Hajasz Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Witam. Otrzymałem rysunek zrobiony na AutoCad i chcę nie tyle co go wydrukować na formacie A4 w całości bo wiem, że jest to prawie, że niemożliwe bo to wydruki wielkoformatowe ale potrzebuję dokładnie kawałek tego rysunku wydrukować na normalnej drukarce w formacie A4. Pożyczyłem laptopa od znajomego z AutoCad 2012 ale jak się okazało on ma ten program tylko po to aby mieć a jego znajomość jest znikoma. W związku z tym proszę o pomoc osoby obeznane z AutoCad aby pomogli mi i rozpisali punkt po punkcie jak mogę zaznaczyć interesujący mnie fragment projektu i jak go wydrukować na A4. Za wszelką pomoc dzięki. Odnośnik do komentarza
snemelk Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Do samego drukowania nie potrzeba koniecznie AutoCad'a... Autodesk DWG TrueView 2013 Available for Free Download Otrzymałem rysunek zrobiony na AutoCad i chcę nie tyle co go wydrukować na formacie A4 w całości bo wiem, że jest to prawie, że niemożliwe bo to wydruki wielkoformatowe Oczywiście, że jest to możliwe - a jak studenci robią? Drukują na A4 w częściach, a potem sklejają... Np. poprzez podział rysunku w "modelu" lub poprzez drukowanie z "Autodesk DWF Viewer" (to powinno być to: CAD Forum - How to plot large format drawing on a small format printer?)... W związku z tym proszę o pomoc osoby obeznane z AutoCad aby pomogli mi i rozpisali punkt popunkcie jak mogę zaznaczyć interesujący mnie fragment projektu i jak go wydrukować na A4. Sam fragment dużego rysunku? Czy ma to być rysunek w skali wydrukowany? Jeżeli ma to być po prostu wydruk części projektu bez patrzenia na skalę: w zakładce "model" - Plik --> Drukuj (lub prościej: ctrl+P), wybierasz w nowym oknie drukarkę, rozmiar papieru pewnie domyślnie będzie A4 (w prawym dolnym rogu okna ustawiasz orientację papieru), co drukować - wybierasz "Okno" z listy (wtedy możesz zaznaczyć interesujący fragment do druku), ustawiasz "Centruj wydruk", skala: dopasuj do rozmiaru papieru (lub coś w tym stylu), w prawym górnym rogu wybrać styl monochrome.ctb (jeśli wydruk ma być czarno-biały) i to chyba tyle... Sprawdzić w podglądzie (przycisk w lewym dolnym rogu okna) jak wygląda, jeśli ok - można drukować... A jeżeli w skali - wtedy najłatwiej utworzyć nowy układ/arkusz, na nim nową rzutnię, ustawić skalę i drukować- ale to już inna bajka... Ciężko pisać na odległość - wiem i widzę, że na YouTube jest parę filmów pokazujących sposoby drukowania z AutoCad'a - pooglądaj i w razie problemów pytaj... Odnośnik do komentarza
Hajasz Opublikowano 26 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Dzięki snemelk. Wszystko poszło jak napisałeś poza tym wybieraniem stylu monochrome.ctb, gdyż nie mam tam takiego czegoś. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi