zipera Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Witam Od dzisiejszego dnia mam problem z tą stroną startową v9 na wszystkich przeglądarkach. Załączam logi z OTL, z góry dzięki za pomoc OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 1. Na początek skorzystaj z deinstalatora tego śmiecia. Wejdź do Panelu sterowania i zlikwiduj Deinstalator Strony V9. 2. Do usunięcia innych odpadków skorzystaj z AdwCleaner z opcji Delete. 3. Wygeneruj nowy log z OTL, ale na warunku dostosowanym, tzn. w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: hklm\software\clients\startmenuinternet|command /rs hklm\software\clients\startmenuinternet|command /64 /rs Klik w Skanuj. Dołącz log z AdwCleaner uzyskany w punkcie 2. . Odnośnik do komentarza
zipera Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Logi w załącznikach. Log z adwcleaner może dużo nie powie, bo drugi raz używałem tego programu dzisiaj (myślałem że dam radę sam) a pierwszego loga nie mam. OTL.Txt AdwCleanerS2.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Deinstalacja tego śmiecia nie usunęła oczywiście wszystkich rekonfiguracji. Nadal jest dopisany URL v9 do skrótów przeglądarek. 1. Zamknij przeglądarki. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Reg [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\StartMenuInternet\FIREFOX.EXE\shell\open\command] ""="C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\firefox.exe" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\StartMenuInternet\IEXPLORE.EXE\shell\open\command] ""="C:\Program Files (x86)\Internet Explorer\iexplore.exe" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\StartMenuInternet\Opera\shell\open\command] ""="C:\Program Files (x86)\Opera\Opera.exe" [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" "Default_Page_URL"=- :OTL FF - prefs.js..extensions.enabledItems: toolbar@ask.com:3.11.3.15590 FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "ICQ Search" FF - prefs.js..keyword.URL: "http://search.icq.com/search/afe_results.php?ch_id=afex&tb_ver=1.1.9&q=" [2012-04-22 14:25:11 | 000,001,056 | ---- | M] () -- C:\Users\Lukas\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\g9zprqhd.default\searchplugins\icqplugin.xml Klik w Wykonaj skrypt. 2. Wygeneruj nowy log z OTL na tym samym warunku co poprzednio. Dołącz log z wynikami usuwania z punktu 1. . Odnośnik do komentarza
zipera Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zrobione...tylko nadal to mam OTL.Txt 04272012_222948.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 "tylko nadal to mam" = a log pokazuje, że wszystko zostało zedytowane i strona v9 została usunięta z następujących miejsc: skróty wszystkich przeglądarek oraz strony startowe Internet Explorer. Nie ma jej już w ani jednym miejscu poprzednio zdowodowanym w logu i nie widać nic związanego z v9. Skoro nadal widzisz problem: - Upewnij się ponownie otwierając przeglądarki, że nie działa przywracanie poprzedniej sesji wprowadzające Cię w błąd. - O którą przeglądarkę chodzi? Opera nie jest brana pod uwagę w raporcie OTL. Jeżeli to w niej widzisz tę stronę v9, to należy wejść do opcji Opery i ręcznie przestawić stronę startową. Skrypt do OTL nie wykonał tylko jednego: rekonfiguracji preferencji Firefox w obszarze usunięcia ICQ Search i Ask Toolbar. Usuwanie wygląda na pozorowane, skrypt komunikuje "removed from", a w nowym logu z OTL nadal to samo. . Odnośnik do komentarza
zipera Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 We wszystkich wyszukiwarkach nadal...w IE i Mozilli mam jako startowa ustawione google.pl, ale i tak na dzien dobry otwiera sie v9. W ustawieniach przeglądarek w stronach startowych nigdzie nie mam ustawione v9. Czyściłem cache, temp cclenaerem i nie mogę się tego pozybyć Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Jak mówię, log pokazał, że import rejestru został wykonany. Podaj dodatkowy skan na wyszukiwanie v9. Uruchom SystemLook x64, w oknie wklej: :regfind v9.com Kliknij w Look i podaj raport wynikowy. . Odnośnik do komentarza
zipera Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Podaje log. Przy okazji owego dnia kiedy to ustrojstwo się zainstalowało pamietam, że robiłem upgrade mozilly do wersji 12, kliknałem na link w podejrzanym mailu...więcej rzeczy nie pamietam SystemLook.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Skan rejestru zgadza się z tym co mówiłam: nie ma już v9 dopisanego do określonych stron, SystemLook wyszukał jedynie wpis ostatniej użytej komendy w Opera. W związku z tym proszę pokaż mi zrzuty ekranu z tego jak otwierasz przeglądarki oraz z ich konfiguracji (opcje stron startowych i wyszukiwarek). Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 zipera, w innych tematach zdiagnozowaliśmy, że v9 robi także wadliwe skróty LNK przeglądarek. Toteż skasuj wszystkie skróty, które widzisz na Pasku zadań, na Pulpicie i w Menu start, następnie po kolei uruchom przeglądarki nie przez skrót tylko wprost z EXE właściwego, czyli np. C:\Program Files (x86)\Opera\opera.exe. Potwierdź czy tak otworzone przeglądarki nadal startują z v9. Odnośnik do komentarza
zipera Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Dzięki, strzał w dziesiątkę Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Sfinalizuj temat: 1. Zaległy szczątki w konfiguracji Firefox. Firefox musi być zamknięty. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "ICQ Search" FF - prefs.js..extensions.enabledItems: toolbar@ask.com:3.11.3.15590 FF - prefs.js..keyword.URL: "http://search.icq.com/search/afe_results.php?ch_id=afex&tb_ver=1.1.9&q=" O4 - HKLM..\Run: [] File not found Klik w Wykonaj skrypt. 2. Porządki po stosowanych narzędziach: w AdwCleaner zastosuj Uninstall, w OTL uruchom Sprzątanie. 3. Wyczyść foldery przywracania systemu: KLIK. . Odnośnik do komentarza
zipera Opublikowano 5 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 To jeszcze mam taki problem, chcę ściągnąć OTL (bo chyba usunąłem), ale skąd bym nie ściągał mój norton wykrywa wirusa...Backdoor.Graybird Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 OTL należy pobierać tylko z linków podanych w przyklejonym, to są linki kontrolowane przez autora z gwarancją aktualnej najnowszej wersji. Wykrycia Nortona to zapewne fałszywe alarmy. Albo w konfiguracji Nortona załącz wyjątek na OTL.exe, albo na czas pobierania wyłącz program. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi