ziorko Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Witam Od kilku dni mam problem z adresem google.pl, powoduje błąd 404 not found nginx zarówno na przeglądarce Firefox 10.0.2 jak i na IE. Z początku myslałem że to błąd serwera google czy dostawcy internetu, bo czasem google sie załaduje i działa normalnie, ale w wiekszosci nie działa. Poczytałem na forach i widze ze to dość popularny problem ostatniego czasu i to nie majacy nic wspólnego z tym o czym myślalem. Ponadto na niektórych stronach nie wyświetlają sie wszystkie rzeczy na nich znajdujace typu obrazki itp. Antywirus Avira nic mi nie wykrywa więc zrobiłem logi z OTLa i Gmera i bardzo bym prosił o ich przejrzenie i pomoc w tym problemie bo sam sobie z nim raczej nie poradze. No może oprocz format C. Z góry dziekuje za poświecony czas i pozdrawiam. OTL.Txt Extras.Txt gmer.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Jest tu rootkit Rloader (przyczyna problemów): ---- Kernel code sections - GMER 1.0.15 ---- .text iaStor.sys F734EB58 1 Byte [CC] {INT 3 } ---- Threads - GMER 1.0.15 ---- Thread System [4:988] 858A10F4 1. Uruchom Kaspersky TDSSKiller i dla wyniku Virus.Win32.Rloader.a dobierz akcję Cure. Zresetuj system. 2. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O2 - BHO: (no name) - {0974BA1E-64EC-11DE-B2A5-E43756D89593} - No CLSID value found. O2 - BHO: (no name) - {74322BF9-DF26-493f-B0DA-6D2FC5E6429E} - No CLSID value found. O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - {0974BA1E-64EC-11DE-B2A5-E43756D89593} - No CLSID value found. O20 - HKLM Winlogon: UserInit - (C:\WINDOWS\system32\crrss.exe) - File not found O20 - HKCU Winlogon: Shell - ("C:\Documents and Settings\Kamil\winlogon.exe") - C:\Documents and Settings\Kamil\winlogon.exe (Microsoft Corporation) FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "Facemoods Search" FF - prefs.js..browser.search.order.1: "BearShare Web Search" FF - prefs.js..keyword.URL: "http://search.bearshare.com/web?src=ffb&systemid=2&q=" [2010-09-14 14:41:12 | 000,002,506 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\Kamil\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\ftw6n2rc.default\searchplugins\BearShareWebSearch.xml [2010-09-14 14:41:12 | 000,002,506 | ---- | M] () -- C:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\BearShareWebSearch.xml [2011-05-21 16:42:21 | 000,002,049 | ---- | M] () -- C:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\fcmdSrch.xml :Reg [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\WINDOWS\Temp\temp92.exe"=- [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\GloballyOpenPorts\List] "80:TCP"=- "53:UDP"=- [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2] [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"=- [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" "Search Bar"=- [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Search] "SearchAssistant"="" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Search] "SearchAssistant"="" :Commands [emptytemp] Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany i otrzymasz log z wynikami. 3. Odinstaluj śmiecia Facemoods Toolbar, zarówno w rozszerzeniach Firefox, jak i w Dodaj / Usuń programy. 4. Wygeneruj nowe logi z OTL i GMER oraz AdwCleaner z opcji Search. . Odnośnik do komentarza
ziorko Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zrobiłem wszystko według instrukcji i pomogło, Google zaczeło działać. Nie odinstalowałem Facemoods Toolbar z rozszerzeń Firefoxa bo go tam nie ma, jedynie z Dodaj/Usuń programy. Dodatkowo nie che mi sie wygenerować log Extras, nie wiem czemu. Reszte logow zrobiłem i załaczam do wgladu czy juz wszystko jest OK. 04242012_145336.txt AdwCleanerR1.txt OTL.Txt gmer.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Tak, hooki ustąpiły, rootkit został wyeliminowany. Podobnie i zadanie w OTL w pełni wykonane. Nie odinstalowałem Facemoods Toolbar z rozszerzeń Firefoxa bo go tam nie ma Jednakże nadal widać w logu z OTL to rozszerzenie. Zostanie to usunięte via skrypt. Dodatkowo nie che mi sie wygenerować log Extras, nie wiem czemu. W opisie narzędzia na różowym tle jest to wyjaśnionie. I Extras po raz drugi nie jest mi potrzebny. 1. W OTL w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL FF - prefs.js..extensions.enabledItems: ffxtlbr@Facemoods.com:1.2.1 :Files rd /s /q C:\TDSSKiller_Quarantine /C Klik w Wykonaj skrypt. Po przetworzeniu skryptu uruchom funkcję Sprzątanie, która zlikwiduje z dysku OTL wraz z jego kwarantanną. 2. Uruchom AdwCleaner i zastosuj w nim opcję Delete. Gdy ukończy, użyj Uninstall. 3. Wykonaj pełne skanowanie za pomocą Malwarebytes Anti-Malware i przedstaw raport, o ile coś zostanie wykryte. . Odnośnik do komentarza
ziorko Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zrobiłem wszystko. Malwerebytes Anti Malwere wykrył mi cos jeszcze, zapisałem z niego loga i dałem Usuń dla tych wykrytych infekcji. Załaczam loga dla sprawdzenia. mbam-log-2012-04-26 (15-03-28).txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Możemy przejść do finalizacji: 1. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 2. Do nadrobienia aktualizacje: KLIK. Wg danych z raportów system ma krytyczny status aktualizacyjny, czyli combo SP2 + IE6, reszta aplikacji także musi zostać zaktualizowana: Windows XP Professional Edition Dodatek Service Pack 2 (Version = 5.1.2600) - Type = NTWorkstationInternet Explorer (Version = 6.0.2900.2180) ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{3248F0A8-6813-11D6-A77B-00B0D0150110}" = J2SE Runtime Environment 5.0 Update 11"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A70000000000}" = Adobe Reader 7.0 - Polish"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 10 ActiveX"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin"Gadu-Gadu" = Gadu-Gadu 7.7"Mozilla Firefox 10.0.2 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 10.0.2 (x86 pl)"Nowe Gadu-Gadu" = Nowe Gadu-Gadu Osobna sprawa to klienty Gadu, zakreślam je tu, bo takie duplikaty GG7 (kaleka niezdolny nawet obsłużyć w pełni własnej sieci + niski poziom zabezpieczeń) oraz NGG (śmietnik) uważam za bezsens. Przewertuj mój artykuł Darmowe komunikatory, konkretnie chodzi o opisy: WTW, Kadu, Miranda, AQQ. . Odnośnik do komentarza
ziorko Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Wiem własnie ze nie mam najnowszych aktualizacji, postaram sie tym zająć, ale niektore programy specjalnie uzywam starszych wersji bo latwiejsze w obsudze, przyzwyczailem sie do ich wygladu, a te nowe aktualizacje maja teraz tyle niepotrzebnych dla mnie "bajerów" ze nawet nie wiadomo co do czego. Dziekuje bardzo za pomoc w usunieciu mojego problemu. Jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi