Plati Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Witam. Mam laptopa z Vistąi wszystkimi aktualizacjami do niej na pokładzie. System przez ponad 3 lata użytkowania nie miał problemów z infekcjami, instalowałem na nim dużo rzeczy i z czasem, rzecz jasna, zwolnił. Czyściłem też komputer CCleanerem, defragmentowałem dysk. Jednak nadal uruchomienie systemu na którym nie włączają się na starcie GG ani Skype wynosi ponad 2 minuty po czyszczeniu CCleanerem. Czasem nawet ponad 3 minuty. Nawet wtedy, gdy dysk twardy był zapełniony w 20%. Działanie systemu też jest wolne, są nawet mini-przycinki przy oglądaniu filmów. Procesor: Intel Core 2 Duo P7350 4 GB RAM NVidia GeForce 9600M GS Załączam logi: - OTL: http://wklej.org/id/756112/ - Extras: http://wklej.org/id/756113/ Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Ja bym zrobił jeszcze pełne czyszczenie i defragmentację rejestru i defragmentację boot time. Dodatkowo sprawdź autostart i wywal z niego jak i z całego systemu to czego nie używasz Jeśli nie pomoże to proponuję od siebie format. Tak po 3 latach by już należało. Lepiej będzie wgrać świeży system i poinstalować tylko to co potrzebne, a komputer będzie działać żwawiej. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Raporty nie definiują nic szczególnego. Jednak nadal uruchomienie systemu na którym nie włączają się na starcie GG ani Skype wynosi ponad 2 minuty po czyszczeniu CCleanerem. 1. W tym przypadku w pierwszej kolejności zainteresuj się Avastem. Prócz oprogramowania ASUS, jest to najbardziej rozbudowany element startowy widoczny w logach (sterowniki / serwisy). Nie ma możliwości przetestowania Avast "bezbólowo", pełne wyłączenie silnika byłoby pracochłonne (deaktywacja startu sterowników / zdejmowanie powiązań), toteż zrób testową deinstalację. I tak przyda mu się odświeżenie, gdyż po ścieżkach sądząc jest to Avast aktualizowany nakładkowo conajmniej od wersji 5. 2. Przy niepowodzeniu z powyższym znany Ci już test z czystym rozruchem (KB929135). PS. I (nie mające znaczenia dla powyższego problemu) mini usunięcie odpadków. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\VBoxNetFlt.sys -- (VBoxNetFlt) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\Sacm2K.sys -- (USBCM) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Windows\system32\drivers\UNDPX2K.SYS -- (UNDPX2K) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\SymIM.sys -- (SymIMMP) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\SymIM.sys -- (SymIM) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Windows\system32\drivers\EagleNT.sys -- (EagleNT) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- System32\drivers\dgderdrv.sys -- (dgderdrv) DRV - [2010-08-05 14:08:04 | 000,100,496 | ---- | M] (Oracle Corporation) [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Windows\System32\drivers\VBoxNetAdp.sys -- (VBoxNetAdp) :Files C:\Users\Damian\AppData\Roaming\Babylon C:\Users\Damian\AppData\Local\Temp*.html Klik w Wykonaj skrypt. 2. Na wszelki wypadek popraw przez Norton Removal Tool, gdyż widoczne szczątkowe odniesienia do SymIM.sys Symantec (usuwane i tak powyższym skryptem). . Odnośnik do komentarza
Plati Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Ja bym zrobił jeszcze pełne czyszczenie i defragmentację rejestru i defragmentację boot time. Zdefragmentowałem rejestr, przyspieszył o 1,9%. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: Zrobione, log wynikowy - http://wklej.org/id/756764/ (swoją drogą ciekawe, skąd się bierze ten Babylon) Prócz oprogramowania ASUS No tak, przy kupnie laptopa ASUS były już te programy zainstalowane przez sklep. I w ogóle ich nie ruszałem. Norton Internet Security (trial) też był i usunąłem od razu po instalacji, widać że deinstalacja tego crapware to za mało i trzeba do tego używać zewnętrznych programów. 2. Na wszelki wypadek popraw przez Norton Removal Tool, gdyż widoczne szczątkowe odniesienia do SymIM.sys Symantec (usuwane i tak powyższym skryptem). Zrobione Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Na czym stoimy? Czy podjąłeś się testu z Avast + czystym rozruchem? Zrobione, log wynikowy ... (swoją drogą ciekawe, skąd się bierze ten Babylon) Zadanie skryptowe wykonane, przez SHIFT+DEL skasuj folder C:\_OTL. Babylon jest ostatnimi czasy wstawiany jako sponsor innych instalatorów (różne aplikacje). Trudno mi tu precyzyjnie wskazać źródło. PS. Oczywiście jeszcze podstawowe aktualizacje oprogramowania do wykonania (KLIK): ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216013F0}" = Java 6 Update 13"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216014FF}" = Java 6 Update 29"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216018F0}" = Java 6 Update 18"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216020F0}" = Java 6 Update 20"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 11 ActiveX"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin"Adobe Shockwave Player" = Adobe Shockwave Player 11.5"Mozilla Firefox 11.0 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 11.0 (x86 pl) Ten cały śmietnik Java usuń tradycyjnie via Panel sterowania, popraw przez JavaRa, na koniec nałóż najnowszą wersję. . Odnośnik do komentarza
Plati Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Zrobione, dzięki! Teraz ten stary laptop chodzi stabilniej od nowszego komputera Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi