Skocz do zawartości

Avast padł, pojawiły się kłódki przy plikach a i net się tnie

Rekomendowane odpowiedzi

Hey mam problem z kompem z systemem Windows 7 home premium sp1

1 Avast free padł, niby usługi antywirusa są aktywne ale avast nie działa, podejrzewam ze coś zniszczyło jego procesy i pewnie będzie trzeba wywalić tego antywirusa. Comodo firewall odinstalowałem ale śmieci zostały

2. Przy niektórych plikach pojawiły się kłódki żółte, niżej obrazek

29731171371842615467.jpg

3. Internet zamula, i strony internetowe wolno się wczytują

4.Żadne Otl nie mogłem uruchomić bo się otwierało i samoczynnie program był zamykany wiec nic nie mogłem zrobić. Więc logi zrobiłem z trybu awaryjnego:

http://wklej.se/674f - otl.txt

http://wklej.se/7ea6 - Extras

Proszę o pomoc

ps. Opery już nie mam i firefoxa.Używam ino Google Chrome

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
1 Avast free padł, niby usługi antywirusa są aktywne ale avast nie działa, podejrzewam ze coś zniszczyło jego procesy i pewnie będzie trzeba wywalić tego antywirusa.

Rozumiem, że usuwanie przez Panel sterowania się nie udało? Przejdź w Tryb awaryjny Windows i zastosuj Avast Uninstall Utility. Widzę zresztą, że już jesteś "przygotowany", pobrane to narzędzie + instalator Avast.

Przy niektórych plikach pojawiły się kłódki żółte

Kłódki oznaczają uprawnienia odmawiające dostępu. Jeśli w poprzedniej lokalizacji na pewno ich nie było na pobranych instalatorach antywirusów, to odblokuj te pliki wklejając ich ścieżki w GrantPerms x64.

Wiedzę, że masowo używałeś narzędzia nawet nie patrząc czy to jest tu potrzebne (np. usuwacz do Bagle i USBFix?), czy to narzędzia o dobrej reputacji (wątpliwy RemoveIT Pro do wywalenia z dysku) oraz zatajone użycie ComboFix. Czy masz log z tamtego uruchomienia CombiFix? Ogólnie: w systemie brak widocznej infekcji w stanie czynnym. Owszem, była infekcja fałszywym "antywirusem" Smart Fortness, częściowo musiałeś ją likwidować, tzn. już zostało zdjęte skojarzenie plików EXE z uruchamianiem tego śmiecia (nie widzę tego w OTL), ale nadal na dysku elementy tej infekcji.

1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:Files
C:\Users\lukmaciej\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Smart Fortress 2012
C:\ProgramData\F4D5631000946E51006711FFB4EB2367
C:\Users\lukmaciej\AppData\Roaming\Lyogja

:Reg
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Start Page"="about:blank"
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{CDFE561F-F9EA-4A34-BFCF-6E6E15D57492}]

:Commands
[emptytemp]

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany i otrzymasz log z wynikami usuwania.

2. Wygeneruj do oceny nowy log z OTL z opcji Skanuj, ale zaznacz opcję Pomiń pliki Microsoftu. Extras też już nie potrzebuję po raz drugi. Dołącz plik z wynikami usuwania z punktu 1.

.

ComboFix nie prowadził żadnego usuwania elementów infekcyjnych. Skrypt do OTL pomyślnie wykonany. W aktualnym logu z OTL nie widzę nic niepokojącego. Natomiast:

własnie zauważyłem ze nic pobrać nie mogę (...) z zapisaniem print screen było podobnie, a jak chce jakiś program zapisać na d: to zaraz przerywa ściąganie

To w połączeniu z poprzednio wspominanymi kłódkami sugeruje utratę przez Twoje konto uprawnień do własnych katalogów. Czy problem jest również widoczny, gdy zastartujesz system w Trybie awaryjnym na swoje konto lukmaciej?

.

Edytowane przez picasso
28.06.2012 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...