hebros Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Win XP HE + SP 3. Zaczęło się od tego, że komputer nie wykrywał czytnika kart do podpisu elektronicznego. Potem nie wykrywał pendraków i na koniec zniknęła ikonka CD/DVD w Mój komputer. Po przeskanowaniu różnymi programami antywuirusowymi i trikami w rejestrze teraz bezbłędnie wykrywa pendraki i jest ikonka CD/DVD. Jednak w dalszym ciągu nie wykrywa czytnika. Po podłączeniu następuje totalny zwis komputera i pomaga tylko restart [nie z klawaitury tylko z obudowy]. W podglądzie zdarzeń w Aplikacjach mam błąd krytyczny: Zródło: Security Center Identyfikator: 1802 Opis: Usługa Centrum Zabezpieczeń Systemu Windows nie może ustanowić kwerend zdarzeń z WMI, aby monitorować zaporę i program antywirusowy innej firmy. W usługach jeżeli chcę wejść na zależności otrzymuję komunikat: WMI: błąd krytyczny. Ponadto na pulpicie pozostały chyba skutki infekcji: pliki CAKP63C9 i CAUU2NIS, których nie można usunąć. Nawet killbox daje komunikat: The file does not seem to exist. Na komputerze są bardzo ważne dane i przeinstalowanie to ostateczność. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Jednak w dalszym ciągu nie wykrywa czytnika. Po podłączeniu następuje totalny zwis komputera i pomaga tylko restart [nie z klawaitury tylko z obudowy]. Co to za czytnik, jakie sterowniki i czy próbowałeś je reinstalować? W podglądzie zdarzeń w Aplikacjach mam błąd krytyczny:Zródło: Security Center Identyfikator: 1802 Opis: Usługa Centrum Zabezpieczeń Systemu Windows nie może ustanowić kwerend zdarzeń z WMI, aby monitorować zaporę i program antywirusowy innej firmy. W usługach jeżeli chcę wejść na zależności otrzymuję komunikat: WMI: błąd krytyczny. Zresetuj radykalnie Repozytorium WMI. Wstrzymaj usługę Instrumentacji w services.msc (o ile już nie jest zastopowana), opróżnij cały folder C:\WINDOWS\system32\wbem\Repository i zresetuj system. Ponadto na pulpicie pozostały chyba skutki infekcji: pliki CAKP63C9 i CAUU2NIS, których nie można usunąć. Nawet killbox daje komunikat: The file does not seem to exist. Na komputerze są bardzo ważne dane i przeinstalowanie to ostateczność. To nie są pliki infekcji. Ich nazwy tu podane nie wyglądają na całkowite, w nazwie powinny być jeszcze kropki na końcu, co powoduje wadliwość nazwy (przyczyna niemożności skasowania). KillBox sobie z nimi nie poradzi. Do ich usunięcia zastosuj Delete FXP Files, specjalizowany w obiektach których Windows nie widzi jako istniejące. . Odnośnik do komentarza
hebros Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Uzupełniając informacje: 1. Jest to czytnik kart mikroprocesorowych do podpisu elektronicznego: ACS Smart Card Reader ACR38u. Sterowniki były reinstalowane i efekt dalej taki sam. 2. Usługa Instrumentacji nie została zastopowana. Po jej wyłaczeniu i usunięciu całego katalogu jw. - efekt ten sam. 3. Dzięki za link do Delete FXP Files. 4. Przeważa niestety opcja przeinstalowania całego systemu. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 1. Jest to czytnik kart mikroprocesorowych do podpisu elektronicznego: ACS Smart Card Reader ACR38u. Sterowniki były reinstalowane i efekt dalej taki sam. Start > Uruchom > devmgmt.msc, wyszukaj powiązane urządzenia i odinstaluj, zresetuj system. 2. Usługa Instrumentacji nie została zastopowana. Po jej wyłaczeniu i usunięciu całego katalogu jw. - efekt ten sam. Wykonaj szerszy zakres naprawy WMI. 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: cd /d %windir%\system32\wbem for %%i in (*.dll) do RegSvr32 -s %%i for %%i in (*.exe) do %%i /RegServer net stop winmgmt rd /s /q Repository net start winmgmt pause Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.BAT > Uruchom ten plik Zresetuj system. 2. Jeżeli nie pomoże, Start > Uruchom > wklej komendę: rundll32.exe setupapi,InstallHinfSection WBEM 132 %windir%\inf\wbemoc.inf Przy pytaniu o nośnik XP wskaż folder C:\Windows\ServicePackFiles\i386, a gdy takowego nie ma to musi być podstawiona płyta XP SP3. . Odnośnik do komentarza
hebros Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Start > Uruchom > devmgmt.msc, wyszukaj powiązane urządzenia i odinstaluj, zresetuj system. Nie ma powiązania urzadzenia czytnika kart 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim (...) Wyskakuje błąd - nie można zastopować usługi winmgmt [próbowałem juz wcześniej] 2. Jeżeli nie pomoże, Start > Uruchom > wklej komendę (...) Też było robione wczesniej i nic to nie dało. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zapuść WMI Diagnosis Utility i przedstaw raport. Odnośnik do komentarza
hebros Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Thx Picasso ale poddaje się ze wzgl. na brak czasu na szukanie przyczyn [chodź lubię doszukiwać sie przyczyn] - zamykam temat. Z obrazu stawiam komputer od nowa, a przez noc kolega doinstaluje co potrzeba, przeniesie bazyt, aby na rano komputer był w pełni sprawny. I tak wiele sie nauczyłem Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi