem różne błędy, ale bez skutku. Poniżej zamieszczam logi z net-loga. Jeżeli będzie potrzebny log z OTL, to proszę mi powiedzieć, czy muszę coś ustawić w otl. Wygląda to tak http://dl.dropbox.com/u/42234720/otl.bmp net-log1.txt net-log2.txt Odnośnik do komentarza
TEHx Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Sądzę,że istotne bedzie również to w co grasz,gdyż często powodem skakania pingu jest błędna konfiguracja pliku cfg ( o ile taki plik w danej grze się znajduje - da się go skonfigurować wg. potrzeb ), jeżeli grzebałeś przy takim pliku i pozmieniałeś to co nie trzeba,na zasadzie "chybił - trafił " to warto przywrócić ten plik do oryginału - mieć wersje zapasową,przed robieniem zmian. Za pomocą komend można zmienić ( zwiększyć bądz zmniejszyć ) ping i to nie jest żaden cheat. Drugą sprawą jest odświeżanie - jeżeli grasz w FPS'a to mniemam,że jest to dla ciebie istotna sprawa . Błędna konfiguracja odświeżania,synchronizacji klatek ( głównie ) powoduje również skoki pingu - co w połączeniu z 'dalszymi' zmianami w pliku cfg odnośnie min. grafiki może przysporzyć nie lada problemu. Najbardziej istotna sprawa i od której powinieneś zacząć to jaki masz rodzaj łącza? Adsl bądz radio? Zapomnij o stabilnym połączeniu na tym. Jeżeli znajdujesz się blisko "centralki" to jeszcze będzie dobrze,im dalej tym większa padaka. Najlepszym rozwiązaniem jest łącze kablowe , z tym że im większy upload tym lepszy ( niekoniecznie mniejszy ping ) komfort gry - mówiąc w prost.Ping to nie wszystko,możesz miec niski a grać będzie się fatalnie i odwrotnie.Co do OTL'a ,jeżeli zajdzie taka potrzeba to pewnie zostaniesz o niego poproszony - opis programu również jest na forum. W ww.sprawach mam spore doświadczenie,4 lata użerania sie z operatorem,teraz jestem emerytowanym pro-playerem:) Odnośnik do komentarza
envic Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Skok pingu jest odczuwalny również na teamspeak'u. Bardzo często mam dc, które trwa kilka sekund. Pamiętam, że kiedyś wyświetlał mi się komunikat, że mój kabel sieciowy jest odłączony, owe zjawisko trawało około 5 sekund i co jakiś czas się powtarzało, ale internet działał i nie miałem żadnych dc(jakoś samo się naprawiło ^^). Teraz pokazuje, że internet działa cały czas, a dc wyśtępują i nawet nie ma żadnego komunikatu. Do komputera podłączony mam kabel, a na klatce schodowej znajduje się skrzynka, ale do niej nie mam dostępu. W grach online - fps, mmo etc. ping miałem max 30 i teraz tez tak jest, tylko czasem tak "rozłącza" albo zlaguje. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Problem niezależny od Ciebie, winy należy doszukiwać się po stronie serwerów gier. W logu wszystko poprawnie. Odnośnik do komentarza
envic Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 a tutaj: http://n1.netalyzr.icsi.berkeley.edu/summary/id=43ca253f-21344-3f08e0e0-579e-4c2f-97f6 Odnośnik do komentarza
TEHx Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Do komputera podłączony mam kabel, a na klatce schodowej znajduje się skrzynka, ale do niej nie mam dostępu. Pamietam,że zawsze miałem podłączony kabel do pc by grać. Teraz tez staram się go podpinać. Jak dla mnie to nadal nie udzieliłeś odpowiedzi na to co napisałem . Nie taką skrzynkę miałem na myśli,nawet gdybyś miał dostęp to za dużo byś nie zdziałał. Ta o której piszesz ma zadanie czysto techniczne - odbierać i przekazywać dalej. I to co 'dalej' się dzieje jest bardziej istotne. Z TS są różne wariacje. Spróbuj pre -instal ,odinstalować i ponownie zainstalować . Najlepszą opcja jest sprawdzenie innego klienta - polecam Ventrilo. Jeżeli to nie pomoże to tak jak napisał DawidS28. Odnośnik do komentarza
envic Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Radiówki nie mam. Nie wiem co to jest Adsl, więc ci nie powiem. Tibia, league of legend, maple story, jakieś radia online i ts. Dziwne, że to wszystko ma problemy z serverami, skoro tylko ja dostaje dc. Przy pobieraniu plików i wysyłaniu wszystko jest w porządku. Nie zauważyłem żeby przerywało. Odnośnik do komentarza
TEHx Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Podaj dostawce i prędkość to będzie wiadomo co posiadasz. Odnośnik do komentarza
envic Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 http://speedtest.net/result/1976984856.png http://www.infocoig.pl/siec.php wystarczy? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Przepraszam za opóźnienie, ten temat mi jakoś wyjątkowo umknął. W raporcie z Net-log nie ma nic szczególnego, wszystko poprawnie, pingi w porządku. W Netalyzr też nic interesującego, poza "Network buffer measurements (?): Uplink 1100 ms, Downlink 52 ms" Kliknij Windows + R, wpisz ncpa.cpl i znajdź swoje połączenie sieciowe. Kliknij je prawym, potem Właściwości, następnie Konfiguruj, karta Zaawansowane i spisujesz wszystkie właściwości z wartościami. Odnośnik do komentarza
envic Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Mam nadzieje, że chodzi o to: Checksum offload - Enable Flow Control - Enable IEEE802.1P Support - Disable Jumbo Frame Payload Size - 1500 (standard frame) Low Power State Link Speed - Enable Network Address - Nieobecna( tak mam zaznaczone) Optimize For - CPU Segmentation offload - Enable Speed/duplex settings - Full autonegotiation WakeOnLAN From PowerOff - Enable Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Hmm... nie widzę nic, co mogłoby mieć wpływ na Twoje problemy. Pobierz jakieś LiveCD Linuksa (polecam Knoppix), wypal na płytce jako bootowalne albo wgraj na pendrive'a przy pomocy unetbootin, uruchom z niego komputer i odpal jeszcze raz Netalyzr. Odnośnik do komentarza
envic Opublikowano 6 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Pendrive nie mam, a nagrywarka jest zepsuta i nie czyta pustych płyt. Może odpale net-loga, kiedy skoczy mi ping. Trwa to kilka sekund, więc może coś zarejestruje, co o tym myślisz? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 To tak nie działa... Możesz przy skokach pingu wywołać polecenie pathping -n 8.8.8.8 > C:\cmd_log.txt && notepad C:\cmd_log.txt i czekać, aż pojawi się okienko Notatnika z gotowym logiem i go wrzucić. Odnośnik do komentarza
envic Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Log poniżej. Ping był tylko 150, ale dc z teamspeak'a dostałem, więc loga zamieszczam. Jeżeli będzie potrzebny log z pingiem 700-1200, to również spróbuję wyłapać. cmd_log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 To, co tutaj dodałeś wskazuje, że problem raczej nie leży u Ciebie. Proponuję zgłosić dostawcy. Odnośnik do komentarza
envic Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłaszałem ponad miesiąc temu. Pan serwisant powiedział, żebym pingował adresy ip(jakieś mi podał) i zanotował, kiedy ping skacze. Jeszcze nie byłem z tym, bo stwierdziłem, że uda się coś zrobić. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Wiesz... ja z tym nic nie zrobię. Trzeba męczyć dostawcę. Możesz jeszcze, jak ping zacznie skakać wywołać polecenie tracert -d 8.8.8.8 > C:\cmd_log.txt && notepad C:\cmd_log.txt i dać tutaj, tam nie będzie uśrednionych wartości pingów. No... i ewentualnie log z OTL-a (KLIK). Moment, w którym go wykonasz, jest nieistotny. Odnośnik do komentarza
envic Opublikowano 8 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 ok cmd_log.txt OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 8 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Akurat tu masz pingi zupełnie w porządku, logach nie widzę nic podejrzanego, poza Pando Media Booster i wieloma wpisami w Zaporze systemu Windows. Spróbuj ją wyłączyć na próbę: kliknij Windows + R, wpisz cmd i w otwartym oknie wiersza polecenia netsh firewall set opmode mode=disable Odnośnik do komentarza
envic Opublikowano 8 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Wyłączyłem zapore, ale nic to nie dało. Pando Media B mam już od dawna, ponieważ był on wymagany do ściągnięcia gry. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 8 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 To ją włącz spowrotem: netsh firewall set opmode mode=enable Odnośnik do komentarza
envic Opublikowano 8 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Nie mogę włączyć przez cmd, więc zrobię to ręcznie. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale kiedy skacze mi ping, to 'icona' wygląda tak: . Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 daxarius - wydzielam Twój temat: https://www.fixitpc.pl/topic/14595-skoki-pingu/ Proszę nie podpinać się do cudzych tematów, w szczególności, jeśli są nieaktywne od pół roku. Ten tutaj zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi