njczyziu Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Witam, tak jak w temacie, czy 64x XP może w pełni obsłużyć np. 6 GB pamięci ram? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
limpit Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Jeżeli chodzi ci o http://pl.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows_XP_Professional_x64_Edition to jak najbardziej Odnośnik do komentarza
njczyziu Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Bo właśnie zastanawiam się nad zmianą systemu z większą wydajnością. Nie wiem czy brać Win 7, czy czekać na ósemkę, czy może postawić na XP'ka 64x. Nad XP się zastanawiam, bo już w tak super sposób skonfigurowałem swojego XP przez te wszystkie lata, że praca na nim to sama przyjemność Windows 7 może nie obsługiwać niektórych programów przeznaczonych dla XP, które zapewniają mi taki komfort użytkowania. Jedak muszę coś z tym zrobić, bo na kompie mam uruchomionych 78 procesów, czasami więcej i te 2 GB pamięci nie dają sobie z tym już zanadto rady. Myślę, że dokładka tylko 1GB też nie przyśpieszy mojego kompa jakoś wypaśnie. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 umieszczonych w stacji dysku mozesz wyjasnic to pojecie i podac dane platformy czyli komputera. Po co pakowac sie w starocie XP, bez sensu. Odnośnik do komentarza
njczyziu Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 To pojęcie jakby tu je wyjaśnić.. No wewnątrz 'skrzyneczki' się znajdują kosteczki, na płycie głównej Zmęczony wczoraj byłem, już sam nie wiedziałem co ja piszę Już poprawione Aktualnie mam XP Professional SP3, a to co jest w środku obudowy, "pudełeczka" to: Procesor- Dual-Core CPU E5200 @ 2.50Ghz Pamięć - 2048MB DDR2 800 Kingstom Karta Graficzna - 1024MB NVIDIA GeForce 9800 GT Palit Płyta - Gigabyte S-series Dynamic Energy Saver / Ultra Durable 2 Motherboards EP43-DS3 Tej pamięci mało, procek dość słaby ale akurat on nie zamula. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 czy 64x XP może w pełni obsłużyć np. 6 GB pamięci ram teraz znajac prawie dokladnie sprzet mozna napisac, ze;- 6GB to troche ni z gruchy ni z pietruchy. 4GB, 8GB, a nawet 16GB bo do tylu moze teoretycznie czytac plyta czyli Chipset. Teoretycznie bo wtedy kosci powinny byc cztery po 4GB, a nie do konca jest pewne, ze chipset przeczyta 4GB moduly. - 6GB nie bardzo bo masz dwukanałowa obsługe pamięci. Dlatego pytalem o sprzet. Musialbys zamontowac 4GB + 1GB +1GB, a to tez moze byc problem dla plyty, lub 2+2+2 (nie bedzie dwukanalowo) - najlepiej dokupic identyczna kosc do pracujacej i po sprawie lub trzy takie same i bedzie 8GB. Przed taka operacja sprawdz pozostale sloty umieszczajac w nich po kolei uzywana kostke. Czasami starsze plyty maja problemy ze slotami RAM i mozna sie rozczarowac szczegolnie przy marnym zasilaczu. - co do systemu to x64 Win7 polecam. Ma mozliwosc pracy w trybie zgosnosci z XP, a jak masz fantazje to na 8-ke zaczekaj. Odnośnik do komentarza
njczyziu Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Płyta jest stosunkowo nowa, nie ma jeszcze nawet 3 lat, ale o ten zasilacz się martwię, 330 W - prawie 7 letni Strasznie głośno pracuje, to najstarsza rzecz w moim kompie, pozostałe urządzenia nie mają więcej jak 3 lata. Dziwie się, że sobie jeszcze radzi z obsługą dysku 500 GB i dodatkowo 250 GB podłączanym czasami przez przejściówkę W 2008 kupiłem zasilacz tech solo 550W, ale coś przestał działać po 2 latach i zrobiłem powrót do starego. No nic, poczekam chyba na tą ósemkę i przy okazji dokupię coś RAMu i chyba koniecznie będę musiał zmienić ten zasilaczek Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi