pzm Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Witam,jak mogę usunąć wciąż wyświetlający się na liście program ??? jak na niego klikam to nie wyświetla się opcja odinstaluj/zmień,szukałem w necie i bawiłem się w usuwanie kluczy według tego http://pclive.pl/porady-komputerowe/windows-2/windows-xp/jak-usunac-program-z-listy-dodajusun-programy-lub-programy-i-funkcje.html ale nic to nie dało nawet nie mogłem znaleźć klucza tego programu i usuwałem te wszystkie które były bez nazwy,co zaowocowało tym że na liście w odinstaluj lub zmień program pojawiły się kolejne dwa programy których tez nie idzie usunąć,w sumie wyświetlają mi się teraz trzy ;( Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Skorzystaj z tego automatycznego narzędzia Microsoftu do usunięcia wadliwych pozycji: KLIK. bawiłem się w usuwanie kluczy według tego http://pclive.pl/porady-komputerowe/windows-2/windows-xp/jak-usunac-program-z-listy-dodajusun-programy-lub-programy-i-funkcje.html ale nic to nie dało nawet nie mogłem znaleźć klucza tego programu i usuwałem te wszystkie które były bez nazwy,co zaowocowało tym że na liście w odinstaluj lub zmień program pojawiły się kolejne dwa programy których tez nie idzie usunąć,w sumie wyświetlają mi się teraz trzy Usunięcie "wszystkich bez nazwy" (ale co oceniałeś - gdzie ów brak nazwy występował?) to był zapewne błąd, wygląda na to że naruszyłeś prawidłowe wpisy. A klucz Uninstall to tylko jedna z możliwości. Program może być zapisany również w kluczach Instalatora Windows: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\Installer HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Installer Przy okazji: w artykule mówią o 7-zip x64, czyli programie 64-bit. Nie wspomnieli, że na Windows 64-bit jest dwoistość, 32-bitowe programy zapisują w: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall . Odnośnik do komentarza
pzm Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Wielkie dzięki znalazłem te brakujące klucze w HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\Installer a wcześniej pousuwałem te wszystkie klucze które po kliknięciu miały w środku tylko dwa wpisy i nie było display name czyli nazwy, pewnie niepotrzebnie to zrobiłem i za jakiś czas jak będe chciał cos uruchomić to okaże sie że nie dam rady bo usunąłem klucz ale wszystko wyjdzie w praniu ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Ręcznie usuwałeś w kluczu Installer, czy sprawdzałeś oba klucze? Oczywiście można i tak, choć lokalizację kluczy podałam tylko informacyjnie. Właściwe usuwanie miało się tu odbyć za pomocą narzędzia Microsoftu, które samodzielnie wyszukuje dane Instalatora Windows, usuwa z podanych kluczy i nie tylko to. Jaki był powód nie skorzystania z tego automatu? Co do tych "bez nazwy" to nie potrafię tego ocenić, gdyż nie wiem jak wyglądały te klucze i jakie dane zawierały. Brak "Display name" nie jest równoznaczny z wadą wpisu, wejście może być po prostu ukryte. PS. W zlinkowanym artykule widzę nowy świeży komentarz o "dwoistości budowy". To Ty? . Odnośnik do komentarza
pzm Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 znalazłem te klucze od programów które chciałem usunąć z listy odinstaluj lub zmień w installer i tam ręcznie je usunąłem a tutaj już nie szukałem HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Installer skoro poznikały mi te niechciane programy z listy....a ten program uruchomiłem potem żeby sprawdzić co to jest i w momencie jak mnie poprosił o wpisanie tam czegoś, kodu programu który chce usunąć czy coś w tym stylu to anulowałem bo jak juz pisałem usunałem z listy niechciane pozycje ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 tutaj już nie szukałem HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Installer skoro poznikały mi te niechciane programy z listy.... Dane konkretnej aplikacji mogą być rozpisane w wielu miejscach, zależy to od budowy programu. Podchodząc do sprawy rzetelnie należy bardziej dokładnie przeszukiwać klucze Installer. a ten program uruchomiłem potem żeby sprawdzić co to jest i w momencie jak mnie poprosił o wpisanie tam czegoś, kodu programu który chce usunąć czy coś w tym stylu to anulowałem bo jak juz pisałem usunałem z listy niechciane pozycje ... Narzędzie ma dwa tryby pracy: automatyczny i ręczny. Tryb automatyczny podaje listę z wykrytymi programami, na której wybiera się stosowną pozycję do deinstalacji. To w trybie ręcznym pada prośba o kod produktu, który należy pobrać z rejestru z kluczy już przeze mnie podanych np.: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\Installer\Products\Kod HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Installer\UserData\S-1-5-18\Products\Kod . Odnośnik do komentarza
pzm Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 patrzyłem teraz w tym tak pobieżnie HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Installer ale niczego nie znalazłem,dzięki raz jeszcze za pomoc temat do zamknięcia ... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi