rtl Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Przypuszczałem, że miałem keyloggera na kompie, zalecono bym użył combofixa w celu jego usunięcia. Teraz z tego co tu czytam to niekoniecznie jestem przekonany czy dobrze zrobiłem, no ale mam nadzieję, że pozbyłem się śmieci i nic przy okazji nie zepsułem. Potem oczywiście przeskanowałem antywirusem/antyspyware i usunąłem to co znalazł jeszcze niedobrego. Następnie robiłem skan otl-em po skanie dałem opcję posprzątaj, potem zainstalowałem javę wersję 7 upgrade 3, ale zostawiłem stare wersje, rozumiem, że trzeba je usunąć? Następnie po tym wszystkim użyłem jeszcze raz OTL. Poniżej wklejam logi z ostatniego skanu OTL proszę o pomoc czy coś tu jeszcze nie siedzi przypadkiem i czy coś można wywalić niepotrzebnego? Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 W logach infekcji ani śladu. Drobna kosmetyka do wykonania. 1. Przejdź w panel usuwania programów i odinstaluj zbędny sponsoring DAEMON Tools Toolbar 2. Użyj AdwCleaner z opcji Delete 3. Zaprezentuj nowe logi z OTL. Odnośnik do komentarza
rtl Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Dziękuję za odpowiedź. Zrobiłem to co napisałeś. Prezentuję nowe logi z OTL + log z AdwCleaner. Dziękuję za już i proszę o dalsze instrukcje. Aha napiszę jeszcze, że przeskanowałem wszystkie pendrivy i dysk zewnętrzny esetem smart security i znalazło podejrzaną aplikację KMS aktywator do Office'a, oczywiście to usunąłem. Czy to mógł być keylogger? Miał rozszerzenie bat a czytałem, że takie rozszerzenie mogą mieć keyloggery. Czy trzeba przeskanować też pendrivy i dysk zewnętrzny otl-em? AdwCleanerS1.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Wszystko poprawnie wykonane. Możesz przejść do czynności końcowych. 1. Wklej do OTL ten tekst: :OTL O3:64bit: - HKLM\..\Toolbar: (DAEMON Tools Toolbar) - {32099AAC-C132-4136-9E9A-4E364A424E17} - C:\Program Files (x86)\DAEMON Tools Toolbar\DTToolbar64.dll File not found O3:64bit: - HKU\S-1-5-21-1451179296-2106293565-644611054-1000\..\Toolbar\WebBrowser: (DAEMON Tools Toolbar) - {32099AAC-C132-4136-9E9A-4E364A424E17} - C:\Program Files (x86)\DAEMON Tools Toolbar\DTToolbar64.dll File not found Klikasz w wykonaj skrypt. Logów żadnych nie pokazujesz. Używasz opcji Sprzątanie z OTL. 2. Opróżnij folder przywracania systemu: KLIK 3. Wykonaj aktualizacje oprogramowania: Internet Explorer (Version = 8.0.7601.17514) "{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216022FF}" = Java 6 Update 30 Szczegóły aktualizacyjne: KLIK przeskanowałem wszystkie pendrivy i dysk zewnętrzny esetem smart security i znalazło podejrzaną aplikację KMS aktywator do Office'a, oczywiście to usunąłem. Tu zrobiłeś błąd bo to był przecież crack do twojego Office'a Odnośnik do komentarza
rtl Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Dziękuję za kolejne instrukcje. Wykonałem wszystko z wyjątkiem aktualizacji: "{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216022FF}" = Java™ 6 Update 30 ponieważ, gdy pobrałem java jre 7u3 (64-bit) dostałem komunikat, że już mam ją zainstalowaną. Wchodząc w panel sterowania, pokazane jest, że mam w sumie 3 javy: java 6 update 30, java se development kit 7 update 3 (64-bit), java 7 update 3 (64-bit). Czy mogę wobec takiego stanu rzeczy usunąć dwie pierwsze javy i będzie ok? A co do cracka do Office'a, to zaimplementowałem go i Office sie aktywował. Po jakimś czasie usunąłem gdyż w sieci znalazłem info że ten KMS activator to podejrzana sprawa. Jednakże w Office nie ma informacji żeby aktywować Office, czyli crack wciąż działa mimo usunięcia pliku aktywatora? Nie ma jakiegoś zagrożenia, że on "siedzi" sobie w Office i może zrobić jakieś szkody? Jeszcze mam jedno pytanie - czy antywirus eset smart security to dobry wybór? Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 ponieważ, gdy pobrałem java jre 7u3 (64-bit) dostałem komunikat, że już mam ją zainstalowaną. Wchodząc w panel sterowania, pokazane jest, że mam w sumie 3 javy: java 6 update 30, java se development kit 7 update 3 (64-bit), java 7 update 3 (64-bit). Czy mogę wobec takiego stanu rzeczy usunąć dwie pierwsze javy i będzie ok? Stare Javy należy odinstalować a zostawić tylko najnowsze. Wersję 64 bitową Javy masz najnowszą i to się zgadza, ale ja ci podałem tam żebyś 32 bitową wersję też zainstalował. A co do cracka do Office'a, to zaimplementowałem go i Office sie aktywował. Po jakimś czasie usunąłem gdyż w sieci znalazłem info że ten KMS activator to podejrzana sprawa. Jednakże w Office nie ma informacji żeby aktywować Office, czyli crack wciąż działa mimo usunięcia pliku aktywatora? Nie ma jakiegoś zagrożenia, że on "siedzi" sobie w Office i może zrobić jakieś szkody? Ten crack tak naprawdę nie jest groźny, to był po prostu fałszywy alarm. Jeszcze mam jedno pytanie - czy antywirus eset smart security to dobry wybór? Tak dobry. Temat zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi