Punisher2010 Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Moja ciocia została zmuszona do kupna nowego komputera, gdyż obecny ma już 7 lat i odmawia powoli współpracy. Komputer chce zakupić w systemie ratalnym w banku Lukas, niestety sklep musi znajdować się na terenie Rudy Śląskiej, gdyż zależy jej na bliskim dostępie do serwisu w razie konieczności oddania go do naprawy gwarancyjnej. Kolejnym minusem tej sytuacji jest to że do wyboru znalazłem jedynie sklepy będące w sieci Alsen (Symex, Red BOX PC) i ewentualnie Komputronik, jak wiadomo są to sklepy drogie, a kupowanie gotowca mija się z celem. Jeden z tańszych to sklep OptiCom (lecz mało zaufany sklep w kawalerce) Bardzo prosiłbym o pomoc w złożeniu czegoś konkretnego i wydajnego, gdyż nie orientuję się za bardzo w cenach ani w testach wydajności mówiących co jest lepsze. Komputer będzie przeznaczony głównie do nowych gier w DX 11 w rozdzielczości 1680x1050 (monitor 22") i jeśli to możliwe w max detalach. Komputer powinien spełniać następujące atrybuty: Płyta główna > posiadająca USB 3.0, SATA (minimum SATA 3) nowoczesna podstawka, jeśli to możliwe to posiadająca dobry bios UEFI Procesor > obojętnie czy Intel czy AMD, ważne żeby był wielordzeniowy i o wysokim taktowaniu i pojemnym cache RAM > koniecznie DDR3, szybkim taktowaniu, niskich timingach (pojemność minimum 4 GB, może być w zestawie 2x2) możliwe jak największa pojemność Karta Graficzna > obsługująca DX11, pamięć minimum 1 GB GDDR 5 (obojętne czy NVidia czy AMD) Dysk Twardy > koniecznie na SATA (minimum SATA 3) o dużej pojemności - od 500GB wzwyż z funkcją kolejkowania zadań NCQ Nagrywarka DVD > 2-warstwowa z LightScribe na złącze SATA Zasilacz > markowy o wysokiej mocy i stabilnych napięciach Obudowa > z przednim panelem USB i audio, kolor czarny lub czarno srebrny, dobrze wentylowana, może być podświetlana z wyciętym bocznym panelem Chłodzenie CPU > Jeśli wystarczy to jakieś osobne dobre chłodzenie na CPU Komputer nie będzie poddawany OC Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Alsen nie jest taki drogi wbrew pozorom. Czasami mają cześci taniej niż morele, a komputronika to biją na głowę. Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Ok, może być Alsen. Poproszę więc o poskładanie komputera w tym sklepie, może być lekko ponad budżet tak do 500 zł Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Taka propozycja za 2250 zł Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Poskładałem zestaw na podstawce AM3 z Phenomem 2 X4 3.4 Ghz i 12 GB ram DDR3 i inne, całość ze wszystkim 2240 zł Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Z ramem to przesada. Jak nie stawiasz serwera to 4GB (na zapas 6GB) wystarczy. Lepiej kase dołożyć do dobrego zasilacza i lepszej karty grafiki Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Powiedz to firmie EA Games najnowszy COD BO2 potrzebuje 16 GB ram do max detali, więc nawet te 12 GB to mało. Poza tym wujek się uparł na taką ilość ram Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Ty chory czlowieku. Nie ma na sieci danych o wymaganiach sprzetowych tej gry. Po co zakladasz temat? Poskładałem zestaw na podstawce AM3 z Phenomem 2 X4 3.4 Ghz i 12 GB ram DDR3 i inne, całość ze wszystkim 2240 zł poskladales to odpalaj. Wujostwo bedzie szczesliwe. Temat w hardware (czyli piotreek) bedzie mial zajecie . Jestes jak zwykle na fali....koszmarnych pomyslow i bryza glupoty obmywa ci nogi. Odnośnik do komentarza
piotreek Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Puniś MW3 wymaga 2GB (a COD ma być na tym samym silniku) http://www.modernwar...warfare-3.html. Chyba ci się z dyskiem pomyliło. To był by absurd z takimi wymaganiami. @MarekB mam poprostu więcej cierpliwości do użyszkodnika. Po za tym jak zepsuje to swoje nie moje Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Pomyliłem tytuły gier http://gamezilla.komputerswiat.pl/newsy/2012/17/znamy-wymagania-sprzetowe-max-payne-3 Odnośnik do komentarza
Mikouaj Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 12GB, trzymajcie mnie ludzie.... Zalecane wymagania są potrzebne by odpalić grę w 3D, z włączoną tesalacją i w rozdzielczości większej niż FullHD. Bzdury powypisywałeś jak cholera. MatiK złożył bardzo dobry zestaw. Nic wydajniejszego nie kupisz w tej cenie. A jeśli już kupiłeś coś innego, no cóż. Twoja kasa, twój problem. Zalecana wolniejsza konfiguracja: Windows 7/Vista/XP (32/64 bit) Intel Dual Core 3 GHz lub odpowiednik AMD 3 GB pamięci RAM NVIDIA GeForce 450 (512 MB RAM) / AMD Radeon HD 4870 (512 MB RAM) Zalecana szybsza konfiguracja: Windows 7/Vista (32/64 bit) Intel i7 Quad Core 2,8 GHz lub odpowiednik AMD 3 GB pamięci RAM NVIDIA GeForce 480 (1 GB RAM) / AMD Radeon HD 5870 (1 GB RAM) Więc nie chrzań mi tu o 16GB, bo gry na 3 monitorach w 3D odpalać nie będziesz. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi