zordax Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Witam, od 2 miesięcy zauważyłem powolną degradację systemu. Zostałem tu skierowany z forum peb.pl z podobnego działu, ponieważ osoba oglądająca logi stwierdziła, że najprawdopodobniej to problemy w rejestrach a na tym się nie znają tam. Zasugerował bym zapytał o pomoc tutaj. Objawy : - zamykanie komputera trwa około 7 minut. - po uruchomieniu funkcji Zamknij najpierw mi pisze że nie może zamknąć procesu rundll32.exe a potem po ponownym użyciu funkcji Zamknij zamyka długo komputer - czasem procesor zaczyna mi "przycinać" co 3 sekundy skacze mi myszka i jeśli akurat odtwarzany jest jakiś dźwięk to w tym samym momencie co 3 sekundy "świszczy". - Mozilla ma tę właściwość, że jej okienka się odświeżają i wskakują na inne okna (ale to okno inne jest dalej aktywne) tzn najpierw odpalam mozillę, potem np. dokument worda. Po chwili treść dokumentu jest zasłaniana mozillą, ale jeśli nacisnę widoczny krzyżyk to zamknie mi worda a nie mozillę. Dwie mozille też się na zmianę przykrywają. - czasem zrywa mi sieć bezprzewodową wifi. Wyjęcie i włożenie karty pomaga. - czasem po zalogowaniu nie widać ikonek ani menu ani paska zadań. Naciskam Ctrl-Atl-Del, wylogowuję i po ponownym zalogowaniu jest ok. Logi : otl.txt http://www.wklej.org/id/752124/ extras.txt http://www.wklej.org/id/752127/ gmer.log http://www.wklej.org/id/752721/ Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Według logów brak tu czynnej infekcji i to nie wygląda na tego typu przyczynę. Temat zmienia dział. Pierwsi podejrzani na podstawie logów to Avira + ZoneAlarm. Proponuję odinstalować obydwa programy i sprawdzić zachowanie się systemu. Poza tym jest tu sporo usług bezplikowych i to kosmetycznie usuń - wklej do notatnika ten tekst: sc delete zlportio sc delete btfilter sc delete BTATHUSB sc delete btathspp sc delete btathrcp sc delete BTATHPROT sc delete btathPan sc delete btatha2dp sc delete Atheros_btAudio sc delete AthDfu pause Z menu Notatnika >>> Plik >>> Zapisz jako >>> Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki >>> Zapisz jako FIX.BAT >>> uruchom ten plik Odnośnik do komentarza
zordax Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Witam. Plik bat odpaliłem i usunął mi odpowiednie serwisy. Jeśli chodzi o Avirę i ZoneAlarm to mam to odinstalować i mogęzainstalować ponownie/na świeżo nowszą wersję? Czy raczej powinienem zainstalować coś innego? Jeśli cośinnego to proszę o poradę co I oczywiście dzięki za szybką pomoc Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Jeśli chodzi o Avirę i ZoneAlarm to mam to odinstalować i mogęzainstalować ponownie/na świeżo nowszą wersję? Czy raczej powinienem zainstalować coś innego? Jeśli cośinnego to proszę o poradę co Na razie nic nie instaluj. Masz odinstalować te programy i sprawdzić czy problemy ustąpiły i dopiero wtedy będziemy myśleć co dalej. Odnośnik do komentarza
zordax Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Z samego rana odinstalowałem te dwa programy i zdecydowanie pomogło na czas zamykania systemu (15 sekund). Pomogło na czas startu systemu, oraz prawdopodobnie na ikonki (na razie nie wystąpiło). Pomogło na run32dll na zamykaniu systemu. Nie pomogło na przebijanie okienek mozilli na pierwszy plan. Karta sieciowa po kilku godzinach używania komputera też zaczęła zrywać połączenie. Strasznie się nagrzewa - to może być kluczowym problemem - sprzętowym a nie programowym. Nie wiem co z przycinaniem (to bywa od czasu do czasu bardzo rzadko). Co dalej? Odnośnik do komentarza
zordax Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Witam, czy jest jeszcze szansa na dokończenie sprzątania? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Jakie "sprzątanie" masz na myśli? Stwierdziłeś: Nie pomogło na przebijanie okienek mozilli na pierwszy plan. Karta sieciowa po kilku godzinach używania komputera też zaczęła zrywać połączenie. Strasznie się nagrzewa - to może być kluczowym problemem - sprzętowym a nie programowym. Ten problem należy rozwiązać w pierwszej kolejności, by stwierdzić czy ma zazębienie z resztą objawów (zacięcia i "przebijanie" okien przeglądarki). Jest to problem do działu Hardware, w przyklejonych są wytyczne zakładania tematu, gdyż wymagana specyfikacja sprzętowa. Pod kątem oprogramowania, na podstawie wyglądu raportów mogę jeszcze zalecić podstawy: 1. Deinstalację zbędnego Akamai NetSession Interface. Program wystąpił na forum w takim kontekście dewiacji: KLIK. Aktualizację podstawowych komponentów, w tym IE (KLIK). 2. Wyłączenie zbędnych wpisów startowych. W programie Autoruns w karcie Logon odznacz: O4 - HKU\S-1-5-21-1123561945-813497703-682003330-1003..\Run: [ALLUpdate] D:\Program Files\ALLPlayer\ALLUpdate.exe ()O4 - HKU\S-1-5-21-1123561945-813497703-682003330-1003..\Run: [KiesHelper] D:\Program Files\Samsung\Kies\KiesHelper.exe (Samsung)O4 - HKU\S-1-5-21-1123561945-813497703-682003330-1003..\Run: [KiesPDLR] D:\Program Files\Samsung\Kies\External\FirmwareUpdate\KiesPDLR.exe ()O4 - HKU\S-1-5-21-1123561945-813497703-682003330-1003..\Run: [KiesTrayAgent] D:\Program Files\Samsung\Kies\KiesTrayAgent.exe (Samsung Electronics Co., Ltd.)O4 - HKU\S-1-5-21-1123561945-813497703-682003330-1003..\Run: [Xvid] D:\Program Files\Xvid\CheckUpdate.exe () W karcie Services głównie usługi "aktualizacyjne": SRV - [2012-05-04 21:23:38 | 000,257,696 | ---- | M] (Adobe Systems Incorporated) [On_Demand | Stopped] -- D:\WINDOWS\system32\Macromed\Flash\FlashPlayerUpdateService.exe -- (AdobeFlashPlayerUpdateSvc)SRV - [2012-04-27 01:53:54 | 000,129,976 | ---- | M] (Mozilla Foundation) [On_Demand | Stopped] -- D:\Program Files\Mozilla Maintenance Service\maintenanceservice.exe -- (MozillaMaintenance)SRV - [2012-02-29 09:50:48 | 000,158,856 | R--- | M] (Skype Technologies) [Auto | Stopped] -- D:\Program Files\Skype\Updater\Updater.exe -- (SkypeUpdate)SRV - [2011-10-08 06:50:00 | 002,253,120 | ---- | M] (NVIDIA Corporation) [Auto | Running] -- D:\Program Files\NVIDIA Corporation\NVIDIA Updatus\daemonu.exe -- (nvUpdatusService)SRV - [2009-07-20 11:51:52 | 000,935,208 | ---- | M] (Nero AG) [Auto | Running] -- D:\Program Files\Common Files\Nero\Nero BackItUp 4\NBService.exe -- (Nero BackItUp Scheduler 4.0) 3. Czyszczenie lokalizacji tymczasowych za pomocą TFC - Temp Cleaner. 4. Defragmentację dysku, włącznie z wariantem "Boot Time" (do konsolidacji nieprzesuwalnych plików spod działającego windows). Sugerowane darmowe propozycje: Puran Defrag Free Edition lub PerfectDisk Free Defrag. . Odnośnik do komentarza
zordax Opublikowano 26 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Witam, po pierwsze dzięki za cierpliwość i dobre rady Wczoraj wieczorem wszystkie wdrożyłem w życie. Defragmentację zostawiłem na noc i jest wszystko pozamiatane. Po zainstalowaniu nowej wersji mozilli problem z migotaniem ustąpił. Została karta sieciowa, z którą jeśłi nie dam rady (a już kombinuję od kilku dni na różne sposoby) to udam się do działu hardware. Moje pytanie o sprzątanie miało dotyczyć głównie tego co teraz zainstalować w zamian zonealarma i aviry, bo w tej chwili czuję się trochę odsłonięty i bezbronny Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Moje pytanie o sprzątanie miało dotyczyć głównie tego co teraz zainstalować w zamian zonealarma i aviry, bo w tej chwili czuję się trochę odsłonięty i bezbronny Darmowe rozwiązania mając na uwadze: - Antywirus: Avast, AVG, Panda Cloud Antivirus, Microsoft Security Essentials. - Zapora: PrivateFirewall, Online Armor Free, COMODO Firewall. - Pakiet: COMODO Internet Security . Odnośnik do komentarza
zordax Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Dzięki za całą pomoc. Zainstalowałem pakiet COMODO i na razie wszystko jest ok. Jesteście ekstra Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi