Anonim2 Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Rzadko zaglądam do działu ogólnie AV i problemów z tym związanych ale skoro temat dotyczy testów wydajności programów AV to proszę mi wytłumaczyć o co chodzi? Całkowicie się Dziadku z Tobą zgadzam, jeżeli chodzi o typowe programy antywirusowe. Inaczej trochę wygląda sytuacja w przypadku programów zabezpieczających typu HIPS, piaskownica, czy wirtualizator dysku. Wykrywanie zawsze jest do tyłu ale w sytuacji zapobiegania (blokowanie, izolowanie) jest już znacznie lepiej. To także refleksja innego dziadka Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Inaczej trochę wygląda sytuacja w przypadku programów zabezpieczających typu HIPS, piaskownica. Poproszę o przetłumaczenie bo wydaje mi się iż jest to slang ze specyficznego forum. BTW Mam W7 Pro x64 + NIS2010 + router D-Link 2740B z aktywnym NATem (kabel). Jak to należy ocenić w świetle bezpieczeństwa. Pzdr Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 HIPS czyli Host-based Intrusion Prevention System, to inaczej monitor systemu (klasyczny, z piaskownicą, behawioralny), który blokuje, a w przypadku hipsa z piaskownicą także izoluje, wszelkie nieupoważnione i szkodliwe zmiany w systemie. Piaskownica (sandbox) izoluje w wirtualnym środowisku aplikacje np. przeglądarki internetowe, komunikatory itp. za pośrednictwem których może dojść do zainfekowania komputera. Wykorzystuje się ją do ochrony a także do testowania nieznanych programów. https://www.fixitpc.pl/topic/226-wielowarstwowa-ochrona-komputera/ NIS 2010, to lekki i wygodny w użyciu pakiet zabezpieczający. Nie posiada on jednak zbyt szczelnego hipsa (Sonar 2) i piaskownicy. Jeżeli używasz komputera w rozsądny sposób i masz trochę szczęścia to na pewno Ci wystarczy. Tylko, czy warto za to płacić, jeżeli darmowe CIS lub GeSWall i DefenseWall (promo z Gizmo's) są skuteczniejsze Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Pewnie trochę zboczyłem z głównego tematu ale chciałem się odrobinę uświadomić w temacie zabezpieczeń kompa. Nie spotkałem się dotychczas z infekcją. Czy warto płacić? Cóż mam trzy kompy, mogę sobie na to pozwolić (koszt roczny na trzy licencje jest niski) a dodatkowo jakoś bardziej do mnie przemawiają aplikacje komercyjne - jest pewna odpowiedzialność + serwis. Odnośnik do komentarza
Meir Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Wiesiu...to, że się nie spotkałeś dotychczas z infekcją...o niczym nie świadczy ...czego dowodem są setki tysięcy kompów infekowanych codziennie w sieci... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Eeee tam. Infekcje są groźne na kompach z chłodzeniem pasywnym. Osadza się kurz, tłuszcz i inne takie i to jest źródło rozwoju bakterii i wszelkich szkodników. Ja mam porządne aluminiowe pudło z filtrem przeciwpyłkowym na wejściu a za nim wentyl zdmuchujący z talerzy to co jeszcze tam wpadnie. Poza tym przy 7200 obr/min praktycznie nic nie jest tam w stanie się utrzymać na powierzchni - zbyt duża siła odśrodkowa. Z boku przeźroczysta obudowa i wewnątrz niebieściutko prawie jak w niebie. Jakby coś wpadło to tak jak w testerze do banknotów od razu bym widział. Pozostałe pięć wentyli wewnątrz zmieliłoby to na miazgę i wywaliło na zewnątrz (pewnie by coś zgrzytnęło - a dotychczas cisza). Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 To jest takie Wiesławie sranie w banie Są ludzie którzy nie używają żadnych programów zabezpieczających i nie mają problemów a Ty wydajesz nie małe pieniądze na Nortona. Niczym specjalnym nam tutaj nie zaimponowałeś, wręcz przeciwnie. Odnośnik do komentarza
Meir Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Wiesiu...nie ogarniam Twojej odpowiedzi ...o co kaman ? O to,że jesteś majętnym człowiekiem Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Czy Wiesław jest majętnym człowiekiem? Jeżeli chodzi o poczucie humoru, to na pewno tak. Co do reszty, to mnie nie interesuje Proponuje czasami spojrzeć z szerszej perspektywy Odnośnik do komentarza
bierni Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 panie wiesławie po co ten ukryty przekaz? najpierw pojawia się pytanie a po otrzymanej odp. żarcik ? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 W moich postach absolutnie nie było żadnych podtekstów. Oczywiście po zadaniu pytania otrzymałem odpowiedź, która mi wystarczy. Historia tego tematu zawiera pewne wpisy delikatnie mówiąc niegrzeczne - mam na myśli całość tematu. Mój post w formie żartu potraktowałem bardziej jako coś co może rozładować atmosferę i tylko o to mi chodziło (potwierdzają to PW). Nie chcę w tym dziale dyskutować merytorycznie ponieważ moja wiedza jest znikoma. Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Wracając do tematu. Inny i nieco już przestarzały (z lutego) test na Raymond.CC, ale może nie wszyscy go widzieli. Testing the on-demand detection of different AV with old malwares: http://www.raymond.cc/forum/spyware-viruses/21574-testing-the-on-demand-detection-of-different-av-with-old-malwares.html Odnośnik do komentarza
Meir Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 No nie wiem,nie wiem..."Maxsecure AV 2010" i "Ashampoo" na poziomie "Gdata" ??? Pachnie mi to jakimś sponsorem... Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Nie przypuszczam. Najlepiej przy pierwszej paczce wypadły: Emsisoft , Avira, MAXSECURE, Blue Point, GData, Comodo i Immunet Pro. Przy drugiej: Emsisoft, Comodo, Blue Point, Avira i Maxsecure. Testował ktoś tego Maxsecure? Drugie objawienie po Blue Pointcie http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.maxpcsecure.com/&ei=5mdcTNKhPNaSOPDU8JQP&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CCUQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3DMaxsecure%26hl%3Dpl%26client%3Dopera%26hs%3D1dT%26rls%3Dpl Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi