ayla Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Witam serdecznie. Jest system (XP sp3) i są w nim śmieci (Kryptik.MZD - koń trojański, Bflient.AQ - robak, HackTool.Patcher - aplikacja). Online'owy skaner Eseta niby je usunął, ale wiem z autopsji, że to nigdy nie jest tak pięknie, jak by się chciało. Załączam logi i proszę o pomoc. Log OTL był zrobiony (przez moje zagapienie) z zaptaszkowanym "pomiń znane dobre pliki" - jeśli trzeba będzie - powtórzę. Pomóżcie! Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Na przyszłość, log z GMER zrobiony w złych warunkach przy czynnym sterowniku emulacji SPTD: DRV - [2011-02-25 23:07:28 | 000,691,696 | ---- | M] () [Kernel | Boot | Running] -- C:\WINDOWS\system32\drivers\sptd.sys -- (sptd) Jest system (XP sp3) i są w nim śmieci (Kryptik.MZD - koń trojański, Bflient.AQ - robak, HackTool.Patcher - aplikacja). Online'owy skaner Eseta niby je usunął Przedstaw raport ze skanera, gdzie on wynalazł te infekcje (dokładne ścieżki dostępu). Natomiast OTL przedstawia szkodliwą wartość Taskman oraz wpisy w Mountpoints2 związane z podpinaniem zainfekowanych nośników USB. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O20 - HKLM Winlogon: TaskMan - (C:\Documents and Settings\DOM\fswagz.exe) - C:\Documents and Settings\DOM\fswagz.exe () :Reg [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2] :Commands [emptytemp] Klik w Wykonaj skrypt. Nastąpi restart i zgłosi się log z usuwania. 2. Wygeneruj nowy log z OTL (już bez Extras) z opcji Skanuj. Dostarcz log z usuwania w punkcie 1. . Odnośnik do komentarza
ayla Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Raportu z usuwania Esetam nie mam, bo to była wersja online i żadnego raportu nie utworzyła (chyba, że jest on gdzieś schowany w systemie a ja nie wiem gdzie), z tego, co pamiętam to wszystko siedziało w documents and settings/DOM. Acha, puściłam go jeszcze raz i tym razem niczego nie znalazł. Z tymi sterownikami to dziwna sprawa, bo wywaliłam Alkohol przed robieniem raportu z GMER (tak, system został zrestartowany). załączam logi: Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Z tymi sterownikami to dziwna sprawa, bo wywaliłam Alkohol przed robieniem raportu z GMER (tak, system został zrestartowany). Deinstalacja programu nie usuwa sterownika SPTD, on zawsze pozostaje. Dlatego w ogłoszeniu działu są podane kroki po kolei, deinstalacja programu + deinstalacja sterownika via SPTDinst. Raportu z usuwania Esetam nie mam, bo to była wersja online i żadnego raportu nie utworzyła (chyba, że jest on gdzieś schowany w systemie a ja nie wiem gdzie), z tego, co pamiętam to wszystko siedziało w documents and settings/DOM W tym katalogu nic nie ma (?): [2012-04-24 16:43:12 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Program Files\ESET Zadanie w OTL nie do końca wykonane, wpis Taskman rzekomo usunięty nadal jest. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O20 - HKLM Winlogon: TaskMan - (c:\documents and settings\dom\fswagz.exe) - File not found O2 - BHO: (AVG Safe Search) - {3CA2F312-6F6E-4B53-A66E-4E65E497C8C0} - File not found Klik w Wykonaj skrypt. 2. Wygeneruj (mam nadzieję, że ostatni) log z OTL z opcji Skanuj (bez Extras). . Odnośnik do komentarza
ayla Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Dziękuję za pomoc, oto logi: Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Jakieś cuda z Taskmanem. Pierwszy skrypt usuwał wpis z rejestru, kolejny log z OTL go jednak pokazywał, drugi skrypt nie znalazł jednak tego wpisu i rzeczywiście go już nie widać. Na zakończenie: 1. W OTL uruchom Sprzątanie. Opcjonalnie odinstaluj skaner ESET przez Dodaj / Usuń programy, również możesz się pozbyć McAfee Security Scan Plus (to raczej "przypadkowa" instalacja sponsorowana z innej paczki np. Adobe). 2. Wykonaj aktualizacje: KLIK. Kwalifikację mają te mocno stare pozycje: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{AC1E4C93-C1E7-11D6-9D10-00010240CE95}" = Java 2 Runtime Environment, SE v1.4.0_03"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 10 Plugin 3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. . Odnośnik do komentarza
ayla Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Ok, serdecznie dziękuję Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi